50 de ani de Pantera Roz / Anim`est – Nopţi tematice de muzică şi film
https://www.ziarulmetropolis.ro/50-de-ani-de-pantera-roz-animest-nopti-tematice-de-muzica-si-film/

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2014

Pe lângă o serie de proiecţii, workshopuri, expoziţii şi instalaţii ce vor completa programele din cinematografele Elvire Popesco şi Studio, aici vor fi organizate, cu sprijinul Jameson, toate petrecerile Anim’est, nopţi tematice de muzică şi film cunoscute şi îndrăgite de public, precum şi altele cu un concept fresh în agenda festivalului.

Dress code: pink! 50 de ani de Pantera Roz

Toată lumea îi ştie mersul, zâmbetul, iar de la primele note din saxofon ale celebrei coloane sonore semnate Henry Mancini, nu există nici un pic de confuzie în legătură cu cine urmează să apară pe ecran: 2014 este anul în care Pantera Roz, cea mai hip şi vicleană felină, împlineşte 50 de ani.

Creată în anii 1960 de Friz Freleng şi David DePatie pentru genericul comediei poliţiste Pantera Roz, cu Peter Sellers în rolul zăpăcitului inspector Clouseau, personajul animat a devenit rapid într-atât de popular, încât creatorii săi au conceput, la scurt timp după, o serie animată separată.

Primul film din serie, The Pink Phink, câştiga, în 1964, premiul Oscar pentru cel mai bun scurt metraj de animaţie, iar în anii 1970, Pantera Roz devenise personaj de benzi desenate, cu propria emisiune matinală televizată şi o serie de apariţii speciale în emisiuni TV.

Aniversarea panterei începe la Anim’est sâmbătă, pe 4 octombrie, de la ora 20.00, la Cinema Studio, cu o proiecţie specială 50 Years of Pink! a celor mai reprezentative scurtmetraje din celebra serie animată, un program restaurat şi digitalizat ce va fi proiectat pe DCP.

Noaptea continuă, după porţia nostalgică de aventuri haioase ale celebrei feline, cu o petrecere de la ora 22.00, la Re:Animation Hub. Inserţiile tematice de saxofon şi ritmuri de funk & disco vor fi asigurate de cei de la Nicecream.fm, iar outfitul e obligatoriu să conţină şi un item roz.

Creepy Animation Night, la cea de-a şasea ediţie

Cea mai intensă noapte a festivalului revine, anul acesta, cu noi scurtmetraje de animaţie stranii şi înspăimântătoare, menite să provoace publicul Anim’est.

La cea de-a şasea ediţie, Creepy Animation Night vine cu un concept nou, proiecţia de filme desfăşurându-se simultan în cele trei locaţii ale festivalului – Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Re:Animation Hub – în noaptea de vineri, 10 octombrie, de la ora 22.00.

De la decapitări, extratereştri, fantome şi eviscerări, la întâmpări morbide pline de umor negru, sex bizar şi răsturnarea religiilor, noaptea bizară a festivalului îşi propune, mai mult ca oricând, să exploreze partea întunecată a animaţiei.

Scurt-metrajele vor fi urmate de o petrecere după miezul nopţii la Re:Animation Hub, unde vor mixa C L N K (noul proiect muzical al producătorului bucureştean Silviu Badea, aka Montgomery Clunk) şi Polochord, doi dintre artiştii de la noi reprezentatvi pentru ce e mai proaspăt şi autentic în materie de sound electronic.

Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi în Re:Animation Hub.

Foto: Pantera Roz, Creepy Animation Night – animest.ro

15
/11
/19

“The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”, cel mai amplu program dedicat vreodată cinematografiei românești în Statele Unite ale Americii, care celebrează în 30 de filme trei decenii de cinema de după căderea regimului comunist, are loc la Film Forum din New York între 15 și 26 noiembrie 2019.

15
/11
/19

Serile de film de la Centrul Ceh se apropie de sfârșit, iar pe 18 noiembrie va fi proiectat penultimul documentar al ediției de toamnă, „Year Without Magor: Genius Cannot Be Faked” și în ziua următoare, pe 19 noiembrie, la Fiction Tuesdays, va rula „The Inheritance or Fuckoffguysgoodday”.

15
/11
/19

Serialele „Narcos”, „4 Blocks”, „O Doutrinador”, „Un gallo para Esculapio” și „El Lobista”, producții realizate în America Latină și Europa vor fi difuzate de postul TNT, începând cu 18 noiembrie. Serile de luni vor fi dedicate băieților răi și vor purta titlul generic de „Lunea Mafioților”.

13
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Realizator de seriale TV şi de filme, Rodrigo Sorogoyen este unul dintre noile talente din cinematografia spaniolă. Distribuit în sălile din România de Transilvania Film, „El reino” („Jocuri de putere”, 2018), deja penultimul său lungmetraj (între timp a lansat în 2019 şi „Madre”), este un impunător thriller politic.

10
/11
/19

PREVIEW A 13-a ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar (SFM) are loc între 10 şi 18 noiembrie la Bucureşti şi propune mai multe secţiuni atractive, printre care una dedicată câtorva filme clasice restaurate şi o alta pentru marcarea a 30 de ani de la căderea comunismului, în afara obişnuitului program de producţii noi.

08
/11
/19

„The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”, cel mai amplu program dedicat vreodată cinematografiei românești în Statele Unite ale Americii, care celebrează în 30 de filme trei decenii de cinema de după căderea regimului comunist, va avea loc la Film Forum din New York între 15 și 26 noiembrie 2019.

07
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Pentru spectatorul român, filmul "Maria, Regina României" (2019), de Alexis Sweet Cahill, vine ca o ciudăţenie. E egal diferit de Noul Val şi de fostele filme pretins istorice de tip Sergiu Nicolaescu şi arată mai degrabă ca o producţie britanică de televiziune, doar că se vorbeşte şi româneşte.

07
/11
/19

Proiecțiile de film continuă la Centrul Ceh, iar zilele de luni și marți, 11 și 12 noiembrie, nu fac excepție. Documentary Mondays aduce „Citizen Václav Havel Goes on Vacation”, pe când „My Sweet Little Village” se vede la Fiction Tuesdays.

07
/11
/19

ICON production anunță premiera în cinematografe a documentarului PALAT PENTRU POPOR regizat de Boris Missirkov și Georgi Bogdanov, ce va avea loc pe 15 noiembrie. Selectat în competiția oficială DOK Liepzig anul trecut, filmul spune poveștile a cinci dintre cele mai emblematice și mai reprezentative clădiri ale fostului bloc socialist.

06
/11
/19

CRONICĂ DE FILM În documentarul "Rebeli cu o cauză" (2019), de Dobrivoie Kerpenisan, prezentat în premieră la Astra, români de diferite categorii sociale vorbesc despre singurul lucru ce îi mai uneşte: Revoluţia la care au participat în decembrie 1989 în comuna lor bănăţeană, Sânpetru Mare, când au fost fotografiaţi de viitorul cineast.