50 de ani fără George Vraca – ŞTIAŢI CĂ…
https://www.ziarulmetropolis.ro/50-de-ani-fara-george-vraca-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… în urmă cu jumătate de veac, pe 17 aprilie 1964, se stingea din viaţă George Vraca, unul dintre cei mai importnaţi actori ai teatrului românesc?

Un articol de Claudiu B.|17 aprilie 2014

Şi-ar fi dorit să ajungă agronom, dar a ajuns actor, după ce i-a întâlnit întâmplător, în timp ce zăcea pe un pat de spital din Iaşi, pe George Enescu, Constantin Nottara şi Maria Ventura – actriţă celebră în vremea aceea.

Se întâmpla în anii Primului Război Mondial, când  sublocootenentul Vraca, în vârstă de 20 de ani, căzuse grav rănit la Oituz. Glasul şi chipul tânărului George Vraca au atras atenţia celor trei, care au venit la el şi l-au întrebat dacă s-a gândit vreodată să devină actor. “Actor? O, nu!”.

Din seara debutului în teatru, în 1920, a jucat aproape fără întrerupere timp de peste patru decenii, dominând scena românească. Mulţi dintre actorii de astăzi îl consideră încă un model. În dimineaţa zilei de 17 aprilie 1964, la vârsta de  68 de ani, a părăsit scena vieţii rostind: “Ce păcat că mor. Abia acum aş şti să le arăt oamenilor ce înseamnă a muri. Nu cum am jucat eu până acum.”

Citiţi şi George Vraca, un destin marcat de Primul Război Mondial

* * * * *

Tot într-o zi de 17 aprilie:

1880: S–a înființat Banca Națională a României.

1924: A luat ființă studioul Metro–Goldwyn–Mayer.

1937: Apariția personajului de desene animate Daffy Duck.

1963: Compania Ford a lansat mașina Mustang.

1964: Geraldine Mock a devenit prima femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii.

1970: Nava spațială Apollo 13, care a suportat un eșec, s-a întors pe Terra în siguranță.

* * * * *

S-au născut:

1895: Ion Vinea, poet, prozator și traducător (d. 1964)

George Vraca

1897: Thornton Wilder, scriitor american, laureat al premiului Pulitzer pe anul 1926 (d. 1975)

1923: Gianni Raimondi, tenor italian (d. 2008)

* * * * *

S-au stins din viaţă

1647: Grigore Ureche, cronicar moldovean (n. 1590)

1790: Benjamin Franklin, scriitor, politician american (n. 1706)

1945: Ion Pillat, poet și eseist (n. 1891)

1964: George Vraca, actor român (n. 1896)

1985: Dumitru Ion Suchianu, eseist și traducător, critic de film (n. 1895)

2007: Gil Dobrică, cântăreț român (n. 1946)

MELODIA ZILEI – Hai acasa, Gil Dobrica

Născut în comuna Dăbuleni (Dolj), într-o familie numeroasă, cu nouă copii, a fost un mare admirator al lui Ray Charles, pe care l-a şi întâlnit în carne şi oase, în 1996, la Cerbul de Aur.

“Ţin minte că avea un magnetofon Tesla, la care asculta la nesfârşit muzica lui Ray Charles şi Otis Redding. Era permanent dornic să se perfecţioneze, însa marea lui neşansă a fost că nu a existat, în acea perioadă, un compozitor şi pentru el. Aşa că s-a descurcat singur şi a tradus versurile unor cântece străine în română. Muncea foarte mult şi ştiu că toţi banii pe care îi primea îi trimitea familiei, în timp ce el locuia într-o garsonieră”, spunea Florian Pittis despre Gil Dobrică, una dintre vedetele muzicii româneşti din anii ’70.

Foto cu George Vraca şi Ion Vinea – wikipedia

12
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoțian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan […]

11
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 11 februarie (1963) a încetat din viaţă Sylvia Plath, poetă, eseistă americană? La începutul anului 1963, când îi apărea romanul autobiografic „The Bell Jar”, situația Sylviei era disperată. Mariajul îi eșuașe, iar ea și copiii săi erau măcinați de boală și înfruntau cea mai cruntă iarnă a secolului într-un apartament neîncălzit, la Londra. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath s-a sinucis dând drumul la gazele de la mașina de gătit, în timp ce copiii săi dormeau în camera alăturată. Prima sa poezie, intitulată Poem, fusese publicată în Boston Herald pe când avea doar 9 ani. La vârsta de 12 ani, IQ-ul ei era în jur de 160, unul caracteristic geniilor.

10
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet și regizor german? Inițial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituției teatrale "Berliner Ensemble", inițiator al "teatrului epic", cel care a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice şi a revoluționat teatrul secolului XX.

08
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 8 februarie (1931) s-a născut James Dean, “copilul rebel al Hollywood-ului", cel care avea să devină un simbol al Americii, după doar 3 roluri principale? James Dean, considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați de la Hollywood în anii '50, a murit la vârsta de 24 de ani, într-un accident de mașină, la câteva minute după ce fusese amendat pentru exces de viteză.

07
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de de 7 februarie s-a născut Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți prozatori englezi? La vârsta de 12 ani, viitorul scriitor își vede tatăl închis, timp de trei luni, la închisoarea datornicilor, urmat și de restul familiei, care nu mai avea cu ce să se întrețină.

05
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 februarie (1979) a avut loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile? Amza Pellea, care devenise foarte popular după rolurile din Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și Osînda, a dorit să interpreteze şi un rol comic. Amza s-a dus la Sergiu Nicolaescu şi între cei doi a avut loc următoruol dialog: „Ce părere ai, maestre, dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?” / „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?” / „Latru!” / „Păi bine, măi Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar ca să latri?”

29
/01
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 29 ianuarie (1926) s-a născut Tudor Vornicu, jurnalist de televiziune, celebru realizator de emisiuni și director de emisiuni de televiziune? Multe dintre neuitatele programe de Revelion marca TVR i se datorează lui Tudor Vornicu, cel care a gândit şi creat emisiuni ca "Album duminical", "Post Meridian", "Punct". "Contrapunct", "Gala Desenului Animat", "Metamorfoze", "Cum vă place?", "Parada duetelor" şi multe altele.

27
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului "De veghe în lanul de secară" - unul dintre cei mai influenți scriitori americani? Salinger nu a mai publicat nimic din 1965 încoace și nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârșitul vieții sale.

21
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 21 ianuarie s-au născut comicul britanic Benny Hill, realizator de emisiuni de divertisment, dar și actorul american Telly Savalas, cunoscut în România pentru rolul principal jucat în serialul polițist Kojak, difuzat de Televiziunea Română în anii '70-'80.