75 de ani de la moartea dramaturgului Mihail Bulgakov
https://www.ziarulmetropolis.ro/75-de-ani-de-la-moartea-dramaturgului-mihail-bulgakov/

TVR 2 comemorează 75 de ani de la moartea dramaturgului Mihail Bulgakov prin difuzarea piesei sale „Cabala bigoţilor” – luni, 9 martie, de la ora 19:45. 

Un articol de Liliana Matei|8 martie 2015

În 10 martie se aniversează 75 de ani de la dispariția lui Mihail Bulgakov, romancier și dramaturg sovietic de origine ucraineană, o voce realistă și plină de umor, dar și un critic tranșant al realității sovietice. „Cabala bigoților”, pusă în scenă la Teatrul Național din Iași în 1995 de Horea Popescu a fost preluată de TVR trei ani mai târziu, în regia lui Eugen Todoran.

„Cabala bigoților” este un text inspirat de un eveniment ce ține atât de istoria teatrului, cât și de istoria Franței, cu trimiteri clare către prezentul sovietic al anilor 30. Jucată în premieră absolută în anul 1936, „Cabala bigoţilor” vorbeşte şi astăzi despre drama Creatorului într-o societate autocrată. Destinul tragic al lui Molière, personajul principal al piesei, este doar pretextul dramei lui Bulgakov. Preţul îndrăznelii artistului de a se opune moralei timpului său se plăteşte, adesea, cu viaţă.

„Cabala bigoților” povestește ultimele zile ale actorului – dramaturg Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut sub numele de Molière, zile în care intră în conflict cu Regele Soare, Ludovic al XIV-lea. Bulgakov se identifică profund cu autorul francez din sec XVII. Molière este un alter ego al scriitorului cu un destin paralel cu al său. „Dincolo de meșteșugul dramaturgic”, spune Mirra Ginsburg, traducătoarea lui Bulgakov în engleză, „pe cei doi oameni îi unește, peste secole, mult mai mult. Amândoi au un ochi atent pentru satiră, capacitatea infinită de a surprinde, în orice situație, simultan absurdul și comicul, răutatea și grotescul. Amândoi au trăit și au scris în societăți autocratice, amândoi au fost neînfricați și s-au dovedit neînfricați și nu au acceptat compromisul în felul în care au povestit ceea ce vedeau, stârnind, cu fiecare nouă scriere, adevărate furtuni. Dar, mai ales, amândoi au împărțit aceeași boală incurabilă – pasiunea pentru teatru.”

În virtutea acestei pasiuni „incurabile” pentru teatru, Casa de producție a TVR a propus spre difuzare, din Arhiva de Aur, spectacolul montat la Teatrul Național din Iași de regizorul Horea Popescu cu actori remarcabili ai scenei ieșene – Sergiu Tudose (Moliere), Petre Ciubotaru (Jean-Jacques Bouton), Livia Iorga, carea debutat cu acest rol, (Armande Bejart) sau Mihaela Arsenescu Werner (Madelaine Bejart).

INFO

Cabala bigoților

În distribuţie: Mihaela Arsenescu Werner, Livia Iorga, Ruxandra Bucescu, Adi Carauleanu, Constantin Pușcașu, Radu Ghilaș, Daniel Busuioc, Petru Ciubotaru, Emil Coșeru, Adrian Paduraru, Florin Mircea, Valentin Ionescu, Ion Săpdaru, Cătălin Tudor Manea, Anne-Marie Chertic, Doru Zaharia, Constantin Avădanei, Gelu Zaharia, Costin Gavaza, Sergiu Tudose

Traducere Leonida Teodorescu, Regia Horea Popescu, Scenografia décor Florica Popescu- Fărcășanu, Scenografie costume Romana Preoteasa

Regia TV Eugen Todoran

Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.