Tompa Gabor şi Tartuffe, la Teatrul Naţional din Praga
https://www.ziarulmetropolis.ro/tompa-gabor-si-tartuffe-la-teatrul-national-din-praga/

Comedia „Tartuffe” de Moliere va fi pusă în scenă de directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Tompa Gabor, la Teatrul Naţional din Praga, premiera fiind programată pentru 27 februarie.

Un articol de Petre Ivan|18 ianuarie 2014

Comedia „Tartuffe” de Moliere va fi pusă în scenă de directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Tompa Gabor, la Teatrul Naţional din Praga, premiera fiind programată pentru 27 februarie.

Capodopera lui Moliere va fi pusă în scenă de regizorul Tompa Gabor, fiind tradusă în limba cehă de Vladimir Mikeš, iar scenogafia este semnată de Judit Dobre-Kóthay şi dramaturgia de Martin Urban.

Personajul principal este interpretat de Karel Dobrý, iar celelalte roluri sunt jucate de actori cehi, precum David Prahar (Orgon), Katerina Winterova (Elmire), Lucie Zackova (Dorine), Vaclav Postranecky (Domnul Loial), Jaromira Milova (Madame Pernelle), informează Mediafax

Premiera comediei puse în scenă de Tompa Gabor va avea loc la Teatrul Estates

Teatrul Estates – unul dintre cele mai vechi spaţii de joc ale Teatrului Naţional din Praga -, cu o capacitate de 659 de locuri, este una dintre cele mai frumoase clădiri de teatru din Europa. Edificiul, în stil neoclasic, a fost construit într-un interval mai scurt de doi ani, fiind inaugurat în anul 1783.

În acest teatru a avut loc premiera mondială a două dintre operele lui Wolfgang Amadeus Mozart.

În anul 1787, compozitorul însuşi a dirijat la premiera operei „Don Giovanni”, iar în anul 1791, la Teatrul Estates a avut loc premiera absolută a operei „Clemenţa lui Titus”.

Tompa Gabor

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj şi Teatrul Naţional din Praga sunt membre ale Uniunii Teatrelor din Europa

Între cele două instituţii de teatru s-au realizat şi schimburi de spectacole: publicul clujean a avut posibilitatea de a urmări spectacolul Naţionalului din Praga „Nunta lui Figaro” la Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe 2012.

În primăvara anului 2013 spectacolul „Aşteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett a fost jucat în Sala Mare a teatrului clujean.

Compania clujeană a fost în turneu la Praga, în luna martie 2013, cu spectacolul „Leonce şi Lena” de Georg Büchner.

Foto cu Tompa Gabor şi Tartuffe – Teatrului Maghiar de Stat din Cluj si facebook

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.