VIDEO Ideo Ideis – cel mai bun loc în care poți să fii între 8 și 16 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/ideo-ideis-cel-mai-bun-loc-in-care-poti-sa-fii-intre-8-si-16-august/

Astăzi începe cea de-a opta ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria.

Un articol de Andrada Văsii|8 august 2013

Astăzi începe cea de-a opta ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria. Anul acesta, Ideo Ideis „E despre tine”, despre experiența personală a fiecărui participant, fie el licean, vizitator, organizator sau spectator.

La fel ca și în anii anteriori, Ideo Ideis e despre experiențele trăite la ateliere de teatru tânăr, ateliere de măiestrie, spectacole de teatru profesioniste, competiția de teatru tânăr, Cinemateca Târzie, Seara Povestitorilor și masterclass-uri. Pe lângă atelierul de teatru tânăr și cele de măiestrie deja specifice festivalului, ediția cu numărul VIII aduce două noi ateliere: muzică & ritm și scenografie.

Coordonatorii acestor ateliere de măiestrie sunt:  Vava Ștefănescu și Mihaela Zamfirescu – atelierul de coregrafie; Mihaela Michailov – atelierul de dramaturgie; Irina Moscu si Ana Cantabine – atelierul de scenografie; Nicu Alifantis, Irina Sârbu și Nadia Trohin – atelierul de muzică și ritm; Vlad Petri – atelierul de educație vizuală.

Ideo Ideis e un proces de educație alternativă prin artă și, în acest context, atelierele de teatru tânăr şi măiestrie sunt poate cea mai importantă componentă a festivalului; sunt un foarte bun cadru în care fiecare dintre noi poate să-şi descopere noi abilități, de care suntem mai mult sau mai puțin conştienţi.

Andreea Borţun,
Co-Preşedinte Ideo Ideis

Mai mult decat atat, anul acesta, trainerii atelierelor de teatru tânăr se vor găsi și în postura de participanți. Uta Plate, pedagog teatral la unul dintre cele mai importante teatre din Berlin, vine la Ideo Ideis să le împărtățească din experiența acumulată de-a lungul celor peste 14 ani de training în domeniul artelor.

Competiția de teatru tânăr, cea de-a doua secțiune cu tradiție a festivalului, va avea loc în perioada 13-15 august și va aduce pe scena Casei de Cultură din Alexandria 9 trupe de liceeni din întreaga țară.

Accesul la aceste spectacole este liber, în limita locurilor disponibile. În plus, pentru prima dată în istoria acestui festival, toate spectacolele  din competiție vor fi transmise live aici.

Începând de anul acesta, Ideo Ideis este o scenă de debut atât pentru liceenii care participă la competiția de teatru tânăr din cadrul festivalului cât și pentru studenții sau absolvenții facultăților de teatru care vor juca într-un spațiu nou, din cadrul terasei Conciato din Alexandria.

La festival mare nume mari

Programul spectacolelor care vor fi jucate pe acestă scenă este disponibil aici, în secțiunea Spectacole invitate. Aceeași secțiune găzduiește și informații despre spectacolele produse de teatrele bucureștene, care vor fi jucate la Casa de Cultură din Alexandria:

– Femeia care și-a pierdut jartierele – de Silviu Purcărete; Teatrul de Comedie; Distribuție: Horațiu Mălăele, George Mihăiță și Dorina Chiriac

– Biloxi Blues – de Iarina Demian; Distribuție: Tudor Chirilă, Ștefana Samfira, Paul Ipate, Andrei Huțuleac, Bogdan Cotleț, Andrei Șerban, Mircea Postelnicu, Radu Iacoban, Ioana Barbu

– Fă-mi loc – de Radu Beligan; Distribuție: Marius Manole și Medeea Marinescu

– Colibri – de Florin Piersic Jr.; Teatrul Luni Green Hours; Distribuție: Laurențiu Bănescu și Daniel Popa

– Zi că-i bine – de Florin Piersic Jr.; Teatrul Luni Green Hours; Distribuție: Andreea Bibiri, Șerban Pavlu, Florin Piersic Jr.

– Elixirul – de Mihai Gruia Sandu; spectacol masterat Arta Actorului, clasa prof. Univ. dr. Gelu Colceag

– Zic Zac – de Andreea Gavriliu și Ștefan Lupu; UNATC

Biletele pentru aceste spectacole pot fi achiziționate din spațiile special amenajate în cele două locații, iar prețul unui bilet este de 10 RON- pentru spectacolele de la Casa de Cultură și 5 RON pentru spectacolele de la Conciato.

Artă educativă

Procesul de educație alternativă prin artă e completat de Seara Povestitorilor, care îi are ca invitați pe Carmen Avram (Antena 3), Șerban Alexandrescu (Headvertising), Tudor Ghiurcă (Indygen) și Bogdan Theodor Olteanu (sub25.ro), Cinemateca Târzie cu Marian Crișan și Andrei Gruzsniczki și, nu în cele din urmă, Masterclass-urile cu Marian Ralea și juriul Ideo Ideis: Medeea Marinescu, Cătălin Ștefănescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu și Marius Manole.

Anul aceasta, Ideo Ideis începe și se termină cu muzică live. Două dintre cele mai cunoscute trupe indie bucureștene, The Amsterdams și Robin And The Backstabbers, vor concerta în Alexandria, pe 8 și 16 august. Accesul la aceste concerte este liber.

Foto credit: Vlad Bîrdu, Ideo Ideis (Facebook)

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.