Festivaluri, turnee, producții noi, proiecte internaționale – M Studio începe cea de-a 19-a stagiune
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivaluri-turnee-productii-noi-proiecte-internationale-m-studio-incepe-cea-de-a-19-a-stagiune/

Repertoriul M Studio se îmbogăţeşte cu două noi spectacole în stagiunea 2023/2024. În septembrie şi octombrie trupa va participa la festivaluri şi turnee naţionale, va juca producţia FIRE FLOW în aer liber şi va avea loc prima serie de workshopuri din cadrul proiectului internaţional Beyond Front@: Bridging Periphery – Creative Europe.

Un articol de Petre Ivan|6 septembrie 2023

M Studio va avea 2 premiere în stagiunea nouă: prima se realizează în coregrafia Ermirei Goro. Fosta artistă a trupei londoneze DV8 Physical Theatre a lucrat deja cu artiștii M Studio, producția Variations No. 1 a avut premiera în 2019. A doua premieră a stagiunii va avea loc în primăvara anului 2024, în coregrafia lui Eoin McDonncha, performer-coregraf născut în Irlanda. Tânărul dansator este, de asemenea, un nume familiar pentru publicul din oraș, deoarece este un colaborator și interpret frecvent al Companiei Frená_Ák. De data aceasta dansatorul se întoarce la Sfântu Gheorghe în calitate de coregraf.

Pe parcursul lunii septembrie spectacolul de jonglerie cu foc FIRE FLOW, în coregrafia lui Andrei Oțetaru, se va juca de 3 ori. Reprezentațiile vor avea loc în parcarea fostului Hotel Bodoc: pe 7 și 27 septembrie de la ora 21:00, iar pe 14 septembrie, în cadrul Festivalului de Artă Contemporană PulzArt, de la ora 20:30. De asemenea trupa va juca 2 spectacole în studioul de dans: Pam param, în coregrafia Andreei Gavriliu (pe data de 12 septembrie) și Morix 508, în regia Simonei Deaconescu (pe 18 septembrie). La sfârșitul lunii, pe 30 septembrie, trupa va participa cu spectacolul LIFT la Festivalul de Dans Studio din Eger, Ungaria (ed.XII.)

În luna octombrie se realizează continuarea proiectului de mobilitate națională, susținut de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în cadrul căruia trupa joacă spectacolele a 3 tineri coregrafi români în orașe în care dansul contemporan nu este prezent în viața culturală. Producția Pam param se va juca la Teatrul Marin Sorescu din Craiova, iar la Baia Mare vor fi prezentate producțiile Pam param, Lecția și Are we human or are we dancers?

Tot în octombrie, la Sfântu Gheorghe va avea loc prima serie de workshopuri a proiectului internațional Beyond Front@: Bridging Periphery Creative Europe. Participanții din România, Ungaria, Slovenia, Croația, Polonia și Suedia vor învăța elementele de bază ale teoriei și practicii managementului cultural într-o serie de ateliere intensive. Atelierele vor fi îndrumate de experți de renume internațional: Szabó György, managerul instituției Trafó House of Contemporary Arts din Budapesta; Mirna Zagar, directorul artistic Dance Week Festival din Zagreb și Simona Deaconescu coregraf, fondatorul și directorul artistic al trupei Tangaj Collective, fondatorul festivalului BIDFF – Bucharest International Dance Film Festival.

Trupa va mai avea o reprezentație FIRE FLOW și în luna octombrie: pe 10 octombrie de la ora 21:00, în Piața Libertății.

În studioul de dans trupa așteaptă publicul cu spectacolul LIFT (pe data de 8 octombrie) și cu producția [email protected] (pe 14 în cadrul ministagiunii Teatrului Tamási Áron și pe 15 în cadrul Festivalului D-butan-T). Pe 29 octombrie trupa va participa la Colocviul Teatrelor Minorităților Naționale de la Gheorgheni cu spectacolul Are we human or are we dancers?

La spectacolele din Studioul de Dans Háromszék se pot achiziționa bilete pe pagina biletmaster.ro sau în Biroul de Organizare. Trupa M Studio așteaptă spectatorii și participanții la programe cu mare drag și în stagiunea curentă.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.