Începe Festivalul Național de Teatru!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-festivalul-national-de-teatru/

Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (21-30 octombrie), dedicată artistei Miriam Răducanu, îşi deschide porţile pe 21 octombrie, de la ora 18:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, cu vernisajul expoziţiei-document dedicate marelui dansator şi coregraf Gigi Căciuleanu. Iar de la ora 19.00, la Teatrul Naţional din Bucureşti, va fi prezentat spectacolul „Un minut de dans sau Uf!!!” al coregrafului.

Un articol de Liliana Matei|21 octombrie 2016

Tot în această seară, cât și mâine, coregraful Angelin Preljocaj aduce la Teatrul Național din București cel mai nou spectacol al său, „La Fresque” („Fresca” – foto), pe care îl putem vedea astfel la doar o lună după premiera din Franţa.

Printre invitații străini din acest an o regăsim și pe celebra coregrafă americană stabilită la Paris Carolyn Carlson, care prezintă în FNT spectacolele „Now” („Acum”) și „Short Stories” („Scurte povestiri”). Iar în ultimele zile de FNT publicul va putea vedea un grandios spectacol rusesc – „Livada de vișini”, în regia faimosului Lev Dodin.

În selecția spectacolelor românești din acest an veți descoperi cele mai importante titluri ale momentului, printre care se numără și „A douăsprezecea noapte”, montat de Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis din București, sau „Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice”, spectacolul Teatrului Metropolis a cărui distribuție o include pe actrița Oana Pellea.

Un maraton al evenimentelor

Între evenimentele speciale ale acestei ediţii de FNT, iată și două valoroase workshop-uri, susţinute de nume cunoscute, precum Carolyn Carlson, Michael Pennington şi Ion Caramitru.

immersion-laurent-philippe

Carolyn Carlson, fotografie de Laurent Philippe

Începând din cea de-a doua zi a Festivalului Naţional de Teatru, între 22 – 25 octombrie, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti va avea loc un workshop susţinut de actorul şi regizorul britanic Michael Pennington, împreună cu Ion Caramitru, având ca temă monologurile shakespeariene. În timp ce coregrafa Carolyn Carlson va susţine, timp de trei zile, un Masterclass dedicat actorilor-dansatori, coregrafilor şi balerinilor din România.

Festivalul Naţional de Teatru oferă publicului interesat și o serie de evenimente expoziţionale de impact care, făcând apel la memorie, dezvăluie faţete noi, proaspete, neştiute ale marilor artişti de lângă noi. Cele cinci expoziţii pe care Festivalul le oferă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, iubitorilor de teatru au fost curatoriate de Irina Tapalagă – director de imagine al FNT, și vor putea fi văzute la Muzeul Naţional de Artă al României, două foaiere ale Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Teatrul ACT şi Galeria Kube Musette.

Spaţiul supradimensionat, de marmură albă al foaierului Sălii Mari a Teatrului Naţional găzduieşte expoziţia de fotografie, grafică şi video Căciuleanu.

În foaierul Sălii Studio a TNB şi având ca suport peretele de cărămidă, roşu englez, va putea fi văzută expoziţia Oanei Maria Cajal, „Shakespeare ad infinitum”. Picto-colajele, cum îşi denumeşte artista operele, sunt puse în valoare de jocul grafic al cărămizii.

Kube Musette, o galerie şic de pe Calea Victoriei, aruncă privitorul în altă lume, modernist minimalistă: spaţiu cubic, alb, cu perete cortină de sticlă, clar, simplu, linii curate. Galeria este gazda expoziţiei dedicate actorului Marcel Iureş – „Atitudini”.

Teatrul Act împlineşte anul acesta 18 ani. În foaierul său, gândit în stil avangardist, se află o expoziţie de afişe ale celor mai bune spectacole jucate de-a lungul timpului pe scena celui dintâi teatru independent al României.

Muzeul Naţional de Artă al României completează diversitatea de spaţii expoziţionale ale Festivalului cu o instalaţie a scenografului Dragoş Buhagiar, o întâlnire a contrastelor. „Transmutaţii” este numele expoziţiei în care obiectele sunt cu mult mai mult decât nişte obiecte.

Cele cinci expoziţii FNT vor fi deschise marelui public pe întreaga durată a Festivalului Naţional de Teatru, între 21 şi 30 octombrie.

Lansările de carte reprezintă şi de această dată un centru de greutate important al întregului complex de manifestări. Se vor lansa 16 volume de carte dedicată artelor sceneieseuri, monografii, albume, studii sau antologii – semnate de nume sonore aparţinând breslei teatrale: George Banu, Gigi Căciuleanu, Oltiţa Cîntec, Călin Ciobotari, Emilia David, Maria Delgado, David Esrig, Florica Ichim, Alina Gabriela Mihalache, Anca Mocanu, Mircea Morariu, Ştefan Oprea, Dan Rebellato, Elena Saulea şi Maria Zărnescu.

Pentru selecția completă de spectacole și evenimente care compun în acest an Festivalul Național de Teatru, principalul eveniment teatral al anului la București, consultați programul: http://www.fnt.ro/noutati87/programul-fnt-2016/

Tot în această seară, cât și mâine, coregraful Angelin Preljocaj aduce la Teatrul Național din București cel mai nou spectacol al său, „La Fresque” („Fresca” – foto), pe care îl putem vedea astfel la doar o lună după premiera din Franţa.

Foto sus: Jean Claude Carbonne

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.