60 de spectacole invitate la Euromarionete Arad 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/60-de-spectacole-invitate-la-euromarionete-arad-2017/

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad şi Trupa de Marionete Arad organizează, în perioada 16-20 mai 2017, cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrului de Animaţie. Directorul artistic este Christian Caimacan.

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2017

 În cadrul evenimentului sunt invitate doisprezece spectacole din cele patru puncte cardinale ale țării și șase trupe din Anglia, Germania, Grecia, Italia, Portugalia și Ungaria.

În cele cinci zile de festival publicul arădean va putea vedea peste 60 de spectacole: 21 dintre ele pe scena mare a Teatrului Clasic Arad, a Trupei de Marionete și, pentru prima dată, în sala Cinema Arta; alte peste 40 de spectacole se vor juca în diverse spații din Arad (zone pietonale, parcuri, școli, licee, etc.)

Spectatorii mici și mari vor fi purtați în lumea fermecată a poveștilor de pretutindeni – de la Mica sirenă, la Submarinul galben, Flautul fermecat și Cenușăreasa până la Cufărul magic, Iedul cu trei capre și până la Povestea lui Hansel și Gretel – bucurându-se de prezența unor păpușari de renume internațional din România și din Europa.

De neratat este și expoziția Vitrina cu marionete, deschisă în perioada 1 mai – 1 iunie, ce prezintă o parte din colecţia de marionete a teatrului Arad, într-un cadru expoziţional original. În premieră, eroii care au dat viaţă atâtor poveşti de neuitat ale copilăriei vor fi expuși în vitrinele din centrul oraşului.Euromarionete Arad 2017

Ediția aniversară a Festivalului acordă o atenție deosebită unei ramuri puțin vizibilă în România, teatrul de păpuși itinerant. Vasilache și Marioara – celebrele păpuși autohtone – sunt gazdele primitoare ale marii familii europene din care fac parte artişti ambulanţi, vedete de necontestat ale teatrului de păpuşi itinerant care de secole străbat în lung şi-n lat drumurile Europei.

Exponenții unei tradiţii teatrale transmise pe cale orală de peste 500 de ani – Pulcinella din Italia, Don Roberto din Portugalia, Fasoulis din Grecia, Punch și Judy din Anglia și Vitéz László din Ungaria – vor fi prin tot Aradul și vor reîmprospăta imaginea surprinzătoarei păpuși.

Se spune „că una dintre primele forme de teatru practicate în Țările Române (pe la începutul secolului al XIX-lea) a fost, de fapt, un teatru de păpuși. Artiștii ambulanți ai secolelor trecute străbăteau bâlciurile organizate la marginea târgurilor și dădeau reprezentații de teatru cu ajutorul unor personaje-păpuși…”. (Doamna Smaragda Callimaki de C. Gane, Realitatea ilustrată, 15 iulie 1934).

Prin intermediul invitaților noștri și al păpușilor lor avem ocazia de a ne întoarce în timp și, mai mult decât atât, de a lua pulsul evenimentelor și tendințelor teatrale ale anului 2017 din Europa.

Așadar, vă așteptăm la Arad să vă convingeți că Festivalul Internațional al Teatrului de Animație – sărbătoare a teatrului dedicată păpușarilor și păpușilor de pretutindeni – este un eveniment în care măiestria, ingeniozitatea și creativitatea vor fi la cel mai înalt nivel.

Programul Festivalului poate fi consultat pe website-ul http://trupademarionete.ro/festivalul-euromarionete/ iar biletele pot fi achiziționate online de pe www.biletmaster.ro sau la casieria Teatrului.

Foto: Euromarionete Arad 2017 – trupademarionete.ro/festivalul-euromarionete/

26
/09
/14

Cinci filme intense regizate de cineaste sau axate pe personaje feminine puternice vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu. Două dintre ele au obținut premii importante la Cannes: Le Meraviglie a câștigat Marele Premiu, iar Party Girl – Camera d’Or.

26
/09
/14

Pentru al treilea an consecutiv, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, va părăsi Muzeul Naţional George Enescu (în patrimoniul căruia se află) şi va pleca la drum întâi prin parcurile bucureştene, apoi prin satele României, pentru a reveni la Braşov şi apoi la Bucureşti într-un recital de gală ce va avea loc la Sala Radio.

26
/09
/14

Ştiaţi că într-o zi de 26 septembrie (2008) s-a stins din viaţă îndrăgitul actor Paul Newman, câştigător, printre altele, al unui premiu Oscar, a trei premii Globul de Aur, al unui premiu Bafta şi al unui Emmy?

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

25
/09
/14

Între 28 septembrie și 24 octombrie, violoncelistul Răzvan Suma desfășoară turneul ,,Vă place tango?”. Este o continuare a tradiţiei instaurate de artistul român de a propune publicului o provocare artistică în fiecare toamnă, în anii precedenţi aceasta fiind formulată sub titlurile „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Festivalul Naţional de Teatru prezintă în premieră în România spectacolul „Donka – O scrisoare către Cehov”, text şi regie Daniele Finzi Pasca, o producţie a Companiei Finzi Pasca, Elveţia şi a Festivalului Internaţional de Teatru Cehov, coproducător Théâtre Vidy – Lausanne.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.