A început a XIV-a ediție a Festivalului SoNoRo!
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-a-xiv-a-editie-a-festivalului-sonoro/

Vineri, 1 noiembrie, la Palatul Cotroceni, a avut loc deschiderea Festivalului SoNoRo. Timp de zece zile, între 1 şi 10 noiembrie, publicul din Bucureşti va putea asista la un colaj de concerte de muzică de cameră, prezentări de carte, expoziţii de arte vizuale, proiecţii de film şi o petrecere unde muzicienii vor deveni gazde.

Un articol de Liliana Matei|2 noiembrie 2019

Astăzi lansăm una dintre cele mai îndrăznețe ediții ale Festivalului SoNoRo și invităm publicul să ne urmeze într-o aventură dadaistă! Am încercat să transmitem această eliberare de canoanele clasicului și o nouă perspectivă muzicală cu accente dadaiste prin toate materialele de promovare ale acestei ediții, fie că a fost vorba de grafica generală a materialelor de comunicare sau de spotul video. Sperăm că am reușit să transmitem elocvent mesajul și că vom convinge cât mai mulți să spună DaDa! propunerilor noastre”, spunea Diana Ketler, directorul artistic al Festivalului SoNoRo.

Spotul festivalului, ce poate fi urmărit aici, este o animație realizată de Matei Branea, unul dintre cei mai cunoscuți realizatori de film de animație din România.

În prima seară a Festivalului SoNoRo DaDa din București publicul a putut participa la CONCERTUL DE DESCHIDERE – DA, DAAA!!!, vineri, 1 noiembrie, de la ora ora 19.00, la Palatul Cotroceni – un preambul pentru programul complex al festivalului. Repertoriul concertului a fost unul clasic, dar cu o tentă de umor, incluzând celebra baladă a compozitorului Ciprian Porumbescu, alături de compoziția specială a lui John Cage, 4’33’’, dar și de lucrări ale giganților muzicii clasice precum Ludwig van Beethoven sau Franz Schubert.

„Sunt nespus de bucuros și emoționat că începe ediția cu numărul 14 și că luna noiembrie a devenit emblematică pentru Festivalul SoNoRo! Abia aștept întâlnirea cu publicul pe care l-am fidelizat și cu cei care doresc să ne descopere, desigur! Totul este pregătit în detaliu – programul de repetiții (căci… DaDa, repetăm zilnic!), sălile superbe în care vom cânta, colegii mei de scenă, muzicieni excepționali care vin din toată lumea, echipa de organizare. Mulțumiri speciale sponsorilor și partenerilor noștri. Doar cu sprijinul lor acest festival poate să continue. Vă aștept, așadar, la concertele DaDa!”, a declarat Răzvan Popovici, directorul executiv al festivalului.

Sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 19:30, melomanii sunt invitați la Palatul Cercului Militar Național să audieze concertul CODES, NUMBERS AND LETTERS și să decripteze mesajul muzical ascuns în lucrări semnate de Brahms, Șostakovici și Beethoven, un puzzle artistic inspirat de metoda dadaistă de a crea pornind de la simboluri diverse.

Duminică, 3 noiembrie, festivalul propune iubitorilor muzicii clasice două evenimente. Dimineață, de la ora 11:00, este programat un mix de momente artistice, o adevărată intersecție a artelor – muzică, literatură și arte plastice. Concertul va include, pe lângă un repertoriu format din lucrări de Serghei Prokofiev, Fritz Kreisler, Frederick Chopin, Erwin Schulhoff și Antonín Dvořák, o interpretare inedită a poemului eroico-erotic și muzical „Fuchsiada” de către Andrei Țărnea, un tur ghidat al muzeului, precum și prezentarea volumului „Cartea neisprăvirii” de către scriitorul Radu Paraschivescu, în prezența autorului T.O. Bobe.

În seara de 3 noiembrie, la ora 19.00, este programat concertul SONGS AND DANCES OF LIFE, într-un spațiu nou introdus în festival, Templul Coral – cel mai mare lăcaș de cult mozaic din București, inclus în anul 2010 pe lista monumentelor istorice ale Capitalei. Alegerea acestui loc a avut în vedere faptul că o parte dintre adepții mișcării dadaiste erau evrei de origine română.

În repertoriul de la Templul Coral se va interpreta lucrarea Trio de coarde a excepționalului compozitor ceh de origine evreiască Gideon Klein (1919 – 1945), ucis cu doar două zile înainte de eliberarea lagărului de concentrare de la Theresienstadt.

Luni, 4 noiembrie, ora 19:30, va avea loc tradiționalul concert cu intrare liberă la Catedrala Sfântul Iosif, intitulat „COLUMNA CERULUI”. Aici se vor interpreta lucrări de Georg Philipp Telemann, Max Rege și Wolfgang Amadeus Mozart. Publicul va fi purtat, așadar, pe o columnă sonoră prin sunetul celest al flautului mozartian, animat de flautista daneză Janne Thomsen care deține un titlu onorific acordat de ARAM – “Associate of the Royal Academy of Music”, o recunoaștere acordată muzicienilor care au avut contribuții deosebite în lumea muzicală.

Marți, 5 noiembrie, ora 19.00, Sala Radio va fi gazda concertului „fffffffFFFFFForte”, iar publicul va audia a doua cea mai cunoscută lucrare a dadaistului Eric Satie, o compoziție a lui Erwin Schulhoff, muzician care a organizat primele evenimente dadaiste în orașul Dresda din Germania, poemul simfonic En Saga al compozitorului finlandez Jean Sibelius, compus imediat după nunta sa, dar și faimoasa lucrare a lui Igor Stravinsky, Sacre du Printemps care a creat un imens scandal în epocă și a cărei premieră s-a încheiat cu violențe.

Miercuri, 6 noiembrie, ora 19.00, festivalul ajunge în Aula Academiei de Studii Economice pentru un concert neobișnuit numit SOAP OPERA, un titlu inspirat de săpunul elvețian Dada. În timpul concertului, violistul Răzvan Popovici va citi fragmente din celebra sonată a lui Kurt Schwitters, iar repertoriul va conține muzică de Strauss, Gluck și Rossini, combinată cu Schönberg, cunoscut pentru Die eiserne Brigade (Brigada de fier), o piesă scurtă în care compozitorul și-a dorit să demonstreze că poate scrie un vals mai frumos decât Strauss.

Festivalul SoNoRo va continua în București în week-endul 8-10 noiembrie la Muzeul Național de Artă al României, la Switch Lab unde va avea loc o petrecere surpriză, la Palatul Bragadiru și la Ateneul Român. Ulterior, acesta se va muta pentru două zile la Sibiu (11-12 noiembrie) și pentru cinci zile la Cluj-Napoca (13-17 noiembrie).

Mai multe detalii despre programul concertelor acestei ediții a Festivalului SoNoRo DaDa 2019 pot fi descoperite pe www.sonoro.ro

Biletele și abonamentele Festivalului SoNoRo pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook și din librăriile Humanitas și Cărturești.

Festivalul SoNoRo XIV „DaDa” este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate tradiționale cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (14 ani), SoNoRo-Inteferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (13 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (9 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (7 ani), SoNoRo Musikland, festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural al zonei Haferland (1 an).

SoNoRo este membru al European Festivals Association.

Festival prezentat de: Raiffeisen Bank

Partener de mobilitate: BMW Group Romania

Sponsori principali: RomCapital Invest, Vodafone Business

Parteneri principali: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Cultural Român, European Festivals Asociation

Sponsori: Ciga Energy, Leroy și Asociații, Rețeaua privată de sănătate REGINA MARIA, JTI, NNDPK, Novotel Hotels, Clinica Alcor, UNIQA Asigurări – Asigurător oficial al Festivalului.

Parteneri: Administraţia Prezidenţială, Palatul Cercului Militar Național, MARe/Muzeul de Artă Recentă, Templul Coral, Catedrala Sf. Iosif, Academia de Studii Economice, Sala Radio, Sound Creation, Matei Branea, Aqua Carpatica, Galeria DADA, Docuart, Cărturești, Librăriile Humanitas, Avincis, Illy, Hambar, Privileg Catering, Simbio, Beautyfood, Grano, Le Vivier, Restaurantul DaDa, Restaurantul Hermania, Restaurantul Hochmeister, Media Image, SoNoRo Records, CultArt, SoNoRo Events.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Harper’s Bazaar, Marie Claire, National Geographic, Cariere, Şapte Seri, Igloo Media, Banchiza Urbană, Arhitectura, Designist.ro, EVZ, Ziarul Metropolis, Literomania.ro, Flawless.ro, Risco.ro, Rador, Festivalier.ro, Feeder.ro, Metropotam.ro, LiterNet.ro, Promenada-culturala.ro, IQads.ro, Munteanu.ro, UnSitedeMuzica.ro, Posterscope, BlitzTV, Promobicicleta.

06
/01
/23

Tenorul Rolando Villazón este invitatul special al celor două reprezentații ale spectacolului „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Șerban, conducerea muzicală Ciprian Teodorașcu, de pe scena Operei Naționale București. Reprezentațiile vor avea loc joi, 12 ianuarie, și sâmbătă, 14 ianuarie, ora 18:30.

04
/01
/23

Filarmonica "George Enescu" celebrează Anul Nou în concertele de joi 5 și vineri 6 ianuarie 2023, ora 19.00, pe scena Ateneului Român. Sub bagheta maestrului David Crescenzi, vor evolua Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii, într-un program ce cuprinde lucrări de Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Gaetano Donizetti, Amilcare Ponchielli, Johann Strauss-fiul și Emile Waldteufel. Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.

22
/12
/22

Palatul Bragadiru vă invită vineri, 23 decembrie, de la ora 19:00, la concertul extraordinar „Din suflet, de Crăciun” - o producție originală în care repertoriul și coregrafia se îmbină grațios, alături de o experiență wine-tasting de neuitat, pentru a putea savura Ajunul Crăciunului în atmosfera sofisticată a unui palat, monument istoric, fondat în anul 1905.

22
/12
/22

Corul Filarmonicii „George Enescu", pregătit de maestrul Ion Iosif Prunner, susţine la Berlin un concert extraordinar pe 23 decembrie, de la ora 20 (Ora României), concert transmis live de Radio România Muzical. Deplasarea în Germania şi partea de tour management pentru acest eveniment sunt asigurate de Artexim, organizatorul Festivalului Internaţional George Enescu.

21
/12
/22

În perioada 4 – 20 decembrie 2022 Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut 9 spectacole care s-au desfășurat cu casa închisă, în cadrul turneului național „Pe drumul Crăciunului”, care a avut loc la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Suceava, Iași și București. Invitați speciali ai Corului Madrigal au fost actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu.

21
/12
/22

Strălucita atmosferă plină de fervoare a muzicii clasice este rezervată celor care vor alege să se bucure de trecerea dintre ani la Sibiu. Aflat la cea de-a 14-a sa Ediție, Concertul de Anul Nou de la Sibiu continuă să inoveze formula vieneză și propune publicului tema sonoră a unui «City Break».

20
/12
/22

În preajma Crăciunului, Filarmonica "George Enescu" invită publicul în zilele de joi, 22 decembrie şi vineri, 23 decembrie la ultimele concerte programate în stagiunea simfonică din anul 2022. La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii se va afla dirijorul francez Nicolas Simon, iar ca soliste vor evolua violonistele Sarah şi Deborah Nemţanu, născute la Bordeaux într-o familie de muzicieni de origine română, cu remarcabile cariere internaţionale.

19
/12
/22

Prima parte a stagiunii 2022-2023 se încheie la Sala Radio cu un eveniment de cea mai înaltă ținută artistică! Vineri, 23 decembrie (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio, în primă audiție în România, Swing Symphony, lucrare compusă de celebra personalitate a jazz-ului mondial Wynton Marsalis. Acesta este deținător a 9 premii Grammy și director artistic de jazz al cunoscutului Lincoln Center – New York, una dintre cele mai importante scene ale Americii. O altă creație semnată de artistul american (Blood on the Fields) este prima compoziție de jazz care a obținut vreodată Premiul Pulitzer pentru muzică.

16
/12
/22

Folclor românesc și argentinian, muzică clasică și jazz, operă și musical, colinde și o expoziție de artă cu vânzare, toate acestea pentru a sărbători un Crăciun de neuitat, într-un palat cu aer interbelic, monument istoric, fondat în anul 1905.

09
/12
/22

Teatrul Nottara a lansat în această toamnă proiectul „Dialoguri fără mască”, o serie de întâlniri cu personalități ale vieții culturale din România, artiști, medici, scriitori, oameni care în domeniul lor au schimbat lumea.