A 13-a ediție UNDERCLOUD va avea loc în perioada 11-18 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-13-a-editie-undercloud-va-avea-loc-in-perioada-11-18-august/

Ajuns la cea de-a 13-a ediţie, UNDERCLOUD – Festival de Teatru Independent de Orice, primul festival de teatru independent din România va avea loc anul acesta în perioada 11-18 august, în aer liber, la Muzeul Țăranului Român. Timp de 8 zile, spectatorii vor avea şansa de a vedea o selecţie a celor mai îndrăgite spectacole UNDERCLOUD, respectând măsurile impuse pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Un articol de Petre Ivan|16 iulie 2020

Biletele pentru spectacolele UNDERCLOUD se găsesc în vânzare pe Eventbook și mystage.ro.

FB event: https://www.facebook.com/events/571642113715956/ 

Ediția din 2020 își propune să vorbească despre solidaritate, responsabilitate și adaptare, într-un context social și cultural dificil, în care artiștii independenți au avut de suferit:

Undercloud este primul festival de teatru creat pentru susținerea artiștilor independenți. S-a născut în urmă cu 13 ani din prietenie, solidaritate și din bucuria de a fi pe aceeași scenă. Undercloud nu poate fi înlocuit și nici replicat. Undercloud nu este doar un festival, este o stare pe care continuăm să o creăm, chiar și în situația excepțională de anul acesta. Vă așteptăm să fim Undercloud… respectând toate regulile de protecție impuse de pandemie.”, a declarat Chris Simion – Mercurian, inițiator Undercloud.

Programul UNDERCLOUD din acest an cuprinde o secțiune #BestOf a celor mai îndrăgite spectacole premiate de-a lungul anilor în festival, o serie de spectacole lectură, o secțiune online cu spectacole create de artiști independenți în perioada pandemiei și o secțiune dedicată copiilor, cu ateliere și spectacole (create de Marian Râlea pentru UNDERCLOUD) programate în fiecare dimineață în curtea Muzeului Țăranului din București.

Din secțiunea #BestOf fac parte spectacolele BABEL – câștigătorul Premiului ”Undercloud” la ediția a X-a, un spectacol de dans contemporan despre iluzia stabilității, producție a Centrului Independent Coregrafic Linotip, coregrafie și concept – Arcadie Ursu. Tot de la Linotip vine și spectacolul BASMA CURATĂ, câștigător al Premiului Juriului în 2019, un spectacol de dans contemporan construit pe baza rememorării originii culturale românești, pornind de la elemente specifice de folclor, precum basmele și poveștile tradiționale sau obiceiuri tradiționale românești. 

După un text scris de Pascal Bruckner pentru Grivița 53 – Primul Teatru construit împreună-, spectacolul CU CE VĂ SERVESC? le va aduce pe scena UNDERCLOUD pe Maia Morgenstern, Rodica Mandache și Chris Simion-Mercurian, iar pe Oana Pellea o vom putea vedea în EFECTUL RAZELOR GAMA ASUPRA CRĂIȚELOR LUNATICE (Premiul Under any Cloud în 2017), un spectacol despre complicata relaţie dintre generaţii, despre disperarea unei femei ce trăieşte cu grija zilei de mâine, dar mai ales despre speranţă.

Câștigătorul Premiului Under any Cloud din 2015, spectacolul ARTĂ în regia și adaptarea lui Cristi Juncu, cu Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu și Gheorghe Ifrim vorbește despre prietenie, în timp ce CARPATHIAN GARDEN, Cel mai bun spectacol la Undercloud 2014 aduce pe scenă, prin vocile actorilor Radu Iacoban și Tudor Aaron Istodor tipologii umane din realitatea românească actuală.  

”O artă poetică pentru ce înseamnă contemporaneitatea în teatru sau în literatură, în acest moment.” OMUL PERNĂ, spectacol câștigător a 4 premii în 2016, revine pe scena UNDERCLOUD. Cel mai bun spectacol din 2013, ZIC ZAC are ca ca temă principală influența muzicii asupra individului și-I aduce pe scenă pe Andreea Gavriliu, Ștefan Lupu și Gabriel Costin care vorbesc publicului despre etapele unei relații: simpatie și antipatie, porniri animalice și dezbateri filosofice, sensibilitate și cruzime, frici personale și nevoia de a ne găsi jumătatea.

Cel mai bun actor din 2019, Marian Râlea, va urca pe scenă alături de Dana Rogoz, Ionuț Vișan și Florentina Ţilea în PROOF, o producție unteatru în regia lui Andrei si Andreei Grosu.

Biletele pentru secțiunea ”BestOf” fi achiziționate online prin Eventbook sau MyStage, urmând ca de luni să fie disponibil programul complet

Mai multe detalii despre spectacolele #UNDERCLOUD13 și programul festivalului se găsesc pe www.undercloud.ro, pe facebook.com/undercloudfestival și instagram.com/undercloudfestival.

––

UNDERCLOUD a fost creat în 2008 și este primul festival de teatru independent din România. Din 2014 se desfăşoară sub egida programului Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

UNDERCLOUD este creat și organizat de Asociația UNDERCLOUD.

02
/04
/14

Cinci filme intense pe subiecte ca poliția politică, anii de închisoare ai lui Nelson Mandela, consecințele consumerismului și intruziunea politicului în viețile personale vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica (8 – 13 aprilie), în secțiunea Panorama, într-o subsecțiune dedicată Eye on Films.

02
/04
/14

Filmul Cainele japonez, regizat de Tudor Cristian Jurgiu, care a fost proiectat la Festivalul New Directors/ New Films, de la New York, este "portretul fascinant al unei drame acute care se naşte din ritmurile vieţii reale", scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

02
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ..., dacă ar mai fi trăit, legendarul cântăreţ Gica Petrescu ar fi împlinit astăzi 99 de ani? A început să cânte în 1930, pe când avea 15 ani, fiind descoperit la o serbare şcolară de compozitorul Ion Vasilescu, care l-a dus la Radio. S-a oprit din cântat 76 de ani mai târziu, în dimineaţa zilei de 18 iunie 2006, când a murit. În acea zi de duminică, în cadrul galei „Premiile muzicale Radio România Actualități” tocmai urma să se acorda un premiu special - „Cântecul e viața mea”, dedicat lui Gică Petrescu.

01
/04
/14

Mulți oameni sunt reticenți să apeleze la psiholog sau la psihiatru când se confruntă cu o problemă de viață sau cu o tulburare psihică. Motivele pot fi multe, de la frica de a nu fi catalogat „nebun” de ceilalți până la faptul că se îndoiesc că psihologul sau psihiatrul ar putea să îi ajute cu adevărat.

01
/04
/14

Este ora șapte şi îţi ocupi locul în sală, la Teatrul Foarte Mic. În faţa ta, pe scenă, zece oameni stau înşiraţi, aşteptând o execuţie. Le auzi gândurile învolburându-se în cascade răsunătoare de regrete şi frământări. Au murit de mult, dar continuă să existe în memoria colectivă a clasei unde s-au cunoscut. Sunt zece fantome care-şi deplâng trupurile sfâşiate de unghiile nedreptăţii.

01
/04
/14

Marţi, 1 aprilie, începând cu ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda unei seri dedicate romanului Ultimul nud de Ellis Avery, unul dintre cele mai îndrăzneţe romane publicate în 2012. Volumul reînvie atmosfera boemă din Parisul anilor nebuni, evocând atât figura fascinantă şi scandaloasă a pictoriţei Tamara de Lempicka, cât şi pe cea a celebrului ei model, Rafaela, care i-a fost marea iubire.

01
/04
/14

Despre Cătălin Naum s-a scris şi s-a vorbit foarte mult. Mulţi spun că avea atributele unui regizor de geniu. Cu toate acestea, obişnuia să spună: „Eu nu sunt regizor”. Şi asta pentru că, înainte de toate, el a fost profesor, pedagog.

01
/04
/14

În ultimii ani, pe piaţa de entertainment din Bucureşti (şi nu numai) au apărut numeroase echipe şi trupe de teatru, de stand-up comedy şi de improvizaţie. Publicul, însă, cere tot mai mult.

01
/04
/14

Grupul Trei parale se pregătește de lansarea unui nou proiect. Gândit în urmă cu mulți ani, anunțat de vreo 3-4, muncit mai ales în ultimii doi, programul Ciobanul care și-a pierdut oile este gata de a fi prezentat. Lansarea va avea loc în duminica de Florii, 13 aprilie 2014, de la ora 19.00, la Sala Arcub.