Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-cetatii-isi-deschide-noua-stagiune-cu-o-distopie-teatrala-despre-solitudine/

Teatrul Cetăţii îşi deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecţie de singurătăţi” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viaţă şi fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.

Un articol de Petre Ivan|1 aprilie 2024

Cum să-i aducem pe oameni împreună într-o lume a disipării? În zgomotul infernal al ofertelor comerciale, cum să auzi tăcerea sufocantă a solitudinii? Cum repornim reflexul să ne pese de Celălalt?  – sunt doar câteva dintre întrebările pe care  le pune spectacolul regizorului Levente Kocsárdi.

Spectacolul se desfășoară duminică, , 14 aprilie 2024,  ora 19:00, în Studioul Franciscan (Timișoara, str. E. Ungureanu nr.1)  în limba română, cu supratitrare în engleză, și va fi urmat de o sesiune Q&A cu publicul, moderată de Flavia Păun, psihoterapeut. Teatrul Cetății este o platformă de teatru independent, comunitar, proiect al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, în parteneriat cu Compania independentă Arte-Factum,  finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Creat în Laboratorul de cercetare și introspecție teatrală Arte-Factum, ca rezultat al unui minuțios proces de documentare bazat pe studii științifice relevante și actuale asupra fenomenului singurătății,  spectacolul ”Monoloagele solitudinii” s-a inspirat deopotrivă din realitatea imediată, din cazuri reale, date statistice și din universul operelor scriitorilor Ken Kesey,  Franz Kafka, Michel Houellebecq și al cineastului Rainer  Werner Fassbinder.

Monoloagele solitudinii compun, în fond, o distopie a unui Robinson Crusoe  pe o insulă urbană, așa cum sunt miliioane de  alți solitari pe insulele lor la Timișoara, în scara blocului tau,  la New York, la Tokyo sau în orice alt loc de pe harta singurătăților.  Iar pentru că singurătatea nu mai este un fenoment izolat, rar, ca altădată,  am ales să vorbesc despre ea și despre cauzele pentru care s-a răspândit ca o maladie a noului secol  nu doar în tonuri grave, ci și cu umor, duioșie,  ironie și sarcasm ” – Levente Kocsárdi, regizor.

Alături de actrița  Fall Ilona (84 de ani), distribuția reunește actori și muzicieni din România, Serbia și Republica Moldova: Darie Doklean, Andrei Elek, Maria Leca, Aida Olaru, Teodor Cauș, Ana Andone, Serena Voaideș.

Echipa de creație a regizorului Levente Kocsárdi pentru acest proiect: Mona Donici (dramaturgie),  Anca Stoica (coregrafie),  M.C.Donici (decoruri), Amy Bujancă (costume, asistent scenografie), Sebastian Hamburger (video mapping), Zoltán Gidó (light design), Sebastian Bayer (sound design), Lilian Lupanciuc (grafică).

”Monoloagele solitudinii” este cel mai nou spectacol produs de Compania de teatru independent  Arte-Factum (rezervări: 0752111807).  Partener: Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.