Legea audiovizualului, cea a cinematografiei şi Codul patrimoniului – priorităţi legislative ale Ministerului Culturii
https://www.ziarulmetropolis.ro/legea-audiovizualului-cea-a-cinematografiei-si-codul-patrimoniului-prioritati-legislative-ale-ministerului-culturii/

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, le-a prezentat joi senatorilor din Comisia pentru cultură priorităţile legislative, precizând că atenţia lui se va îndrepta mai ales spre elaborarea unor noi legi în domeniul audiovizualului şi cinematografiei.   Barbu a explicat că Ministerul Culturii are deja formulate câte sugestii tehnice privind Legea audiovizualului, care însă urmează să fie prezentate […]

Un articol de Andrada Văsii|17 ianuarie 2013

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, le-a prezentat joi senatorilor din Comisia pentru cultură priorităţile legislative, precizând că atenţia lui se va îndrepta mai ales spre elaborarea unor noi legi în domeniul audiovizualului şi cinematografiei.

 

Barbu a explicat că Ministerul Culturii are deja formulate câte sugestii tehnice privind Legea audiovizualului, care însă urmează să fie prezentate şi dezbătute în Parlament.

‘Pe Legea audiovizualului are şi ministerul o poziţie deja formulată, am găsit-o, ea e foarte modestă, nu priveşte schimbarea radicală a legii sau înlocuirea ei cu o nouă formă legislativă. Vom face această propunere legislativă cât mai repede. (…) Ministerul are pregătite nişte modificări strict tehnice. Eu, ca senator, nu am nicio idee. Mă las pe mâna colegilor din Comisia de cultură, care au o mare experienţă în media şi cred că vor scoate o lege impecabilă. Cred că aici trebuie să se întâmple structurarea legii, nu la Ministerul Culturii şi nici la alt minister. (…) Avem şi un proiect pentru completarea şi modificarea Ordonanţei 39, cea privitoare la cinematografie. Este un domeniu extrem de sensibil, care solicită o reflecţie în detaliu. Legea trebuie regândită în structura ei, să încercăm să facem un sac nou şi pentru cinematografie, ca şi pentru audiovizual’, a spus ministrul.

În acest context, senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu a precizat faptul că şi-a asumat, împreună cu senatorul PSD Gabriela Firea, să iniţieze un nou proiect de lege care să reglementeze domeniul audiovizualului.

‘În ce priveşte legea audiovizualului, vă solicităm să ne puneţi la dispoziţie acele propuneri ale ministerului pentru a le avea în vedere. Iniţiatori ai acestei legi putem fi mai mulţi, dar până acum ne-am înscris în cursă doamna Firea şi cu mine. Ne vom consulta cu ONG-urile şi cu organizaţiile internaţionale care se ocupă de acest domeniu, fiindcă avem nevoie de această lege’, a spus Sorin Roşca Stănescu.

De asemenea, Daniel Barbu a precizat că atenţia Ministerului Culturii se va îndrepta şi spre modificarea legii drepturilor de autor, dar şi spre îmbunătăţirea cadrului legislativ pe baza căruia sunt administrate instituţiile de cultură.

‘La Legea drepturilor de autor avem deja făcute observaţii şi propuneri de modificare. Urgent pentru noi este rediscutarea pe fragmente a Ordonanţei 189, cea care se referă la managementul instituţiilor de cultură şi care, prin interpretarea ei, unii o consideră abuzivă şi eu sunt înclinat să mă număr printre ei – a făcut ca un fost coleg al nostru şi fost ministru să treacă printr-o experienţă amară. Această ordonanţă ridică obstacole în calea unei bune administrări a instituţiilor de cultură. Trebuie să găsim formula prin care teatrele, muzeele, instituţiile din această arie să fie administrate mai bine’, a subliniat ministrul Culturii.

Daniel Barbu a arătat că se lucrează şi la elaborarea unui Cod al patrimoniului naţional, care conţine un pachet de legi.

‘Codul patrimoniului e un întreg pachet de legi, sunt trei majore care privesc patrimoniul monumental, cel mobil şi cel imaterial şi care credem noi trebuie aduse împreună şi spre sfârşitul anului, mai realist zis, vă vom trimite acest cod spre judecată. Astfel, cu excepţia codului patrimoniului, unde vom încerca să fim mai creativi şi vă vom propune un ansamblu legislativ proaspăt, vom propune, în rest, modificări modeste’, a mai susţinut acesta.

Sursa: Agerpres

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.