Oana Pellea, la Nocturnele TVR 1 – „Ador clovnii! Eu sunt un clovn!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/oana-pellea-la-nocturnele-tvr-1-ador-clovnii-eu-sunt-un-clovn/

Invitata Marinei Constantinescu la Nocturne de vineri, 12 decembrie, este actriţa Oana Pellea. Realizatoarea Marina Constantinescu spune despre Oana Pellea că face parte din întâlnirile vieţii ei. Aceasta ediţie Nocture este despre popasurile importante ale vieţii, despre oamenii pe care îi porţi cu tine chiar şi când aceştia nu mai sunt, despre amintiri. Emisiunea poate fi urmărită de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|11 decembrie 2014

Oana Pellea a primit de două ori titlul de cea mai bună actriţă de teatru din România. A câştigat de asemenea, de două ori, premiul Uniunii Oamenilor de Teatru din România (UNITER) pentru cea mai bună actriţă, iar Fundaţia Culturală Română i-a acordat premiul pentru Carieră Internaţională Remarcabilă.

La 25 Octombrie 2012, Majestatea Sa Regele Mihai I al României i-a acordat Oanei Pellea decoraţia Crucea Casei Regale a României. Şi pentru că este o aristocrată reală, actriţa declara că „ţine cu dinţii la normalitate”.

Oana Pellea a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică şi a terminat studiile în promoţia 1984, la clasa profesoarei Sanda Manu. „Sanda Manu m-a iubit biciuindu-mă”, îşi aminteşte Oana Pellea şi asta pentru ca nimeni să nu-i poată contesta talentul actoricesc din pricina numelui celebrului ei tată.

Deşi invitata Nocturnelor declară că nu ştie să spună poveşti, cariera Oanei Pellea cuprinde peste 50 de roluri importante în teatru şi 20 în film. „Sunt atât de bucuroasă că SUNT!”, mărturiseşte actriţa.

Vacanţele petrecute la Craiova, perioada în care a jucat la Piatra Neamţ, la Bulandra, regizorii cu care a avut prilejul să lucreze, toate acestea reprezintă averea Oanei Pellea. „Ador clovnii! Eu sunt un clovn!”, de aici începe povestea nocturnă a Oanei Pellea. De neratat. Nocturne cu Oana Pellea se difuzează vineri, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Oana Pellea şi Marina Constantinescu

Oana Pellea şi Marina Constantinescu

Despre Nocturne

Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile.”

Foto: Oana Pellea,  Nocturne – TVR

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.