65 de ani de teatru de marionete la Arad
https://www.ziarulmetropolis.ro/65-de-ani-de-teatru-de-marionete-la-arad/

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Trupa Marionete aniversează zilele acestea 65 de ani de la primul spectacol de marionete din Arad. Cu această ocazie, sâmbătă, 7 mai şi duminică, 8 mai, de la ora 11.00, se vor juca spectacolele Dumbrava minunată, respectiv Hansel şi Gretel.

Un articol de Petre Ivan|6 Mai 2016

Dumbrava minunată este o dramatizare după Mihail Sadoveanu de Emil Țigan, regia: Francisca Simionescu (producţie a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, Trupa Marionete) , iar Hansel şi Gretel de Hanyecz-Debelka Róbert, după o idee de Fraţii Grimm, este un spectacol regizat de Szőke Kavinszki András (Teatrul “Regina Maria” Oradea, Trupa Arcadia).

Primul spectacol jucat de Teatrul Prichindel din Arad (aceasta fiind denumirea sa pe atunci), Secţie a teatrului de Stat, s-a numit Galoşul fermecat, iar din distribuţie au făcut parte actorii pregătiţi de şcoala de marionete din Bucureşti.

Direcţia de scenă era semnată de Sanda Diamantescu şi Crisitan Fragopol, un amănunt pitoresc fiind faptul că muzica scrisă de Edgar Cosma era interpretată live la pian de către actorul arădean Mişu Drăgoi.

La o distanţă de 65 de ani, actorii marionetişti arădeni şi păpuşarii orădeni reînvie suflul artistic al acelor ani cu două dintre spectacolele cele mai apreciate ale celor două trupe.

Dramatizată de către Emil Ţigan, director al Teatrului de Marionete din Arad în perioada 1986 – 1993, Dumbrava minunată s-a transformat într-un fermecător spectacol cu măşti şi marionete la fire scurte, o feerie cu lumini multicolore şi muzică antrenantă, o sărbătoare de zile mari savurată de copii de toate vârstele.

Acţiunea, deseori interactivă cu copiii, precum şi textul, care aduce prospeţime şi dă loc pentru improvizaţie, aduce savoare şi farmec acestei poveşti clasice şi bine cunoscute.

De asemenea, cele două spectacole ale trupelor din Arad şi Oradea vor marca şi deschiderea Festivalului Internaţional EuroMarionete (7-18 mai) dedicat anul acesta aniversării celor 65 de ani de la înfiinţarea Teatrului de Marionete din Arad

Foto: teatru de marionete – facebook.com/Teatrul-Clasic-Ioan-Slavici

16
/12
/18

Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

Page 1 of 76612345...102030...Last »