„Un om integru”, filmul interzis în Iran, difuzat în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-om-integru-filmul-interzis-in-iran-difuzat-in-romania/

„Un om integru”, în regia iranianului Mohammad Rasoulof, câştigător al premiului pentru cel mai bun film din secţiunea Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2017, va fi lansat în cinematografele româneşti începând cu 31 august 2018, fiind distribuit de Voodoo Films.

Un articol de Petre Ivan|23 august 2018

La fel ca filmele sale anterioare „Manuscripts Don’t Burn” (2013) și „Goodbye” (2011), ambele prezentate și premiate la Cannes, „Un om integru” a fost, de asemenea, interzis în Iran pentru discursul critic asupra regimului politic. În 2010, Mohammad Rasoulof a fost arestat împreună cu o altă voce marcantă a cinematografiei contemporane iraniene, regizorul Jafar Panahi (Ursul de Aur la Berlin pentru „Taxi” – 2015; Cel mai bun scenariu la Cannes pentru „Three Faces” – 2018), iar pașaportul său a fost confiscat în septembrie 2017, în Teheran.

Despre cenzură și creativitate, Mohammad Rasoulof declara în 2017: „De multe ori s-a spus că cenzura şi limitele pe care le impune îi fac pe artiști să fie mai creativi. Doar că nu este întotdeauna adevărat. Până la urmă se ajunge la un punct de saturaţie în care artistul se lasă copleşit de deznădejde. […] E un pic descurajator – însă mereu se vor găsi oameni în jur care caută adevărul.”

Filmat în secret în Iran, „Un om integru” urmăreşte povestea lui Reza, un bărbat care duce o viaţă modestă alături de soţia şi fiul său, undeva în afara oraşului, câştigându-şi traiul de pe urma creşterii peştilor de apă dulce. O companie privată are interesul de a obţine în orice condiţii pământul din zonă şi este gata să facă orice pentru a-l determina pe Reza să-l vândă. Numai că Reza nu este un bărbat uşor de înduplecat.

Filmul va rula din 31 august la București (Hollywood Multiplex, Băneasa Grand Cinema, cinema Elvire Popesco, cinema Muzeul Țăranului – din 1 septembrie, cinemateca Union – din 15 septembrie) Iași (Ateneul din Iași – din 3 septembrie), Cluj (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex), Pitești (Cinema București – din 1 septembrie), Târgu Mureș (cinema Arta 3D) și Slobozia (Casa de cultură).

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.