Serile Housing Stories. Episodul #7 Zona periurbană
https://www.ziarulmetropolis.ro/serile-housing-stories-episodul-7-zona-periurbana/

Asociaţia VIRA vă invită pe 9 februarie la proiecţia în premieră a episodului #7 Zona periurbană, ultimul din seria Bucharest Housing Stories – proiect de film documentar dedicat surprinderii şi promovării diversităţii culturale a locuirii din Bucureşti şi împrejurimi. Locuirea, vecinătatea, amintirile sau rutina sunt doar câteva dintre temele abordate pe parcursul întregii iniţiative cinematografice. 

Un articol de Liliana Matei|8 februarie 2016

Experienţa de locuire în Bucureştiul contemporan este influenţată de transformările petrecute după 1990 în ceea ce priveşte mobilitatea locativă a persoanelor, transformări ce includ şi migraţia din/spre oraş. Anterior controlate prin politici largi de urbanizare-industrializare, astfel de mişcări au loc acum în noi contexte, schimbând faţa oraşului şi a împrejurimilor sale. Ce înseamnă să locuieşti astăzi într-o localitate limitrofă Bucureştiului? Cum se petrece migraţia din/spre Bucureşti, pentru locuitorii unei astfel de localităţi? Ce relaţii există între Bucureşti şi împrejurimile sale? Vă propunem o nouă întâlnire pentru discutarea locuirii în zona periurbană a capitalei.

„Migraţia tot mai accentuată dinspre urban spre rural influențează profilul demografic al localității, convertește un spațiu eminamente agricol în spațiu integral construit și transformă sistemul tradiţional de locuire local. Casa, inițial centru al microcosmosului uman, suport şi în același timp beneficiar al substratului spiritual al vieţii tradiţionale, își pierde treptat din însemnătate şi din simboluri, devenind o construcţie condiţionată tot mai mult de situaţia economică a individului şi de aspiraţiile sociale ale acestuia. Schimbarea are efect atât asupra arhitecturii construcţiilor cât şi în percepţia spaţiului locuit, iar scenariile de locuire nu atât se multiplică cât suportă mutații semnificative. Peisajul rural construit începe să capete caracteristicile celui urban prin ritmul schimbării şi prin utilizarea spaţiului, recuperând din confortul şi facilităţile date de construcţiile din mediul urban şi în acelaşi timp importând modele din ţările prospere ale Uniunii Europene.” (Carmen Mihalache, cercetătoare în cadrul proiectului)

INFO

Intrarea este GRATUITĂ în limita locurilor disponibile și se face pe bază de REZERVARE la numărul de telefon: 0730588651 (80 locuri pentru nefumători, 20 locuri pentru fumători)

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.