„Singură la nunta mea”, coprodus de Ada Solomon, în selecția programului ACID Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/singura-la-nunta-mea-coprodus-de-ada-solomon-in-selectia-programului-acid-cannes/

Pelicula „Singură la nunta mea/ Seule a mon mariage”, coproducţie Belgia-România, regizată de Marta Bergman, a fost selectată în programul ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion) al Festivalului de Film de la Cannes 2018.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2018

Evenimentul va avea loc în perioada 9-18 mai 2018, iar filmul va fi proiectat în premieră mondială.

Produsă de compania belgiană Frakas, pelicula filmată în România și Belgia, îi are în rolurile principale pe românca Alina Șerban și belgianul Tom Vermeir.

„Singură la nunta mea / Seule a mon mariage” este lungmetrajul de debut al Martei Bergman, născută la București, autoarea unor documentare despre comunitatea romă și problematica femeii în societatea contemporană. Producțiile sale au fost prezentate în festivaluri ca Visions du Réel și Leipzig Film Festival.

„Singură la nunta mea / Seule a mon mariage” este povestea Pamelei, o tânără din comunitatea romă, o femeie spontană și amuzantă. Trăiește cu copilul ei în vârstă de doi ani și cu bunica într-o casă dărăpănată unde împart același pat. Ea visează la libertate și se îmbarcă spre necunoscut, renunțând la tradițiile care o sufocă. Speră să se căsătorească pentru a-și schimba destinul,dar și pe al fiicei ei. O poveste despre curajul și determinarea de a-ți depăși condiția.

Alina Șerban, născută într-o familie de romi din România, joacă rolul Pamelei. Actriță și regizoare, studiile ei de artă dramatică au dus-o de la București la Royal Academy of Dramatic Art din Londra și la Tisch School of the Arts din New York. Angajată în a sprijini comunitatea romă, ea a devenit cunoscută prin one woman show-ul „I Declare at My Own Risk”, fiind atât autoare cât și interpretă.

Pamela din „Singură la nunta mea” este primul ei rol principal într-un lungmetraj.

Tom Vermeir este actor de teatru și televiziune și muzician. În film este cunoscut din producția „Belgica” (2016), de Félix van Groeningen, prezentată la festivalul Sundance.

Din distribuție mai fac parte Rebeca Anghel, Marie Denarnaud, Marian Șamu, Viorica Tudor, Johan Leysen, Karin Tanghe și Jonas Bloquet.

Scenariul filmului este semnat de Marta Bergman, Laurent Brandenbourger, în colaborare cu Boris Lojkine și Katell Quillévéré, scriptul, de Andra Bărbuică, iar decorurile, de Marina Obradovic și Igor Gabriel. Muzica a fost compusă de Vlaicu Golcea.

Programul ACID a fost înființat în urmă cu 25 de ani și reprezintă o secțiune paralelă a festivalului de la Cannes care prezintă zece filme pe care Asociația le susține după lansare. Selecția făcută de cineaștii membri ai ACID cuprinde lungmetraje franceze și străine, de ficțiune și documentare, alese din sute de filme înscrise din întreaga lume.

Printre cei care au participat în secțiunea ACID se numără Kaouther Ben Hania („Le Challat de Tunis”), Olivier Babinet („Swagger”), Serge Bozon („L’Amitié”), Alain Gomis („L’Afrance”), Ursula Meier („Des épaules solides”), Yolande Moreau și Gilles Porte („Quand la mer monte”) și Justine Triet („La Bataille de Solférino”).

În 2009, în selecția ACID a fost inclus și filmul „Cea mai fericită fată din lume”, lungmetrajul de debut semnat de Radu Jude.

„Singură la nunta mea” este o producție a companiei belgiene Frakas Productions, în asociere cu Hi Film (Ada Solomon) din România, în coproducție cu Avenue B Productions și Zélila Films (Caroline Bonmarchand și  Sophie Leclercq), cu susținerea Rouge International (Julie Gayet și Nadia Turincev) din Franța.

Filmul este susținut de Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie Bruxelles, RTBF (Televiziunea Belgiană), Proximus, Wallimage (Wallonie), Screen.Brussels, Casa Kafka Pictures, Provinci Liège și Centre National du Cinéma et de l’Image Animée.

„Singură la nunta mea / Seule a mon mariage” este cea de-a treia colaborare dintre Frakas Productions și Hi Film Productions, după lungmetrajele„Felicia, înainte de toate” și „Soldații. Poveste din Ferentari”.

Foto: Singură la nunta mea -Jonathan Ricquebourg, Marie-Hélène Boutin

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.