„ŞASE DIN 49” la Teatrul Național de Televiziune
https://www.ziarulmetropolis.ro/sase-din-49-la-teatrul-national-de-televiziune/

Miercuri, 25 martie, de la ora 20: 00, TVR 3 difuzează înregistrarea spectacolului „ŞASE DIN 49” de György Spiró, regizat de Alexandru Maftei, în cadrul programului Teatrul Naţional de Televiziune.

Un articol de Liliana Matei|25 martie 2020

Ce li se poate întâmpla unor oameni simpli atunci când sunt puși în fața unui bilet câștigător la loto? Mai ales dacă biletul valorează 10 miloane de euro? Cei doi, soț și soție și părinți a doi copii adolescenți, evoluează de la bucurie frenetică și imaginație bolnavă până la frica paralizantă sau paranoia avansată. Toate hibele mai vechi sau mai noi ale relației lor ies încet încet la iveală într-o cavalcadă când comică, când tragicomică. Totul culminează cu un gest extrem.

„Obișnuiți cu un trai modest, populat de griji materiale, de chibzuință stresantă și de neputința satisfacerii unor mici capricii, ivite printre nevoile și dorințele lor sau ale copiilor, cei doi îmbogățițipeste noapte visează acum cu temei la vile, limuzine și helicoptere, la vacanțele miliardarilor de cartonde la noi și de aiurea, fapt care transformă satisfacția lor într-o bucurie explozivă, contagioasă, halucinantă. Încet, încet, mai întâi sub for ma îndoielilor, apoi a temerilor alimentate de culturaunor thriller-uri mereu prezente pe micile ecrane sau de jafurile și crimele din programele de știri senzaționale,posesorii lozului câștigător se lasă cuprinși de o frică paranoică și descoperă drept unică salvare din coșmarul acestor tragice perspective însăși distrugerea peticului de hârtie menit să le transforme destinul din rădăcini sau să pună capăt vieții lor cea de toate zilele. E momentul plin de suspans, când sub pâlpâirile chibritului aprins cu o dramatică sfială, toate iluziile vor fi topite ca într-un incendiu sinucigaș, devenind cenușă. Chiar dacă, în cele din urmă, câștigătorii lozului de aurnu se aleg decât cu o experiență demnă de a deveni… spectacol, noi, cei din public, devenim adevărații câștigători la un fictiv 6 din 49 (…)”, comenta Ion Parhon în Scrisul românesc.

„ŞASE DIN 49” de György Spiró, Teatrul de Artă Bucureşti

Traducerea: Zeno Fodor

Distribuţia:

FEMEIA – Dana Voicu

BĂRBATUL – Liviu Cheloiu

Regia şi scenografia: Alexandru Maftei

Echipa TVR

Director de imagine: Bogdan Marincov

Regia TV: Gini Ignat

Producător: Sînziana Miloşoiu

Producător delegat: Dana Andriescu

Redactor: George Mladen

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.