40 de ani de la premiera Star Wars!
https://www.ziarulmetropolis.ro/40-de-ani-de-la-premiera-star-wars/

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, şi oamenii nu se salutau încă cu formula ”Forţa fie cu tine”. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe – George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine şi rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2017

Astăzi, Star Wars este cea mai profitabilă franciză cinematografică din toate timpurile generând peste 7,7 miliarde de dolari, iar religia Jedi este chiar recunoscută oficial în mai multe țări, notează luni AFP.

Patru decenii de recorduri doborâte, de definire a divertismentului în lumea filmului, televiziunii, jocurilor video, jucăriilor, cărților și a orice altceva are legătură cu această marcă pur și simplu orice vorbește de la sine.

Cu un buget de doar 11 milioane de dolari, primul film „Star Wars” a avut premiera miercuri, 25 mai 1977, pe 32 de ecrane, în urma proiecțiilor din primul weekend pelicula obținând încasări de 1,6 milioane de dolari.

Cu actorii tineri și puțin cunoscuți pe atunci Mark Hamill, Carrie Fisher și Harrison Ford, în rolurile lui Luke Skywalker, Princess Leia și respectiv Han Solo, filmul a beneficiat de un interes care a crescut treptat, impresiile despre peliculă fiind răspândite din vorbă în vorbă.

După primul tur de cinematografe, filmul care a deschis celebra serie a adunat suma fenomenală de 221,3 milioane de dolari, iar numeroase reluări ale 20th Century Fox au adus un total care a dublat această sumă.

Premiera a avut loc la Chinese Theatre din Hollywood unde au fost organizate proiecții de cinci ori pe zi, cu casa închisă, timp de peste un an, conform istoricului Levi Tinker, care a povestit pentru AFP că mulțimile de oameni veniți să vadă filmul au tocit pur și simplu covorul chinezesc, țesut de mână, din holul cinematografului.

Două continuări, „The Empire Strikes Back” (21 mai 1980) și „Return of the Jedi” (25 mai 1983) au adunat încasări de peste 450 de milioane de dolari fiecare, la nivel mondial.

Au urmat continuările regizate de Lucas, „The Phantom Menace” (19 mai 1999), care nu a beneficiat de păreri la fel de pozitive, ”Attack of the Clones” (16 mai 2002) și ”Revenge of the Sith” (19 mai 2005).

Star Wars în epoca Dysney

Regizorul în vârstă de 73 de ani, care a încheiat un contract cu distribuitorul 20th Century Fox pentru a primi 40% din încasările filmului original, dar și din drepturile pentru continuările acestuia și din vânzarea de obiecte promoționale, a vândut LucasFilm către Disney, în 2012, pentru suma de 4 miliarde de dolari.

Disney a adus un suflu nou seriei „Star Wars” anunțând o trilogie și trei filme de sine stătătoare și a adunat deja încasări de 3 miliarde de dolari, suma totală de la box office depășind 7,5 miliarde de dolari.

Precum însuși universul, Star Wars va continua să se extindă spre infinit. LucasFilm nu va renunța la franciza care poate aduce 1-2 miliarde de dolari odată cu fiecare lansare, chiar dacă seria este permanent amenințată de faptul că unii dintre fani s-ar putea plictisi. Efectiv nu se întrevede la orizont un final pentru această franciză. – Jeff Bock, Exhibitor Relations

”The Force Awakens” a apărut la 18 decembrie 2015 și a devenit al treilea film din istorie cu încasări mai mari de 2 miliarde de dolari. Acesta va fi urmat de ”The Last Jedi”, la 15 decembrie 2017, și de deocamdată neintitulatul episod IX, care ar fi lansat la 24 mai 2019.

(Sursa – Agerpres)

Foto: Star Wars – facebook

23
/08
/23

Copiii celorlalți/ Les enfants des autres, al cincilea lungmetraj al regizoarei și scenaristei Rebecca Zlotowski, care a avut premiera în competiția Festivalului de Film de la Veneția 2022, aduce în fața publicului, cu sensibilitate și umor franțuzesc, povestea unei femei de 40 de ani, prinsă între ceasul ei biologic care ticăie și povestea de dragostea dulce-amăruie cu un tată singur.

22
/08
/23

Începând de azi și până pe 3 septembrie va debuta ediția aniversară a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr, etapa Open Air, în Parcul Obor din București, cu un program de douăsprezece filme pentru toată familia, ateliere de creație și educație cinematografică, spectacole de jonglerii și magie și un târg de produse handmade, care va avea și o zonă gastronomică.

22
/08
/23

Cinema în aer liber continuă pe Insula Artelor din Parcul Titan cu încă trei săptămâni în care vor rula unele dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate și premiate la festivaluri de film internaționale importante: premiile César, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastián, Veneția și Cannes și chiar la Oscaruri.

22
/08
/23

Documentarul Nopți albe, un proiect amplu ale cărui filmări sunt în derulare, aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000 în care Echipa națională a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii, care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

22
/08
/23

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo.

21
/08
/23

8 zile pline de întâlniri și revelații, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri și proiecții de film și peste 8.000 de participanți – așa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediția de majorat. Maratonul de evenimente dedicate comunității locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoții și promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenți din trupe, experiența începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii și mentorii care i-au însoțit în procesele lor de explorare și dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei, oferindu-le îndrumare, susținere, feedback și recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunitățile din care fac parte.

17
/08
/23

Pantofii de dans, entuziasmul de a-i întâlni pe creatorii care schimbă lumea prin intermediul filmelor de animație și curiozitatea de a urmări cele mai noi și mai promițătoare producții de gen nu trebuie să lipsească din kitul spectatorilor celei de-a 18-a ediții Animest.

16
/08
/23

CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?