A murit Cătălin Naum, pedagogul care i-a învăţat pe actori să fie oameni
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-catalin-naum-pedagogul-care-i-a-invatat-pe-actori-sa-fie-oameni/

Regizorul şi profesorul Cătălin Naum a murit la vârsta de 74 ani. „Teatrul românesc a pierdut un enorm pedagog. Un făuritor de Teatru. Sufletul Teatrului PODU. Un intelectual de mare rasă. Un artist excepţional. L am respectat şi iubit. Dumnezeu să-l odihnească pe Domnul Cătălin Naum“, a scris actriţa Oana Pellea, pe contul de Facebook.

Un articol de Corina Vladov|11 mai 2013

Regizorul şi pedagogul Cătălin Naum a murit la vârsta de 74 ani. „Teatrul românesc a pierdut un enorm pedagog. Un făuritor de Teatru. Sufletul Teatrului PODU. Un intelectual de mare rasă. Un artist excepţional. L-am respectat şi iubit. Dumnezeu să-l odihnească pe Domnul Cătălin Naum!“, a scris actriţa Oana Pellea, pe contul de Facebook. Născut la 1 aprilie 1939 la București, Cătălin Naum a educat generaţii întregi de mari actori, în teatrul studenţesc Podul. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 11.00, la cimitirul din Giuleşti.

„Dumnezeu să-l odihnească pe Cătălin Naum, profesorul de actorie, regizorul, întemeietorul teatrului studenţesc «Podul» … dar mai întâi de toate iscusita Călăuză, pentru mine şi mulţi alţii, în desfacerea meandrelor dificilei vieţi de artist. Nimeni nu a reuşit să mă înveţe mai bine decât el, că teatrul se face ÎN ECHIPĂ, în comuniune, unde orgoliu nu există. Cred că a fost cea mai generoasă persoană pe care am cunoscut-o. Domnule Profesor! Toată dragostea şi recunoştinţa mea, pentru totdeauna!“, a scris actriţa Ilinca Goia pe Facebook.

„Pe scenă am pășit în Teatrul Studențesc Podul, sub bagheta lui Cătălin Naum și acolo am învățat tot ceea ce ţine de viața de actor, toate semnalmentele. Modul de a trăi, de a fi, de a explica. Un mod de a gândi, un mod de a exista. Tot la Naum am învățat să nu accept stagnările, să le desfășor. Să nu accept dacă lucrurile nu se mişcă- să le fac să se miște. Cred că tot de acolo îmi vine și pasiunea aceasta pentru învățare, pentru că nu am stat locului. M-am tot reșcolit eu cu mine“, a declarat actriţa Ilinca Goia, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis.

Actorul Andrei Runcanu şi-a aminitit, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis, că profesorul Cătălin Naum l-a sfătuit să dea la Teatru: „Când am ajuns în Bucureşti, mergeam săptămânal de cel puţin două, trei ori la teatru, unde mă tot întâlneam cu o fostă colegă din Târgu Jiu, care la un moment dat mi-a zis că se face teatru pentru amatori la Casa de Cultură a Studenţilor, la Teatrul Podul. Eu am avut impresia că mă voi întâlni cu studenţi ca mine, fără nicio legătură cu actoria, şi că ne vom juca şi noi de-a teatrul.

Dar când m-am dus acolo, am dat de Cătălin Naum, unul dintre cei mai faimoşi profesori din UNATC, care a pregătit generaţii întregi de elevi pentru admiterea la Facultatea de Teatru. Foarte mulţi dintre ei sunt astăzi mari actori. Când am ajuns eu în «Pod» i-am găsit pe Tudor Istodor, Ilinca Manolache, Irina Ungureanu, Gabriel Vodnar, Marin Grigore, Virgil Mardare, care repetau «Hamlet». Scena despărţirii dintre Hamlet şi Ofelia, jucată de Tudor şi Ilinca, a fost primul meu moment de reală emoţie pe care l-am simţit vreodată ca spectator. Eram contrariat de ce mi se întâmpla, dar totodată eram fascinat de ce făceau ei acolo. Deşi nu venisem acolo pentru asta, domnul Naum mi-a pecetluit soarta: «Dai la teatru!»“.

Ilinca Manolache: „Vă mulţumesc, domnule Cătălin Naum!“

 Şi actriţa Ilinca Manolache s-a format în teatrul Podul. „În liceu deja ştiam de multă vreme că vreau să mă fac actriţă (nici cu alegerea meseriei nu mi-a fost prea complicat, am cochetat pe la cinci ani cu medicina veterinară, dar am abandonat-o rapid) aşa că în clasa a XI-a am mers în POD. Acolo am întâlnit o trupă de tineri ca şi mine care voiau să dea şi ei la teatru.

Acei tineri sunt acum Tudor Aaron Istodor, Irina Ungureanu, Sânziana Nicola, Alina Grigore, Oana Radu, Marin Grigore, Toma Cuzin. Pe lângă partea profană a POD-ului (alibiul perfect ca să chiulesc de la sport şi geogra era că eu fac teatru şi sunt artistă) a mai existat şi partea sacră a acestui loc. Eu acolo am pus baza a ceea ce urma în câţiva ani să devină meseria mea… Cred cu toată tăria că domnul Cătalin Naum este un regizor genial şi un pedagog de arta actorului înzestrat până în unghii cu har.

Acolo m-am descoperit, m-am cunoscut şi m-am dezvoltat. Ce am simţit acolo am resimţit de foarte puţine ori de-a lungul anilor care au urmat (deja supărător de mulţi) şi revelaţiile pe care le-am avut acolo mă păstrează acum cu picioarele pe pământ şi mă fac să merg mai departe de fiecare dată când zic „nu mai vreau“ sau „nu mai pot“. Acolo am realizat cu adevărat că vreau să mă fac actriţă. Vă mulţumesc, domnule Cătălin Naum!“, a povestit actriţa, pentru Ziarul Metropolis.

Foto: artactmagazine.ro

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.