Agenda culturală a lunii decembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/agenda-culturala-a-lunii-decembrie/

Expoziţii, spectacole de teatru, filme şi literatură pentru un sfârşit de an memorabil.

Un articol de Alina Vîlcan|6 Decembrie 2019

Revoluția din fotografii

Între 5 decembrie 2019 și 10 ianuarie 2020, Centrul Ceh din București ne propune o expoziție-eveniment: 1989. The Velvet Revolution. La 30 de ani de la căderea comunismului în Blocul de Est, expoziția de față este o revizitare a celor întâmplate în Cehoslovacia: înlăturarea dictaturii în 1989 și desăvârșirea Revoluţiei de Catifea în 1990 – 1991, odată cu plecarea trupelor sovietice. Putem vedea astfel fotografii iconice realizate de 15 dintre cei mai emblematici fotografi cehi, care au surprins momente cheie ale istoriei cehoslovace recente, de la demonstrația împotriva regimului totalitar din anul 1988, la Săptămâna Palach din 1989 și ziua de 17 noiembrie 1989 cu entuziasmul care i-a urmat. Intrare liberă!

Uranus revizitat

Până pe 12 ianuarie 2020, Muzeul Național de Artă Contemporană ne propune o incursiune într-un cartier bucureștean masacrat: Uranus. Distrus de regimul ceaușist pentru a face loc Casei Poporului, Uranus a devenit un spațiu urban a cărui legendă nu poate fi ignorată astăzi, la trei decenii de la evenimentele din 1989. Expoziția își propune să lege poveștile locuitorilor ce și-au pierdut casele sau ale martorilor de reconstituirea simbolică, dar riguroasă, a unei realități urbane eliminate. Case, grădini și biserici sunt reconstituite simbolic, fără a ignora trauma distrugerii. Se evocă astfel o realitate dispărută ce se suprapune peste realitatea de astăzi, într-un exercițiu de rememorare necesar, iată, în acest final de 2019.

Priveam ca la teatru, madam!

Cum se cuceresc femeile este comedia romantică ce l-a lansat pe Woody Allen pe Broadway, în 1969. La 50 de ani de la apariția acesteia, vă propunem să nu ratați versiunea românească a spectacolului! Bazat pe textul lui Woody Allen, spectacolul Cum se cuceresc femeile de la Teatrul Metropolis, în regia lui Liviu Lucaci, îi aduce în fața publicului, printre alții, pe Claudiu Bleonț, Angel Popescu, Gavril Pătru și Alexandra Sălceanu. La final de an, să abordăm cu umor dragostea și arta de a cuceri femeile, în două ore de neuitat la teatru.


Nou!

Cel mai nou spectacol despre care se vorbește în acest sfârșit de an în oraș este semnat de Radu Afrim: Trei surori, la Teatrul Național din București (Sala Studio). Avem de-a face cu un remix al piesei cehoviene, cu „un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov”, căci întoarcerea la clasicul rus pe care ne-o propune regizorul nu e deloc una obișnuită. Și cum ar putea fi, când povestea celor trei surori în viziunea lui Radu Afrim este plasată în România zilelor noastre? Un spectacol din care nu lipsesc absurdul, comicul, sensibilitatea, originalitatea, în distribuția căruia îi regăsim pe Raluca Aprodu, Natalia Călin, Flavia Giurgiu, Marius Manole, Emilian Oprea, Istvan Teglas etc.


Scurtmetrajele iernii

Între 14 și 20 decembrie, la Cinemateca Eforie, avem a patra ediție Bucharest Short Film Festival, care aduce scurtmetraje selectate și premiate în cele mai importante festivaluri din lume. BSFF ne propune de această dată șapte seri cu scurtmetraje de ficțiune, de animație și stop motion, experimentale, de modă și videoclip muzical, documentare și filme ce aduc în prim-plan drepturilor omului, dar și filme studențești. O ediție care se anunță extrem de dinamică!


Filme premiate

Și dacă tot suntem la capitolul filmelor de top, să nu trecem peste două dintre lungmetrajele apreciate pe care le regăsim acum în cinematografe. Copilul-problemă (Systemsprenger), multipremiatul film de debut al regizoarei germane Nora Fingscheidt, rulează în aceste zile în 22 de orașe din România, distribuit de Bad Unicorn. Filmul a fost lansat în competiția oficială a Festivalului de la Berlin, unde a obținut Ursul de Argint – Premiul Alfred Bauer pentru noi perspective în arta cinematografiei, și spune povestea unei fetițe de 9 ani, Benni, care încearcă să găsească iubirea, reușind să îi aducă pe toți cei din jur la capătul puterilor.

Celălalt titlu pe care vi-l propunem este Tânărul Ahmed (Le jeune Ahmed), filmul care le-a adus fraților Luc și Jean-Pierre Dardenne Premiul pentru regie la Cannes 2019 și care intră în cinematografele de la noi pe 13 decembrie, distribuit de Independența Film. Facem astfel cunoștință cu Ahmed care, deși are doar 13 ani și trăiește în Belgia zilelor noastre, e prins între provocările vârstei și idealurile de puritate ale imamului său extremist.

În lumea lui Zweig

Exilul imposibil. Stefan Zweig la sfârșitul lumii (Editura Humanitas), de George Prochnik, este o captivantă biografie (de 390 de pagini) care îl surprinde pe scriitorul austriac părăsind Viena în fața invaziei naziste. Adorat de public, Zweig ia calea Londrei, de acolo ajunge la New York, stabilindu-se într-un final la Petrópolis, în Brazilia. Cartea evocă exilul lui Zweig, emblematic pentru o întreagă generație, senzația dezrădăcinării și declinul unei epoci. Iar Prochnik este el însuși descendentul unei familii de intelectuali evrei care tot atunci lasă în urmă Viena, cu exuberanța sa creativă, pentru America. În drumul lui Zweig prin lume, minuțios documentat, Prochnik își caută și propriile răspunsuri, încercând să facă ordine într-o perioadă întunecată din istoria omenirii, aflată sub dominația terorii hitleriste. O poveste densă, tulburătoare despre omul și scriitorul Stefan Zweig și lumea lui (și a acelora ca el).

 

24
/12
/19

Un grup de tineri artiști timișoreni din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara au demarat un proiect unic, menit să aducă împreună creatorii și iubitorii de artă. Proiectul Artă și Artiști Români are o motivație pur educațională.

23
/12
/19

Comisia Națională a României pentru UNESCO – CNR UNESCO - a organizat în data de 17 decembrie cea de-a IV-a ediție a Galei anuale de sfârșit de an, care a reunit partenerii instituționali, respectiv reprezentanți ai instituțiilor publice, societății civile, mediului privat, precum și alți colaboratori, personalități din domeniile de interes ale UNESCO - educație, științe, cultură, comunicare și informare.

14
/12
/19

Muzeul Colecţiilor de Artă, secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, vă invită începând cu data de 14 decembrie 2019 să vizitaţi expoziţia permanentă a colecţiei „Dan şi Liana Nasta”, intrată în patrimoniul muzeului anul acesta, prin generozitatea donatorilor, soții Mihai şi Elena Nasta, nepoții colecționarilor.

10
/12
/19

Luni, 9 decembrie, începând cu orele 19.00, în foaierul Sălii Liviu Ciulei (Izvor) a avut loc vernisajul expoziției permanente de portrete ale actorilor din trupa Teatrului L.S. Bulandra, realizate de fotograful (și actorul) Andrei Runcanu.

03
/12
/19

Pentru fostele state socialiste, 2019 marchează trecerea a 30 de ani de la revoluțiile care au schimbat cursul istoriei, iar pentru cehi, la fel ca și pentru români și alte națiuni ce s-au aflat în Blocul de Est, 1989 a marcat trecerea de la dictatură la democrație. Revoluția de Catifea, așa cum a fost numit evenimentul la cehi, a avut câteva caracteristici aparte, iar bucureştenii sunt așteptați să le descopere la deschiderea expoziției „1989. The Velvet Revolution”, pe data de 5 decembrie 2019, începând cu ora 19:00, la Centrul Ceh din Bucureşti.

Page 1 of 5212345...102030...Last »