Un nou final de sezon – proiecțiile de film de la Centrul Ceh se încheie
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-final-de-sezon-proiectiile-de-film-de-la-centrul-ceh-se-incheie/

Proiecţiile voastre de film preferate au ajuns la final! În 2019. Centrul Ceh încheie programul Documentary Mondays cu „Citizen Havel” pe 25 noiembrie şi la sfârşitul seriei Fiction Tuesdays se va vedea „Kolya”, pe 26 noiembrie.

Un articol de Liliana Matei|21 noiembrie 2019

Pe măsură ce a înaintat toamna, serile de film de la Centrul Ceh au marcat câteva aspecte importante ale lumii cehoslovace din perioada normalizării și a socialismului târziu, ale mișcării revoluționare din 1989 și, într-un final, au trecut în anii ’90 – reprezentați printr-un film al Věrei Chytilová, prin povestea poetului ceh Magor și prin filmele ce vor fi proiectate în ultima săptămână.

Documentarul Citizen Havel, realizat de Pavel Koutecký pe parcursul a 12 ani, permite o privire de ansamblu asupra elementelor definitorii pentru sfârșitul Cehoslovaciei și pentru construirea noului stat al Republicii Cehe într-o perioadă marcată de incertitudine la nivel global, dar oferă totodată portretul nuanțat al artistului disident devenit președinte în urma Revoluției, aducând un tribut sincer şi călduros personalităţii lui Václav Havel și permițând privitorului să-i vadă toate defectele şi slăbiciunile.

Acest documentar va fi proiectat luni, pe 25 noiembrie, și prezintă un portret biografic al lui Havel pe o perioadă îndelungată. Nu cuprinde evenimente obişnuite şi binecunoscute din mass-media, după cum mulţi s-ar aştepta, ci numeroase momente sincere din culise, precum pregătirile preşedintelui pentru celebra întâlnire de la summitul NATO din 2002, vizita cu Bill Clinton de la începutul anului 1994 şi moartea soţiei lui Havel din 1996. Rezultatul oferă o perspectivă a unei naţiuni care suferă unele dintre cele mai tulburătoare schimbări sociale şi politice din întreaga istorie, filtrat prin lentila extrem de personală şi intimă a omului care deschide drumul către o tranziţie democratică cehoslovacă.

Marți, pe 26 noiembrie, publicul va putea vedea filmul Kolya, regizat de binecunoscutul Jan Svěrák și premiat la Oscar și la Globul de Aur în anul 1997 pentru cel mai bun film străin. Aceasta este povestea unui fost violoncelist al Filarmonicii din Praga, un burlac confirmat care trăiește pentru a cuceri femei, dar care, în mod surprinzător, acceptă propunerea unui prieten de a se căsători contra cost cu o rusoaică, pentru ca ea să poată primi cetățenie cehă. Numai că femeia pleacă imediat în Germania de Vest, lăsându-l pe violoncelistul nostru să aibă grijă de Kolya, fiul ei bolnăvicios de cinci ani, totodată trebuind să facă față la suspiciuni și întrebări din partea autorităților.

Așadar, Centrul Ceh își încheie programul cinematografic de toamnă cu două filme reprezentative pentru atmosfera anilor ’90 – caracterizată prin incertitudine, dar și prin noi începuturi pentru locuitorii Cehiei, și promisiuni care au fost și nu au fost îndeplinite pe măsura așteptărilor.

Intrarea este liberă, proiecțiile încep la 20.00, iar accesul se face începând cu ora 20:00. Berea din partea casei este deja o tradiție pe care Centrul Ceh o continuă, desigur.

Evenimente Facebook aici: DM & FT. Eveniment susținut de Budweiser Budvar.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, Aarc – All About Romanian Cinema, Observator Cultural, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin.

 

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.