Revista de literatură „Cuvânt românesc”, 5 ani de existență în Regatul Spaniei
https://www.ziarulmetropolis.ro/revista-de-literatura-cuvant-romanesc-5-ani-de-existenta-in-regatul-spaniei/

Revista de literatură „Cuvânt românesc”, realizată şi condusă de scriitorul şi jurnalistul Ovidiu Cornilă, este unul dintre pilonii culturali principali ai diasporei române. În acest an a împlinit 5 ani de existenţă în Regatul Spaniei.

Un articol de Rhea Cristina|15 mai 2023

Așa cum ne-a obișnuit, încă de la apariția sa, în 2019, și acest nou număr, 8/2023, apare atât online, cât și în variantă print și reunește voci culturale importante din domeniul literaturii române, din România și diaspora.

De-a lungul anilor, revista „Cuvânt românesc” s-a remarcat prin articole profunde și bine structurate în domenii literare distincte: de la poezie, proză scurtă, eseu și exegeză și până la traducere, jurnal și interviu.

Așadar, și acest număr al revistei de literatură „Cuvânt românesc” se bucură de participarea numeroșilor scriitori, poeți, artiști plastici, actori și critici literari din mai multe țări. Semnalăm câteva nume de notorietate, care semnează în acest număr: Liviu Antonesei, Adrian Lesenciuc, Cornel Drinovan, Eugeniu Nistor, Cristina Rhea, Dorina Ploeșteanu, Marin Dumitrescu, Vasile Muste, Ciprian Apetrei, Veronica Balaj, Marilena Rotaru etc.

Revista, semestrială, este publicată la editura Ego liberum, editură aflată sub egida Uniunii “Lucian Blaga” a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania.

Ovidiu Constantin Cornilă, Președintele Uniunii „Lucian Blaga” a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, declara optimist: “Programul de bază al acestei apariții publicistice este de a promova valorile românești, din țară și din diaspora. Nume sonore de colaboratori precum academicianul Alexandru Surdu, scriitorii, poeții și criticii Adrian Alui Gheorghe, Adrian Popescu, Paul Eugen Banciu, Adrian Rachieru, Eugeniu Nistor, Adrian Lesenciuc, din România și Christian Schenck, Hans Dama, Felix Marțian, Evra Gart, Paul Gabor, din peste șaisprezece țări ale lumii au ridicat de la bun început standardul calitativ al materialelor literare din publicație, standard care s-a păstrat neschimbat și la cel de-al optulea său număr.

Revista a obținut două premii de excelență în cadrul Colocviului Național de reviste de cultură de la Târgu Mureș și, în scurtul ei timp de existență, se poate mândri cu o reputație solidă în lumea literară românească.”

Alături de colectivul redacțional, la existența revistei trudește și un grup numeros de colaboratori (33 în prezent, de pe întreg mapamondul). Acest numar, 8/2023, are 150 de pagini, bogate în informații culturale, nume “grele” și unele traduceri bilingve (române și spaniole).

Ca și în urmă cu 5 ani, obiectivul revistei de literatură „Cuvânt românesc” rămâne același: de menținere și valorificare a culturii și tradițiilor românești în spațiul hispanic și în cel internațional.

22
/05
/24

Proiectul ‘Past Present’, realizat de platforma interdisciplinară de producție, cercetare și educație PETEC, a primit premiul pentru *Promovarea culturii române în lume* în cadrul Galei AFCN din seara de 20 mai 2024, în baza rețelei de parteneriate cu spațiul artistic Beaconsfield (Londra), Centrul Național al Dansului București (CNDB) și Fundația Triade (Timișoara).

22
/05
/24

În contextul celei mai importante retrospective Brâncuși din ultimele decenii, deschisă la cunoscutul muzeu parizian Centre Pompidou până la 1 iulie 2024, Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ambasadei României în Franța, a organizat conferința „Brâncuși Perspective”.