„Evadarea tăcută” are premiera la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/evadarea-tacuta-are-premiera-la-tnb/

Actriţa Oana Pellea debutează ca regizoare în „Evadarea tăcută” de Lena Constante, fiind totodată şi interpreta unui spectacol tulburător.

Un articol de Ziarul Metropolis|10 noiembrie 2023

Acesta va avea premiera oficială pe 18 noiembrie 2023, la Sala Atelier a Teatrului Național din București.

O poveste profundă despre rezistența umană în fața opresiunii regimului comunist în România, cartea Lenei Constante stă la baza unui spectacol în care actrița Oana Pellea (care semnează, de altfel, și dramatizarea textului) urmărește viața protagonistei, o femeie puternică și independentă, care se confruntă cu dificultățile și limitările impuse de sistemul politic al vremii.
În „Evadarea tăcută”, actrița surprinde lupta interioară a personajului pentru găsirea unei căi de evadare dintr-o realitate aspră și rigidă, evidențiind puterea incontestabilă a spiritului uman de a rezista și de a căuta libertatea interioară, chiar și în cele mai întunecate momente, anunță TNB.
„Nu poți printr-o dramatizare să «joci viața» unui Om! Mi se pare indecent. De aceea, spectacolul Evadarea tăcută mi-l doresc o mărturisire, și nu un spectacol de teatru. Scopul meu nu este performanța actoricească, ci o experiență umană împărtășită cu publicul! Îmi doresc ca textul și experiența unui fenomen uman pe numele de Lena Constante să ajungă la spectatori”, spune actrița Oana Pellea. Actrița mărturisește că pentru ea este „o datorie de onoare să fac cunoscută publicului această Lecție de viață: Cum poți evada din iadul trăit plonjând în raiul din tine! Vă invit la o mărturisire. Cea mai mare dezamăgire pentru mine ar fi: «Ați jucat bine». Nu vreau să «joc». Nu vreau să fiu actriță în acest spectacol. Vreau doar să vă împărtășesc cu smerenie experiența acestui excepțional Spirit. Atât”.
Lena Constante s-a născut pe 18 iunie 1909. A studiat la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, avându-l ca profesor pe Dimitrie Gusti. În acea perioadă l-a cunoscut şi pe viitorul ei soţ, etnomuzicologul Harry Brauner. A fost o artistă binecunoscută pentru lucrările sale originale de tapiserie şi pentru activitatea folcloristică. În 1954 a fondat Teatrul „Ţăndărică” împreună cu Elena Pătrăşcanu, soţia ministrului Justiţiei de la acea vreme, Lucreţiu Pătrăşcanu, ceea ce a dus la arestarea şi condamnarea ei şi a lui Harry Brauner la câte 12 ani de închisoare. A fost eliberată în 1962, iar în 1968, la rejudecarea procesului, amândoi au fost găsiţi nevinovaţi. Deşi membră a Uniunii Artiştilor Plastici, Lena Constante nu a putut expune lucrările din cauze politice. Pe 2 noiembrie 2005 părăsea această lume.

Spectacolul „Evadarea tăcută” va avea premiera oficială pe 18 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Atelier a Teatrului Național I.L.Caragiale București. Scenografia este realizată de Vladimir Turturică. Cu prilejul acestei premiere, Editura Humanitas va reedita cele două volume, „Evadarea tăcută” și „Evadarea imposibilă”, iar acestea vor fi disponibile pentru publicul prezent la eveniment. Spectacolul este realizat cu sprijinul Băncii Transilvania.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.