5 filme şi 5 seriale pe care le-aş revedea oricând
https://www.ziarulmetropolis.ro/5-filme-si-5-seriale-pe-care-le-as-revedea-oricand/

E greu să alegi doar 5 filme şi seriale dintre atâtea producţii senzaţionale, realizate de-a lungul timpului. Însa eu, astăzi, voi face un clasament subiectiv, după gustul meu, cu toate că e foarte probabil să pierd din vedere multe filme care mi-au plăcut şi care m-au marcat.

Un articol de Ştefan Aruxandei|29 septembrie 2014

Întotdeauna mi-a fost greu să fac clasamente, e senzația aceea că îți plac atât de multe, încât la o întrebare directă, „dar care ți-a plăcut cel mai mult?”, te blochezi și nu prea mai știi ce să răspunzi. Totuși, pentru că propunerea a fost să mă gândesc la 5 titluri de seriale și 5 de filme artistice pe care le-aș revedea oricând,  să încercăm. Le voi pune într-o ordine aleatorie.

Voi începe cu  5 filme artistice:

The Lovely Bones (2009) – o dramă/thriller avându-i  în rolurile principale pe Rachel Weisz, Saoirse Ronan, Mark Wahlberg, dar în care apare și Susan Sarandon. O poveste cutremurătoare a unei fetițe ucise de un psihopat, care nu-și găsește liniștea și rămâne prizonieră între lumi. Este o producție cinematografică realizată excepțional, care m-a marcat și mi-a rămas în minte și suflet peste ani. Probabil, pentru cei care sunt părinți va fi un film mult prea greu și dureros de urmărit (sau chiar imposibil), pentru că prezintă o ipostază în care nu-și dorește nimeni să ajungă vreodată.

The Fountain (2006) – un film cu o poveste complexă, complicată si dureroasă despre viață, boală și moarte. O dramă profundă, în care îi descoperim cu totul altfel pe Hugh Jackman și Rachel Weisz, actorii din rolurile principale. Mai ales pe Hugh Jackman, am găsit în acest film o față a lui pe care nu am văzut-o în altă parte. Face un rol profund, plin de rafinament, senzațional. Este un film pe care nu doar că vrei să-l revezi, ci care te obligă să-l vezi din nou, o dată și încă o dată, în încercarea de a-l înțelege. Poate din acest motiv nici n-a avut vreun mare succes de casă, pune prea multe probleme. Dar merită văzut, cu siguranță.

Blue Jasmine (2013) – aș revedea acest film pentru Cate Blanchett, care a și câștigat fără drept de apel Oscarul pentru rolul principal din această producție. Filmul este o partitură extrem de ofertantă pentru actriță, care face un rol genial. După părerea mea, ceea ce face Cate Blanchett în acest rol ar putea fi materie de studiu în școlile de actorie. Este atât de adevărată în personaj, e absolut dezarmantă, incredibilă și i-aș fi dat Oscarul pe loc, imediat cum am văzut filmul, fără să știu cine va mai fi nominalizat pentru rolurile feminine de anul trecut. Nici nu aveam nevoie să știu,  era prea bună ca s-o poată „bate” cineva, nici măcar Meryl Streep.

Iris (2001) – este povestea de viață a celebrei romanciere britanice Iris Murdoch. Un film copleșitor, care dezvăluie cum o viață împlinită și o carieră de excepție trec în umbră atunci când boala Alzheimer își face loc în viața  scriitoarei. În rolul lui Iris Murdoch tânără joacă Kate Winslet, o actriță formidabilă, iar Iris la maturitate este interpretată de Judi Dench, magistrala actriță, care a și fost nominalizată la Oscar pentru acest rol. Trebuie să vedeți acest film, dacă nu ați făcut-o până acum.

Pe aripile vantului (1939) – un film care nu-și va pierde valoarea niciodată, indiferent de patina timpului și care ar trebui văzut de toate generațiile. O poveste nemuritoare redată în film cel puțin la fel de măreț ca și povestea desprinsă din cartea scrisă de Margarett Mitchell. Imaginile cu Scarlett O’Hara si Rhett Butler au rămas întipărite pentru totdeauna în memoria celor care au văzut filmul. Celebra scenă a sărutului dintre cei doi a ramas reper în istoria cinematografiei. Vivien Leigh a intruchipat o Scarlett perfectă, de o frumusețe tulburătoare, fragilă și puternică în același timp, inteligentă, mândră, plină de viață și speranță. O supraviețuitoare prin excelență: „Am să mă gândesc la asta mâine…”

Continui cu 5 seriale tv favorite:

BREAKING BAD – cel mai bun, inspirat și inteligent serial din câte am văzut până acum. O poveste care pleacă de la descoperirea unei boli incurabile a eroului principal până la transformarea lui într-un preparator și chiar dealer de droguri. Prins în propria cursă, va fi nevoit să-și salveze pielea, a lui și a familiei sale, apelând la mijloace extreme. Este un serial cu totul imprevizibil, nimic exagerat, regia și jocul actorilor fiind ireproșabile. Nu există o secundă în care să ți se pară că i-ai prins cumva pe picior greșit, fără nici o scăpare ca joc sau regie. Mai rar astfel de seriale, de altfel a și câștigat toate premiile importante în industria de gen.

HOMELAND – excelent serial: CIA, agenți sub acoperire, teroriști despre care nu mai știi sigur când sunt sau nu sunt teroriști, schimbări imprevizibile de situație, mult suspans și tensiune. O poveste foarte actuală, impecabil pusă în scenă în acest serial. Abia aștept noul sezon în luna octombrie.

MODERN FAMILY – fără doar și poate, din punctul meu de vedere, cel mai bun serial de comedie din ultimii ani. Episoadele sunt scurte, gen sitcom, extrem de bine scris scenariul, replici inspirate și foarte spumoase, actorii sunt excelenți, de la cel mai mare până la cel mai mic, de câțiva ani. Un ping-pong continuu, care stârnește hohote de râs. Ca să nu mai vorbim că joacă în serial frumoasa și mult-mediatizata Sofia Vergara. Dacă vrei multa bună dispoziție, urmărește „Modern Family”, e o reteță care nu dă greș.

AMERICAN HORROR STORY – deși am fost puțin circumspect când am început să urmăresc serialul, ulterior, suspiciunile mele au fost eliminate. Deși, după cum reiese și din titlu, serialul are multe scene horror, acesta este foarte bine realizat, are ritm, suspans, tensiune, regie bună și un joc actoricesc pe măsură. Numai dacă o menționez pe Jessica Lange, actrița în rol principal, și cred că e suficient. Face în acest serial roluri extrem de complexe, de o mare profunzime, de o versatilitate cum rar poți vedea la un actor, cu treceri de la o stare la alta îngrozitor de greu de jucat. Ei, bine, ea face cu talentul ei uriaș să pară totul simplu, dar, cu siguranță, nu este. Fiecare sezon are o altă poveste, fără legături între ele. În octombrie începe un nou sezon.

BATES MOTEL – căutand informații despre actrița Vera Farmiga am descoperit acest serial nou, care a avut doar două sezoane până în prezent. Este povestea lui Norman Bates (celebrul Psycho), însă ne este prezentat traseul copilului Norman, etapele prin care trece până să ajungă la maturitate. O mamă autoritară (rol excelent jucat de Vera Farmiga) și mult prea prezentă în viața fiului ei, singură și foarte vulnerabilă, se mută dintr-un oras în altul împreună cu băiatul ei, până când găsește să cumpere un hotel, de care începe să se  ocupe, Bates Motel. Aici începe povestea. Imprevizibil, suspans, emoție și un joc impecabil al actorilor, în mod special Vera Farmiga și Freddie Highmore (mamă şi fiu în serial).

23
/12
/19

HISTORY® difuzează, în premieră, începând de astăzi, o mini-serie documentară, la 30 de ani de la Revoluția postdecembristă, care aduce în prim-plan mărturiile a șase participanți la evenimentele din 1989, din orașele București, Cluj, Timișoara, Brașov și Iași. Clipurile video vor fi difuzate atât pe canalele locale de social media, cât și pe canalul HISTORY România, din 23 decembrie.

20
/12
/19

CRONICĂ DE FILM În cel mai recent documentar de montaj cu imagini de arhivă, un gen în care e probabil cel mai bun cineast din lume, Serghei Loznița ne arată ritualul sinistru de grandios al înmormântării lui Stalin, în martie 1953.

19
/12
/19

Eden, povestea neobișnuită a unei tinere nevoite să trăiască în izolare totală, semnată de regizoarea maghiară Ágnes Kocsis, va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam (22 ianuarie – 2 februarie 2020), în competiția Big Screen.

16
/12
/19

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care recompensează și celebrează realizările anuale ale cinematografiei românești, anunță apelul de înscrieri pentru categoriile de documentar și scurtmetraj ale ediției cu numărul 14, care va avea loc în luna martie. Data limită a înscrierii: 13 ianuarie 2020. Nominalizările vor fi anunțate în luna februarie.

11
/12
/19

CRONICĂ DE FILM „Marriage Story” (2019), noul film al regizorului Noah Baumbach, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai cinemaului american independent, are toate datele pentru a se face simpatic: actori celebri și cool, un subiect cu o puternică încărcătură emoțională și o regie discretă. Este însă și un mare film?

09
/12
/19

Ajuns la ediția a 23-a, festivalulul de film studențesc CineMAiubit, care a avut loc între 3 și 7 decembrie la Cinemateca Eforie din București, a scos în prim-plan câțiva tineri cineaști foarte promițători, care merită urmăriți și de care foarte probabil vom mai auzi în anii care vin.

09
/12
/19

Muzeul Național de Artă al României invită publicul, pe 12 decembrie, de la ora 19.00, la o seară de film cu o proiecție specială: un moment rar de confesiune în care Corneliu Baba, acest pictor singuratic, a acceptat prezența celorlalți în atelierului său.

08
/12
/19

Al șaselea și ultimul sezon al dramei Vikingii a revenit, în exclusivitate, la HISTORY® cu două episoade, joi, 5 decembrie, de la ora 21:00, la doar o zi după premiera din Statele Unite. Drama crește în intensitate pe parcursul călătoriei vikingilor în locuri îndepărtate, la mii de kilometri de Kattegat, pe măsură ce aceștia vor întâlni rivali de temut și vor înfrunta consecințele morții lui Ragnar.