Vlad Ivanov şi Rodica Mandache, premiaţi pentru Teatru Radiofonic
https://www.ziarulmetropolis.ro/vlad-ivanov-si-rodica-mandache-premiati-pentru-teatru-radiofonic/

Actorii Rodica Mandache, Vlad Ivanov şi Ana Maria Bălescu au fost premiaţi la Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, pentru rolurile realizate în premierele stagiunii 2013 a Teatrului Naţional Radiofonic.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2014

Festivitatea oficială de premiere a laureaţilor celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova a avut loc la Palatul Elisabeta din Bucureşti. Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa lui Victor Rebengiuc, reprezentantul principesei Margareta, a directorului Centrului Cultural Media Radio România, Oltea Şerban-Pârâu, şi a lui Idalberto Fei, preşedintele juriului, notează Mediafax.

La începutul festivităţii, Oltea Şerban-Pârâu şi Attila Vizauer, redactor-şef al Redacţiei Teatru, au oferit trei premii speciale unor actori români, pentru roluri excepţionale realizate în premierele stagiunii 2013 a Teatrului Naţional Radiofonic.

Astfel, Rodica Mandache a primit premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Aniţa din spectacolele „Aniţa Nandriş-Cudla – Amintiri din viaţă” şi „Aniţa Nandriş-Cudla – 20 de ani în Siberia”, după un scenariu radiofonic de Magda Duţu şi Raisa Radu, regia artistică aparţinându-i lui Petru Hadârcă.

Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

De asemenea, Vlad Ivanov a primit premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, pentru rolul El din spectacolul „Patru povestiri”, de Petre Barbu, în regia artistică a lui Attila Vizauer, iar Ana Maria Bălescu a primit premiul pentru celmai bun debut, în spectacolul „Nopţile gri ale pisicii albastre”, de Emil Cătălin Neghină, în regia artistică a lui Gavriil Pinte.

44 de spectacole radiofonice din 21 de ţări

Creatori, specialişti, dar şi iubitori de teatru radiofonic au participat la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România între 16 şi 21 iunie, la Bucureşti, sub înaltul patronaj al principesei Margareta. Anul acesta au intrat în concurs 44 de spectacole radiofonice din 21 de ţări din întreaga lume.

Obiectivul festivalului a fost acela de a promova inovaţia în domeniul spectacolelor radiofonice, prin valorificarea posibilităţilor de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne, care au determinat în ultimii ani o schimbare în abordarea acestui gen artistic.

Vlad Ivanov

Victor Rebengiuc, reprezentantul principesei Margareta la Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova – foto Alexandru Dolea

Juriul evenimentului a fost format din personalităţi şi profesionişti de renume, precum Idalberto Fei, regizor şi dramaturg italian (preşedinte), Marina Bagdasaryan, producător Radio Cultura din Rusia, Alison Hindell, redactor-şef al departamentului Teatru al BBC, Marea Britanie, Cristina Modreanu, critic de teatru, şi Domnica Ţundrea, realizator la redacţia Teatru din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune.

Laureaţii celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova au fost creatori de teatru din Germania, Italia, Rusia, Croaţia şi România.

Astfel, la secţiunea „teatru scurt”, locul I a revenit spectacolului „Happy Birthday, Darling”, de Dmitriy Nikolaev (Radio Russia), locul al II-lea a fost ocupat de „Countdown”, de Ion Andrei Puican (Radio România), iar locul al III-lea a fost câştigat de „Roundabout Dance About the Days of the Week”, de Jasna Mesaric (Radio Croaţia).

În ceea ce priveşte secţiunea „radio dramă”, locul I a revenit spectacolului „Metamorfoza”, de Ion Andrei Puican (Radio România), pe locul al II-lea s-a situat „Anna Livia Plurabelle”, de Grace Yoon (Rundfunk Berlin-Brandenburg, Germania), iar pe locul al III-lea s-a situat spectacolul „Amore Mio – Love Songs and Other Stuff”, de Stefano Giannotti (Südwestrundfunk, Germania).

Foto cu Vlad Ivanov şi Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova – radiocraiova.ro / Alexandru Dolea

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.