Scurtmetrajul „Skunk” şi filmul mut „The Tribe”, premiate la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajul-skunk-si-filmul-mut-the-tribe-premiate-la-cannes/

Annie Silverstein, o studentă la Universitatea Austin din Texas, SUA, a câştigat premiul I al secţiunii Cinéfondation, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2014, pentru scurtmetrajul „Skunk”.

Un articol de Petre Ivan|23 mai 2014

Secţiunea Cinéfondation este dedicată filmelor de şcoală şi a fost creată în 1998 de preşedintele Festivalului de la Cannes, Gilles Jacob. În competiţie au participat 16 filme, selectate din 1.631 de scurtmetraje propuse de 457 de şcoli de cinema din lumea întreagă.

cannes2014La rândul său, filmul mut „The Tribe”, regizat de ucraineanul Miroslav Slaboshpitsky, a fost recompensat cu marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique la Festivalul de Film de la Cannes 2014 (14 – 25 mai), informează Mediafax.

Semaine de la Critique, o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, înfiinţată în 1962, este consacrată descoperirii unor noi cineaşti talentaţi.

În această secţiune sunt proiectate doar primul sau al doilea lungmetraj regizat de fiecare cineast selecţionat.

Acţiunea din lungmetrajul „The Tribe”, regizat de ucraineanul Miroslav Slaboshpitsky, se derulează într-un cămin de surdo-muţi, în care elevii se organizează în bande mafiote, pe fondul unor teme precum infracţionalitate, prostituţie şi poveşti de dragoste. Actorii joacă folosind limbajul semnelor.

„The Tribe” este primul film al acestui regizor în vârstă de 39 de ani, care le succede lui Fabio Grassadonia şi Antonio Piazza, recompensaţi anul trecut cu marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique, pentru filmul „Salvo”.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a debutat pe 14 mai şi se încheie duminică. Juriul competiţiei oficiale este prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d’Or pentru lungmetraj („Pianul”).

Foto cu The Tribe şi Cannes 2014 – Cinemagia

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.