A început Cinepolitica!
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-cinepolitica/

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din Bucureşti, în prezenţa a sute de invitaţi şi spectatori. Gala a fost urmată de proiecţia peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eşuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2015

Competiția Cinepolitica a început în forță în această seară, la Cinema Studio, de la ora 18.30, cu  NN/ Morți fără nume, de Héctor Galvez – o poveste impresionantă despre tentativele eșuate ale familiilor din Peru de a-și găsi morții dispăruți în campaniile armatei împotriva gherilelor stângiste, în anii 80 şi 90. De la ora 20.30, a rulat pelicula Pionieri eroi/Pioneer Heroes, de Natalia Kudriashova, un film despre o generaţie pierdută – pionierii din ultima perioadă a erei sovietice.

Anul acesta, din juriul Cinepolitica fac parte scriitorii Nicolae Breban, Florin Iaru, Marius Chivu, precum și Aáry-Támas Lajos, Ombudsman-ul maghiar pentru Drepturile Educaționale.

Tot luni, de la ora 17.00, la Cinema Elvira Popescu, ONG-ul „Pământeni” a lansat campania de strângere de fonduri pentru răniți „Pământeni pentru Ucraina”.

Evenimentul cuprinde: filme documentare de scurtmetraj din seria #Babylon’13 – Cinema of Civil Protest, documentarul despre Nadejda Savcenko, pilot ucrainean deținut ilegal pe teritoriul Rusiei, Nadia noastră, precum și dezbateri, la care vor participa invitați de marcă.

Scriitorul, jurnalistul și filmologul Cristian Tudor Popescu revine la Cinepolitica marți, 28 aprilie, de la 18.30, la Elvire CinepoliticaPopesco, cu al treilea episod al conferinței sale de succes despre propagandă și manipulare în cinema, oferind noi exemple spre dezbatere. Intrarea este liberă.

Marți, cursa pentru trofeele Cinepolitica va continua de la 18.30, cu In the Crosswind/ În bătaia vântului, de Martti Helde, un film alb-negru care urmărește traseul unei mame estoniene și a fiicei ei, în încercarea de a găsi drumul spre casă după ce au fost deportate în Siberia, în 1941.

The Guide/Ghidul, în regia lui Oles Sanin, un alt film din competiția Cinepolitica,  propunerea Ucrainei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, va rula la Cinema Studio, de la 20.30. Plasat în 1930, în timpul campaniei de înfometare și de epurare a regimului stalinist, care a dus la moartea a circa 10 milioane de oameni, filmul spune povestea unui băiețel de 10 ani martor la uciderea tatălui său, un inginer american venit în URSS să construiască socialismul.

Tot marți, de la 17.00, la Cinema Elvire Popesco, documentarele de scurtmetraj marca VICE aduc dezvăluiri din Rusia de azi: Potretul unui oligarh rus, Ruleta rusească: invazia Ucrainei, Armata fantomă a Rusiei, Arestarea lui Simon Ostrovski.

Foto: Cinepolitica – cinepolitica.ro, Mihai Sebestien

23
/07
/20

Cea mai ambițioasă producție a regizorului român Cristi Puiu, o ecranizare de epocă filmată în întregime la Conacul Apafi cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmul Malmkrog va fi prezentat în avanpremieră românească la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) cu o proiecție specială programată pe 7 august.

22
/07
/20

PREVIEW Mutată din mai-iunie la început de august și cu un program adaptat la noile condiții, adică proiecții exclusiv în aer liber, cu locuri limitate, ediția din acest an a TIFF oferă, inevitabil, mai puține filme decât de obicei. Chiar și așa, vă propunem un ghid de orientare, cu câteva recomandări.

22
/07
/20

La ediția cu numărul 19 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august), filme noi vin în premieră în România, în câteva dintre secțiunile tradiționale, precum Ziua HBO, Zilele Maghiare, iar altele vechi, restaurate, vor fi readuse pe marele ecran în proiecții speciale.

21
/07
/20

Joi, 23 iulie, de la ora 21.00, în grădina Rezidenței BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul artistic filipinez Insiang, regizat de Lino Brocka, în cadrul seriei de proiecții de film în aer liber CINEVARA. Accesul se va face pe bază de bilet, achiziționat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.

16
/07
/20

INTERVIU Ioana Diaconu şi Georgiana Vrăjitoru, co-iniţiatoare şi, respectiv, curatoare ale F-SIDES, primul cineclub din România cu filme realizate exclusiv de femei, vorbesc despre ineditul lor proiect şi despre perspectivele feminine în cinema.

16
/07
/20

Clujul se transformă într-un fermecător platou de filmare old fashion, populat de personaje seducătoare și apariții neașteptate în campania de imagine a celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august 2020). Scene antologice, inspirate din opera marelui cineast italian Federico Fellini, adaptate contextului actual și condimentate cu umor ardelenesc, recompun povestea regizorului aflat în pană de inspirație din capodopera 8 ½, în spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves.

16
/07
/20

Sâmbătă, 25 iulie, de la ora 21.30, o selecție de filme scurte surprinzătoare și multipremiate va putea fi vizionată online pe platforma de streaming TIFF Unlimited, de oriunde, în cadrul celei de-a 7-a ediții a Marelui Picnic, redenumit temporar Micul Picnic ShortsUP. De această dată, scurtmetrajele ShortsUP vor putea fi urmărite de acasă, de pe terasă, din balcon, din parc, de pe plajă, de pe un vârf de munte... DE ORIUNDE.