Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-cetatii-isi-deschide-noua-stagiune-cu-o-distopie-teatrala-despre-solitudine/

Teatrul Cetăţii îşi deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecţie de singurătăţi” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viaţă şi fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.

Un articol de Petre Ivan|1 aprilie 2024

Cum să-i aducem pe oameni împreună într-o lume a disipării? În zgomotul infernal al ofertelor comerciale, cum să auzi tăcerea sufocantă a solitudinii? Cum repornim reflexul să ne pese de Celălalt?  – sunt doar câteva dintre întrebările pe care  le pune spectacolul regizorului Levente Kocsárdi.

Spectacolul se desfășoară duminică, , 14 aprilie 2024,  ora 19:00, în Studioul Franciscan (Timișoara, str. E. Ungureanu nr.1)  în limba română, cu supratitrare în engleză, și va fi urmat de o sesiune Q&A cu publicul, moderată de Flavia Păun, psihoterapeut. Teatrul Cetății este o platformă de teatru independent, comunitar, proiect al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, în parteneriat cu Compania independentă Arte-Factum,  finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Creat în Laboratorul de cercetare și introspecție teatrală Arte-Factum, ca rezultat al unui minuțios proces de documentare bazat pe studii științifice relevante și actuale asupra fenomenului singurătății,  spectacolul ”Monoloagele solitudinii” s-a inspirat deopotrivă din realitatea imediată, din cazuri reale, date statistice și din universul operelor scriitorilor Ken Kesey,  Franz Kafka, Michel Houellebecq și al cineastului Rainer  Werner Fassbinder.

Monoloagele solitudinii compun, în fond, o distopie a unui Robinson Crusoe  pe o insulă urbană, așa cum sunt miliioane de  alți solitari pe insulele lor la Timișoara, în scara blocului tau,  la New York, la Tokyo sau în orice alt loc de pe harta singurătăților.  Iar pentru că singurătatea nu mai este un fenoment izolat, rar, ca altădată,  am ales să vorbesc despre ea și despre cauzele pentru care s-a răspândit ca o maladie a noului secol  nu doar în tonuri grave, ci și cu umor, duioșie,  ironie și sarcasm ” – Levente Kocsárdi, regizor.

Alături de actrița  Fall Ilona (84 de ani), distribuția reunește actori și muzicieni din România, Serbia și Republica Moldova: Darie Doklean, Andrei Elek, Maria Leca, Aida Olaru, Teodor Cauș, Ana Andone, Serena Voaideș.

Echipa de creație a regizorului Levente Kocsárdi pentru acest proiect: Mona Donici (dramaturgie),  Anca Stoica (coregrafie),  M.C.Donici (decoruri), Amy Bujancă (costume, asistent scenografie), Sebastian Hamburger (video mapping), Zoltán Gidó (light design), Sebastian Bayer (sound design), Lilian Lupanciuc (grafică).

”Monoloagele solitudinii” este cel mai nou spectacol produs de Compania de teatru independent  Arte-Factum (rezervări: 0752111807).  Partener: Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara.

16
/05
/24

Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura la Cluj-Napoca, între 14 și 24 iunie.

15
/05
/24

Peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalații, călătorii VR vor împânzi întreg orașul Craiova și împrejurimile, în spații convenționale, dar și în cele mai inedite și neașteptate locuri.

14
/05
/24

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă vineri, 17 mai, ora 19.00, în Sala Cinema din UNATC, și duminică, 19 mai, ora 20, la cinema Elvire Popesco din București două programe noi de scurtmetraje proaspăt digitizate și remasteriza-te din arhiva universității.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.