Revista de literatură „Cuvânt românesc”, 5 ani de existență în Regatul Spaniei
https://www.ziarulmetropolis.ro/revista-de-literatura-cuvant-romanesc-5-ani-de-existenta-in-regatul-spaniei/

Revista de literatură „Cuvânt românesc”, realizată şi condusă de scriitorul şi jurnalistul Ovidiu Cornilă, este unul dintre pilonii culturali principali ai diasporei române. În acest an a împlinit 5 ani de existenţă în Regatul Spaniei.

Un articol de Rhea Cristina|15 mai 2023

Așa cum ne-a obișnuit, încă de la apariția sa, în 2019, și acest nou număr, 8/2023, apare atât online, cât și în variantă print și reunește voci culturale importante din domeniul literaturii române, din România și diaspora.

De-a lungul anilor, revista „Cuvânt românesc” s-a remarcat prin articole profunde și bine structurate în domenii literare distincte: de la poezie, proză scurtă, eseu și exegeză și până la traducere, jurnal și interviu.

Așadar, și acest număr al revistei de literatură „Cuvânt românesc” se bucură de participarea numeroșilor scriitori, poeți, artiști plastici, actori și critici literari din mai multe țări. Semnalăm câteva nume de notorietate, care semnează în acest număr: Liviu Antonesei, Adrian Lesenciuc, Cornel Drinovan, Eugeniu Nistor, Cristina Rhea, Dorina Ploeșteanu, Marin Dumitrescu, Vasile Muste, Ciprian Apetrei, Veronica Balaj, Marilena Rotaru etc.

Revista, semestrială, este publicată la editura Ego liberum, editură aflată sub egida Uniunii “Lucian Blaga” a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania.

Ovidiu Constantin Cornilă, Președintele Uniunii „Lucian Blaga” a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, declara optimist: “Programul de bază al acestei apariții publicistice este de a promova valorile românești, din țară și din diaspora. Nume sonore de colaboratori precum academicianul Alexandru Surdu, scriitorii, poeții și criticii Adrian Alui Gheorghe, Adrian Popescu, Paul Eugen Banciu, Adrian Rachieru, Eugeniu Nistor, Adrian Lesenciuc, din România și Christian Schenck, Hans Dama, Felix Marțian, Evra Gart, Paul Gabor, din peste șaisprezece țări ale lumii au ridicat de la bun început standardul calitativ al materialelor literare din publicație, standard care s-a păstrat neschimbat și la cel de-al optulea său număr.

Revista a obținut două premii de excelență în cadrul Colocviului Național de reviste de cultură de la Târgu Mureș și, în scurtul ei timp de existență, se poate mândri cu o reputație solidă în lumea literară românească.”

Alături de colectivul redacțional, la existența revistei trudește și un grup numeros de colaboratori (33 în prezent, de pe întreg mapamondul). Acest numar, 8/2023, are 150 de pagini, bogate în informații culturale, nume “grele” și unele traduceri bilingve (române și spaniole).

Ca și în urmă cu 5 ani, obiectivul revistei de literatură „Cuvânt românesc” rămâne același: de menținere și valorificare a culturii și tradițiilor românești în spațiul hispanic și în cel internațional.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.