Am visat? Săptămâna Haferland
https://www.ziarulmetropolis.ro/am-visat-saptamana-haferland/

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?

Un articol de Dan Boicea|15 august 2023

Sau poate peisajul verde-intens, în care căpițele de fân dau acel farmec de carte poștală dealurilor sinuoase? Ai căutat liniștea? Și apoi apropierea de oameni care nu vor să uite? Le-ai găsit pe toate în Ținutul Ovăzului, tărâmul dintre Sighișoara și Brașov, numit și Haferland.

Între 3 și 6 august, aproape 5.000 de oameni s-au întâlnit pe potecile fără granite dintre Criț, Viscri, Archita, Rupea, Saschiz, Homorod, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf și Bunești. Și-au dat bună ziua urmașii sașilor cu românii, maghiarii cu romii, germanii cu britanicii. Și parcă s-a auzit la un moment dat și un pic de italiană. În sunetul fanfarelor tradiționale săsești, coloana sonoră a Festivalului Săptămâna Haferland 2023, turiștii și localnicii au dansat alături de Juniorii Brașoveni sau de Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania, au ascultat concerte de orgă, au participat la dezbateri, lecturi publice sau ateliere, au văzut expoziții, au făcut tururi ale bisericilor fortificate și s-au desfătat cu dulcețuri, cozonaci împletiți sau prăjituri pe care tronau imperial cele mai proaspete fructe din zonă.

Au fost oameni care s-au cazat în casele săsești restaurate și transformate în pensiuni confortabile și din care nu le-a lipsit nimic și care au luat la pas fiecare sat, fiecare străduță, mergând pe cursul firesc al programului festivalului și descoperind, astfel, colțuri neașteptate, povești, gusturi, oameni, și, mai presus de toate, liniște și decență. Un spațiu ideal, armonizat între istorie și prezent, cu o personalitate puternică, impetuoasă.

În acest spațiu, o prezentă insolită: o femeie de 101 ani, pe numele ei Sofia Folberth, tonică, prietenoasă și cu o poftă uriașă de a povesti cum s-a așezat istoria în locurile în care a copilărit și unde a trăit o viață ca dintr-un roman. Sofia Folberth și-a amintit cum a luat naștere acest concept – Haferland – Țara Ovăzului. Stătea la masă cu Michael Schmidt, președintele Fundației M&V Schmidt, fundație co-organizatoare a festivalului, și se gândeau la un eveniment care să fructifice tot acest potențial al zonei, istoric, social, gastronomic. Și ea a spus că locurile pe care ar trebui să le promoveze se află în Țara Ovăzului – Haferland. Și așa a rămas numele festivalului.

Bazele festivalului au fost puse de inițiatorii lui, Michael și Veronica Schmidt prin fundația M&V Schmidt, alături de Fundația Tabaluga / Peter Maffay Știftung, fondată de muzicianul german de origine română Peter Maffay. Actuala ediție s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Altețelor Sale Serenisime, Prințul și Prințesa Alexander și Astrid von und zu Liechtenstein.

Vizitatorii au putut participa, alături de localnici, la balurile săsești organizate în Homorod și Meșendorf, la seri de lectură alături de scriitoarea Ruxandra Hurezean, care a scris mai multe cărți despre istoria sașilor transilvăneni. Au putut vizita casa regelui Charles al III-lea de la Viscri, au putut merge în tururi ghidate și au stimulat creativitatea copiilor lor la atelierele de pictură pe lemn, de bricolat, de brodat sau au învățat să facă decorațiuni din împletituri de plante, la unele dintre cele nouă ateliere interactive.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dan Boicea (@dan.boicea)

Un cuvânt cheie repetat și respectat pe parcursul evenimentului a fost sustenabilitatea, prin reactivarea unei comunități care să înțeleagă de ce e importantă protecția mediului și ce beneficii poate aduce, din punct de vedere al sănătății locuitorilor, dar și al turismului care nu poate decât să înflorească în zonă.

Săptămâna Haferland este un eveniment consistent, fermecător prin viața pe care reușește să o conțină, orientat către comunitate și către cei care vor s-o cunoască, un festival unic, care împletește prezentul cu trecutul și care te ajută să-ți amintești și să-ți dorești să duci mai departe spiritul unor locuri legendare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dan Boicea (@dan.boicea)

Sursă foto.
Infografic: Ziarul Metropolis
Video: Dan Boicea

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.