Ion Caramitru, reales preşedinte al UNITER
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-caramitru-reales-presedinte-al-uniter/

Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, a fost reales în funcţia de preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER), în urma votului Adunării Generale a instituţiei, potrivit site-ului organizaţiei culturale.

Un articol de Petre Ivan|1 octombrie 2014

Luni, la Teatrul Naţional „I. L.Caragiale” din Bucureşti s-a desfăşurat Adunarea Generală de dare de seamă şi alegeri UNITER. În urma votului Adunării Generale, Ion Caramitru a fost reales în funcţia de preşedinte al instituţiei, iar Aura Corbeanu, în funcţia de vicepreşedinte executiv, pentru perioada 2014 – 2018.

Noul Senat UNITER, votat şi ales pentru următorii patru ani, este format din: actorul Ion Caramitru, managerul cultural Aura Corbeanu, actorii Emil Boroghină, Virginea Mirea, Ilinca Tomoroveanu, Ana Ciontea, Ozana Oancea, Miklos Bacs, Eusebiu Ştefănescu, Adi Carauleanu (membru supleant), regizorii Gábor Tompa, Claudiu Goga, László Bocsárdi (membru supleant), scenografii Dragoş Buhagiar, Puiu Antemir, Ştefania Cenean (membru supleant) şi criticii de teatru Marina Constantinescu, Alice Georgescu şi Florica Ichim (membru supleant).

De asemenea, au fost votaţi ca membri ai Comisiei de Cenzori criticul de teatru Ileana Lucaciu, actorul Volin Costin şi expertul contabil Dana Varlaam. Aura Corbeanu este şi director executiv al Festivalului Naţional de Teatru (FNT), notează Mediafax.

Ion Caramitru

Ion Caramitru

Ion Caramitru, care este preşedintele UNITER din 1990, este şi directorul Teatrului Naţional Bucureşti din 2005 şi a fost ministru al Culturii în perioada 1996 – 2000.

Ion Caramitru, scurtă bografie

Născut în 1942, într-o familie de aromâni, Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1964, când a şi debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în „Eminescu”, de Mircea Ştefănescu.

A fost actor şi regizor la Teatrul Bulandra, al cărui directorat l-a deţinut în perioada 1990 – 1993. A debutat pe marele ecran în filmul „Comoara din Vadul Vechi”, de Victor Iliu, în 1963, iar ulterior a deţinut roluri principale în peste 40 de pelicule. A interpretat peste 60 de roluri importante din

Ion Caramitru

Ion Caramitru

dramaturgia românească şi universală, în ţară şi în străinătate.

Ion Caramitru a fost decorat de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord cu titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, pentru activitatea culturală româno-britanică desfăşurată de acesta.

Uniunea Teatrală din România – UNITER – este o organizaţie profesională, apolitică, neguvernamentală şi nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului.

Potrivit site-ului uniunii, UNITER a fost înfiinţată în anul 1990 (februarie) şi are o activitate neîntreruptă de 20 de ani (1990 – 2010). Ca o consecinţă a activităţii susţinute, UNITER a obţinut statutul de instituţie de utilitate publică prin H.G.746 / 31 august 2000.

Foto: Ion Caramitru – wikipwdia, TNB, UNITER

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.