65 ani fără Dinu Lipatti
https://www.ziarulmetropolis.ro/65-ani-fara-dinu-lipatti/

În 2 decembrie se împlinesc 65 ani de la trecerea în eternitate a pianistului-simbol pentru arta interpretativă românească, Dinu Lipatti, prilej pentru Radio România Muzical de a-i dedica acestei mari personalităţi o serie de evenimente: o emisiune-maraton, un recital şi un simpozion de muzicologie.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2015

Chiar în data de 2 decembrie, între orele 10.00 și 17.00, Monica Isăcescu și Ștefan Costache, coordonatori ai proiectului, vor realiza în direct o emisiune-maraton live, în care alături de invitații lor, vor pune în lumină cele mai importante aspecte legate de interpretul și compozitorul Dinu Lipatti, punctate de audiția celor mai importante înregistrări lăsate de muzicianul stins prematur din viață la vârsta de 33 ani, considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului XX, la nivel mondial.

Invitații emisiunii sunt: prof. univ.dr. Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, criticul de teatru Marina Constantinescu, pianiștii Viniciu Moroianu, Luiza Borac şi Julien Libeer, actrița Maia Morgenstern, cercetătorul Mark Ainley din Canada.

Tot în 2 decembrie, de la ora 19.00, poate fi ascultat în direct recitalul pianistului Mihai Ritivoiu, organizat de Radio România Muzical la Muzeul Național Cotroceni. Mihai Ritivoiu, în prezent masterand la Guidhall School of Music and Drama din Londra, este câștigătorul Concursului de pian organizat de Radio România Muzical, sub semnul lui Lipatti, în 2010 și de asemenea, al Concursului George Enescu din 2011.

Programul concertului include lucrări de Bach, Mozart, Chopin, Debussy, Lipatti și Franck. Intrarea la recital se face exclusiv pe bază de invitație. În pauza recitalului va fi proiectat mini-documentarul „Dinu Lipatti. The Hunt for Lost Recordings”, realizat de cercetătorul canadian Mark Ainley.

În 26 noiembrie, de la ora 14.00, Radio România Muzical organizează, la Universitatea Națională de Muzică din București, Simpozionul Internațional de Muzicologie „Dinu Lipatti – personalitate plurivalentă a muzicii româneşti şi internaţionale”.

12 lucrări vor fi prezentate în cadrul simpozionului de muzicologi din România, Germania, Belgia, Canada, printre lectori regăsindu-se cercetători pasionați ai vieții și creației lui Dinu Lipatti, ca Grigore Bărgăuanu și Mark Ainley (Canada), alături de numele a trei realizatori Radio România Muzical: dr. Monica Isăcescu, dr. Ioana Marghita și Ștefan Costache.

Intrarea publicului este liberă.

Cu ocazia simpozionului, va putea fi vizionată și instalația audio-vizuală interactivă realizată de compozitorul Cătălin Crețu, pe baza unor fotografii ale lui Dinu Lipatti, un proiect produs de Centrul de muzică electro-acustică și multimedia al UNMB.

Foto: Dinu Lipatti – wikipedia

11
/02
/15

Frank DiLeo, un fost manager al lui Michael Jackson, ar fi spus că starul pop a fost ţinta unui asasinat al mafiei, în anii 1980, pe care el a reuşit să îl împiedice, potrivit unei biografii a lui DiLeo realizate de fostul său partener de afaceri, Mark Lamica,

10
/02
/15

Zilele trecute s-au decernat premiile Grammy, probabil cele mai importante premii ale industriei discografice mondiale, în orice caz, cele mai importante de pe teritoriul nord-american.

09
/02
/15

Opera Națională Română Iași prezintă, în premieră națională, un spectacol de teatru coregrafic marca Gigi Căciuleanu, „Imagine all the people”, după John Lennon. Reprezentaţia va avea loc de Valentine's Day - sâmbătă, 14 februarie 2015 - de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași.

05
/02
/15

Radio România Muzical și Muzeul Național Cotroceni organizează un concert de muzică veche românească susținut de ansamblul “Imago Mundi”. În sala Cerchez a Muzeului Cotroceni, joi, 26 februarie, de la ora 19.00, va avea loc un eveniment cu semnificații speciale – înregistrarea acestui concert va reprezenta România în cadrul unuia dintre cele mai importante proiecte ale Uniunii Europene de Radio, “Ziua muzicii vechi”, programată, în fiecare an, pe 21 martie.

05
/02
/15

Anul 2015 marchează o premieră extraordinară: sâmbătă, 7 februarie, una dintre lucrările de referință ale compozitorului George Enescu, Simfonia a III-a cu Cor în Do Major Op. 21, va fi interpretată pe o scenă londoneză de către presitgioasa London Philharmonic Orchestra, în sala Royal Festival Hall a Southbank Centre, chiar pe malul Tamisei.

04
/02
/15

În această iarnă, Opera Comică pentru Copii le-a pregătit spectatorilor săi de toate vârstele o întâlnire specială cu personajele unei poveşti nemuritoare: Peter Pan de Laurenţiu Profeta (muzica) şi Eugen Rotaru (libretul). Premiera are loc vineri, 13 februarie 2015, de la ora 18:00, la Sala Mare a instituţiei (Calea Giuleşti, nr. 16).

03
/02
/15

Un student la Politehnica din București, sărac și slobod la vorbă, care-și câștiga pâinea ca pianist într-o școală de dans, a devenit la jumătatea secolului trecut unul dintre cei mai cunoscuți dirijori ai lumii. Îl chema Sergiu Celibidache.

02
/02
/15

Nelson Freire, ansamblul Voces8 și dirijorul Riccardo Chailly sunt protagoniștii unor interesante discuri care apar săptămân aceasta în atenția publicului din România. 3 discuri, 3 programe diferite, potrivite pentru toate gusturile celor care iubesc muzica bună – de la renaștere la romantismul târziu, 3 propuneri care vor încălzi serile mohorâte de iarnă pe care le mai avem în față luna aceasta.

02
/02
/15

Am trăit s-o vedem şi pe asta, ar spune melomanii urbei lui Marius Manole. Ieşenii care îşi plătesc la timp facturile la întreţinere pot câştiga premii oferite de către administratorul de imobile al Primăriei, respectiv Termo-Service, printre premii figurând şi două bilete la concertul lui Andre Rieu, din luna iunie, de la Bucureşti.