Saloanele SoNoRo – un nou episod, dedicat Rhapsodie Roumaine, disponibil online
https://www.ziarulmetropolis.ro/saloanele-sonoro-un-nou-episod-dedicat-rhapsodie-roumaine-disponibil-online/

Rhapsodie Roumaine este al doilea episod al seriei Saloanele SoNoRo şi reprezintă o amintire a unei înregistrări şi o îmbarcare într-o călătorie internaţională în care muzicienii ne ajută să descoperim frumuseţea câtorva dintre cele mai importante lucrări ale lui Enescu.

Un articol de Liliana Matei|12 aprilie 2022

Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală (art.raiffeisen.ro) lansează cel de-al doilea episod al Saloanelor SoNoRo: Rhapsodie Roumaine, filmul înregistrării și lansării albumului Rhapsodie Roumaine de către Ensemble Raro, în anul aniversării Centenarului Marii Uniri. Episodul este disponibil spre vizionare din 11 aprilie, gratuit, pe art.raiffeisen.ro și va putea fi vizionat aici.

Saloanele SoNoRo este un proiect care poartă amprenta proaspătă și creativă a echipei SoNoRo și constă dintr-o serie de cinci filme despre muzică și muzicieni, fiecare dedicat unui subiect care ar fi putut să fie centrul unui salon muzical în alte timpuri, acum transformat într-un salon virtual.

Rhapsodie Roumaine este al doilea episod al seriei Saloanele SoNoRo și reprezintă o amintire a unei înregistrări și o îmbarcare într-o călătorie internațională în care muzicienii ne ajută să descoperim frumusețea câtorva dintre cele mai importante lucrări ale lui Enescu: „Rapsodia Română nr. 1” – într-un aranjament pentru cvartet cu pian și Sonata nr. 3 pentru vioară și pian „dans le caractère populaire roumain“, de o frumusețe unică și de o mare intensitate emoțională.

Episodul doi al Saloanelor SoNoRo, Rhapsodie Roumaine, invită în culisele înregistrării unui album care are în centru una dintre cele mai importante compoziții ale marelui compozitor român George Enescu. Albumul a fost înregistrat de către Gilles Apap – vioară, Alexander Sitkovetsky – vioară, Răzvan Popovici – violă, Bernhard Naoki Hedenborg – violoncel și Diana Ketler – pian și lansat printr-un turneu internațional în 2018, pe cele mai importante scene ale lumii, printre care Carnegie Hall, din New York sau Concertgebow, din Amsterdam.

În film se poate descoperi munca din spatele înregistrării unui album, însă și modul în care artiștii, fiecare provenind dintr-o cultură diferită, l-au perceput pe George Enescu și au relaționat cu muzica sa.

Printre lucrările care vor putea fi ascultate în film se numără:

George Enescu (1881-1955) – Romanian Rhapsody No. 1, în A major, Op.11, arnajament pentru cvartet de pian de Thomas Wally

Béla Bartók (1881-1945) – An Evening in the Village, pentru vioară și pian

George Enescu (1881-1955) – Sonata No. 3 pentru vioară și pian în A minor, Op.25 „dans le caractère populaire roumain”

Béla Bartók (1881-1945) – Duos for Two Violins, Sz.98, arnajament pentru două viole

Béla Bartók (1881-1945) – Dansuri populare românești, Sz.56 pentru vioară și pian

George Enescu (1881-1955) – Nocturne Ville d’Avrayen, pentru cvartet de pian

Raiffeisen Bank se implică de peste 20 de ani în sprijinirea artei și culturii românești, considerând că trebuie să-și aducă aportul la dezvoltarea României și în acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România și a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite să deschidă cât mai multe căi de dialog între public și artiști. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales să fie partener de tradiție al unor importante manifestări culturale românești: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale și turnee cu Teatrul Act și Asociația Goong. Raiffeisen Bank susține, de asemenea, proiecte care promovează patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica și Cronicarii Digitali.

Platforma culturală online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuală a fost lansată în luna iunie 2020, cu intenția de a crea un hub cultural online, unde legătura dintre artiști și public să poată continua, în pofida restricțiilor impuse de pandemie. Până în prezent, 150 de proiecte culturale au putut fi urmărite pe platforma Raiffeisen Art Proiect în cele patru secțiunii: Teatru, Muzică, Explorator și Conversații. Platforma a fost urmărită de peste 250.000 de spectatori virtuali din România, dar și din alte țări, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franța etc.

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieții culturale romanești și a inclus scena muzicală românească într-o rețea de festivaluri europene de înaltă ținută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel și Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (16 ani), SoNoRo-Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (15 ani), SoNoRo On Tour (14 ani), SoNoRo Arezzo (11 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (9 ani) și SoNoRo Musikland – festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural al zonei Haferland (3 ani). SoNoRo este membru al European Festivals Association.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.