Vladimir Jurowski își prezintă viziunea asupra Festivalului Enescu, la Viena
https://www.ziarulmetropolis.ro/vladimir-jurowski-isi-prezinta-viziunea-asupra-festivalului-enescu-la-viena/

Dirijorul Vladimir Jurowski, noul director al Festivalului Internaţional George Enescu, va avea, la iniţiativa Institutului Cultural Român de la Viena, un dialog cu Ursula Magnes, coordonatoarea redacţiei muzicale a postului vienez radio klassik Stephansdom, pe 22 mai, începând cu ora 17.00, la Musikverein din Viena, în sala Horst Haschek Auditorium / Steinerner Saal.

Un articol de Liliana Matei|16 mai 2016

Evenimentul de la Musikverein este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Ambasada României în Republica Austria și cu sprijinul ARTEXIM, organizatorul Festivalului Internațional „George Enescu“.

Începând cu ediția 2017, la conducerea Festivalului Internaţional „George Enescu“ se va afla tandemul Zubin Mehta – Președinte Onorific și Vladimir Jurowski – director artistic. În cadrul dialogului de la Musikverein, Vladimir Jurowski va prezenta viziunea sa asupra Festivalului și viitoarele sale proiecte artistice.

Vladimir Jurowski este recunoscut la nivel mondial pentru felul pătrunzător în care abordează muzica, pentru angajamentul său artistic îndrăzneț și apetitul pentru muzica secolului al XX-lea, iar în acest moment este considerat unul din primii 10 dirijori ai lumii. Încă din anul 2005, odată cu prima venire a London Philharmonic Orchestra la București în cadrul Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski s-a implicat în valorizarea și promovarea operei compozitorului român George Enescu. După ce a prezentat Simfonia a III-a de George Enescu alături de London Philharmonic Orchestra în ediția din 2013 a festivalului, Vladimir Jurowski a dirijat în premieră londoneză la începutul lunii februarie 2015, în prezența unui public de peste 2.500 de persoane, opusul enescian și pe scena Royal Festival Hall (Londra), incluzând astfel creaţia enesciană în repertoriul internaţional al prestigioasei orchestre britanice. Vladimir Jurowski pregăteşte opera „Oedipe“ de George Enescu pentru deschiderea ediției din 2017 a Festivalului Enescu, interpretare pe care, de asemenea, urmează să o prezinte la Royal Festival Hall din Londra în data de 23 septembrie 2017.

Ursula Magnes este coordonatoarea redacţiei muzicale a radio klassik Stephansdom Viena din anul 2011. În această funcție este responsabilă pentru dezvoltarea formatelor și seriilor de reportaje. A moderat interviuri artistice în cadrul Festivalului de la Salzburg, al seriei de evenimente Freunde der Wiener Staatsoper / Prietenii Operei Vieneze, al Festivalului Grafenegg, al Festivalului St. Pölten, în Musikverein și Konzerthaus din Viena. În 2012 a apărut prima sa carte intitulată Angelika Kirchschlager: Liederreisebuch (Styria Premium). Pentru emisiunea „Ascult România“ / „Ich höre Rumänien“ Ursula Magnes a fost nominalizată la Premiile Radio pentru Emisiuni Educative.

Ediţia a XXII-a a Festivalului Internațional „George Enescu“ se desfăşoară în perioada 2-24 septembrie. Un număr record de 38 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate în cadrul ediției 2017, în timp ce „Oedip“, cea mai cea mai cunoscută și apreciată operă a marelui compozitor român, va deschide Festivalul, în versiune concertantă, într-un moment cu valoare de simbol. Sub bagheta lui Vladimir Jurowski, care va dirija London Philarmonic Orchestra și cu o distribuție care îl include și pe apreciatul tenor român Marius Vlad Budoiu, această versiune interpretativă a operei „Oedip“ va fi prezentată pentru prima oară și la Royal Festivall Hall din Londra, cu participarea corurilor din România, lucrarea recăpătându-și, astfel, traseul internațional. De asemenea, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată în ediția 2017 de prestigioasa Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia, sub bagheta dirijorului Antonio Pappano. Ediția 2017 marchează o altă premieră care stă sub semnul dezvoltării internaționale: aceeași lucrare enesciană care va fi prezentată în cadrul ediției 2017 a Festivalului Enescu de Orchestra Națională a Franței, Simfonia Concertantă pentru violoncel și orchestră de George Enescu, va face parte și din programul concertului de deschidere a stagiunii 2017 a Orchestrei Naționale a Franței, la Paris.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.