Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-cetatii-isi-deschide-noua-stagiune-cu-o-distopie-teatrala-despre-solitudine/

Teatrul Cetăţii îşi deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecţie de singurătăţi” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viaţă şi fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.

Un articol de Petre Ivan|1 aprilie 2024

Cum să-i aducem pe oameni împreună într-o lume a disipării? În zgomotul infernal al ofertelor comerciale, cum să auzi tăcerea sufocantă a solitudinii? Cum repornim reflexul să ne pese de Celălalt?  – sunt doar câteva dintre întrebările pe care  le pune spectacolul regizorului Levente Kocsárdi.

Spectacolul se desfășoară duminică, , 14 aprilie 2024,  ora 19:00, în Studioul Franciscan (Timișoara, str. E. Ungureanu nr.1)  în limba română, cu supratitrare în engleză, și va fi urmat de o sesiune Q&A cu publicul, moderată de Flavia Păun, psihoterapeut. Teatrul Cetății este o platformă de teatru independent, comunitar, proiect al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, în parteneriat cu Compania independentă Arte-Factum,  finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Creat în Laboratorul de cercetare și introspecție teatrală Arte-Factum, ca rezultat al unui minuțios proces de documentare bazat pe studii științifice relevante și actuale asupra fenomenului singurătății,  spectacolul ”Monoloagele solitudinii” s-a inspirat deopotrivă din realitatea imediată, din cazuri reale, date statistice și din universul operelor scriitorilor Ken Kesey,  Franz Kafka, Michel Houellebecq și al cineastului Rainer  Werner Fassbinder.

Monoloagele solitudinii compun, în fond, o distopie a unui Robinson Crusoe  pe o insulă urbană, așa cum sunt miliioane de  alți solitari pe insulele lor la Timișoara, în scara blocului tau,  la New York, la Tokyo sau în orice alt loc de pe harta singurătăților.  Iar pentru că singurătatea nu mai este un fenoment izolat, rar, ca altădată,  am ales să vorbesc despre ea și despre cauzele pentru care s-a răspândit ca o maladie a noului secol  nu doar în tonuri grave, ci și cu umor, duioșie,  ironie și sarcasm ” – Levente Kocsárdi, regizor.

Alături de actrița  Fall Ilona (84 de ani), distribuția reunește actori și muzicieni din România, Serbia și Republica Moldova: Darie Doklean, Andrei Elek, Maria Leca, Aida Olaru, Teodor Cauș, Ana Andone, Serena Voaideș.

Echipa de creație a regizorului Levente Kocsárdi pentru acest proiect: Mona Donici (dramaturgie),  Anca Stoica (coregrafie),  M.C.Donici (decoruri), Amy Bujancă (costume, asistent scenografie), Sebastian Hamburger (video mapping), Zoltán Gidó (light design), Sebastian Bayer (sound design), Lilian Lupanciuc (grafică).

”Monoloagele solitudinii” este cel mai nou spectacol produs de Compania de teatru independent  Arte-Factum (rezervări: 0752111807).  Partener: Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.