A început ediția aniversară Astra Film Festival 2018 
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-editia-aniversara-astra-film-festival-2018/

A 25-a ediţie a Festivalului Internaţional Astra Film Sibiu s-a deschis oficial, la Sala Thalia, cu filmul Transalpina – Drumul Regilor al regizorului Dumitru Budrala, director-fondator al Festivalului. Înaintea proiecţiei, invitaţi de marcă au subliniat importanţa momentului şi au punctat cele mai importante etape din dezvoltarea Festivalului. Gala de deschidere s-a încheiat cu un concert al nominalizaţilor la Grammy, The Tiger Lilies.

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2018

Astra Film Festival a inaugurat ediția din 2018 cu premiera oficială a celui mai recent film al regizorului Dumitru Budrala, Transalpina – Drumul Regilor, în Sala Thalia și Sala Aula Magna.

Gala de deschidere a avut loc în Sala Thalia, în prezența invitaților speciali români și străini sosiți la Sibiu, a membrilor juriului, precum și a unei audiențe care a umplut sala. Proiecția a fost precedată de marcarea momentului aniversar Astra Film Festival 25.

Cred cu tărie că lucrurile importante se petrec în taină și mai puțin în lumina reflectoarelor”, a mărturisit pe scenă Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival, în cuvântul său de deschidere. „La 25 de ani de la începuturi, încă mă mir uneori de ceea ce s-a realizat în urma muncii pe care am depus-o împreună cu colegii mei atâția ani. Bilanțul este greu de făcut, mai ales fiindcă se face prin cuvinte și cifre seci, în timp ce multe lucruri de suflet rămân nespuse. Mă uit în urmă și văd 25 de ani de tinerețe fără bătrânețe, 25 de ani de filme despre realități profunde, despre lume și viață – filme care ne-au îmbogățit viața și ne-au schimbat și pe noi. Dupa 25 de ani de cinema documentar, cinematografia  realității arată bine în România. Tot mai mulți tineri, dar și regizori consacrați, încearcă să comunice prin acest limbaj, să spună poveștile din lumea care ne înconjoară, folosindu-se de modelul filmelor care au rulat pe ecranele Astra Film Festival.”

Într-un an de dublă aniversare, Centenar și 25 de ani de Festival, putem spune că atât România cât și Astra Film Festival au trecut prin etape, încercări și greutăți de tot felul, dar au ajuns la un nivel de la care nu mai este cale de întors. Din punctul nostru de vedere, am demonstrat că la Sibiu nu există politică, ci autorități competente și instituții profesioniste, care creează, susțin și dezvoltă evenimente de amploarea și profunzimea Festivalului Internațional Astra Film,” a declarat Ciprian Ștefan, director general al CNM Astra, principal partener al AFF.

Prezent la Gala de deschidere, Jan Achtereekte, co-fondator și președinte al Fundației NetSib, organizație care continuă colaborarea dintre Sibiu și orașul Deventer din Olanda începută încă din anii 1990, a subliniat și el valoarea aniversară a ediției: “Suntem mândri să ne aflăm aici. Colaborarea noastră cu Astra Film Festival a fost un rollercoaster emoțional. Am realizat enorm împreună, ne-am inspirat continuu unii pe ceilalți. Dar cel mai important lucru a fost legătura sufletească stabilită. Astra Film este cu mult mai mult decât un Festival, este un spațiu care aduce oamenii împreună spre a se cunoaște mai bine, este locul unde se deschid mereu noi orizonturi.  Fundația Deventer-Roemenie, cum s-a numit organizația până în 2006, a sprijinit Astra Film Festival încă din 1998, fiind unul dintre primii susținători ai Festivalului, atât pe plan național cât și internațional.

Prezentă pentru prima dată la Astra Film Festival, Ally Derks, fondator și director timp de 30 de ani al Festivalului Internațional de Film Documentar Amsterdam (IDFA), primul festival internațional dedicat genului, a felicitat AFF la aniversarea a 25 de ani. “Sunt fericită să fac parte din juriul Astra Film Festival 2018, care a aliniat un program impresionant. M-am simțit bine din prima clipă și îmi pot imagina ușor ospitalitatea cu care v-ați întâmpinat invitații și publicul de-a lungul anilor. Dar cel mai impresionant este modul în care atrageți, an de an, zeci de mii de copii la Astra Film, să urmăreasca documentare și să deprindă tainele realizării filmelor de non-ficțiune. Este vital pentru menținerea unui dialog deschis, pentru construirea unor punți între puncte de vedere – politice și sociale – opuse.”

 

Programul complet al Festivalului Astra Film 2018 poate fi consultat și descărcat aici.

Biletele pentru Astra Film Festival 2018 sunt disponibile online, pe site-ul www.eventbook.ro, în rețeaua librăriilor Humanitas din întreaga țară, precum și la casieriile AFF.

Festivalul Internațional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală și de Est și a avut timp de 25 de ani o contribuție semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei  basupra artei filmului de non-ficțiune, sprijinind dezvoltarea genului și deschizând noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Foto: Astra Film Festival 2018 – Alex Damian

18
/12
/14

Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF s-a încheiat duminică, 14 decembrie, la CinemaPRO, după 5 zile de festival, 3 proiecții sold out, 75 de filme și 4 evenimnete speciale experimentate și vizionate de peste 7000 de spectatori.

18
/12
/14

Trei documentare istorice care conservă o bucată vie a românilor vor încheia proiectul inițiat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart, “Baricada Culturală”. Documentarele cu temă comunistă semnate de Andrei Ujică și Sinisa Dragin vor fi difuzate în regim live streaming în zilele de 18, 22 și 23 decembrie, începând cu ora 22:00 pe radioromaniacultural.ro.

18
/12
/14

Filmul "Ida", regizat de cineastul polonez Pawel Pawlikowski, a fost recompensat miercuri cu premiul LUX pe 2014, decernat de Parlamentul European în cadrul unei sesiuni extraordinare a forului european, organizată la Strasbourg.

16
/12
/14

14 dintre cele mai premiate, apreciate și discutate filme care au marcat ultimul an vor fi proiectate la Cinema Studio din București, între 2 și 8 ianuarie 2015. Selecția include titluri semnate de cineaști precum Lars von Trier, Jim Jarmusch, Joel și Ethan Coen, David Cronenberg, Michel Hazanavicius sau Corneliu Porumboiu.

11
/12
/14

La 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, ICON production lansează pe DVD unul dintre cele mai premiate documentare românești din toate timpurile, "Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu" de Andrei Ujică, „un film pe care orice student la istorie, om politic sau om de rând trebuie să îl vadă”, după cum titra publicația „Washington Post”.

11
/12
/14

Platforma docuart.ro, pe care puteți vedea filme documentar românești, are o nouă interfață, meniu în limba engleză, secțiuni noi și dă posibilitatea fiecărui navigator să poată accesa site-ul de pe orice tip de device. Proiectul “Platforma Docuart” a fost dezvoltat pe o perioadă de 5 luni, iulie - noiembrie 2014.

09
/12
/14

Festivalul Internaţional de Film Experimental București BIEFF dă startul celei de-a cincea ediții miercuri, pe 10 decembrie. BIEFF prezintă un program de excepție, dedicat scurtmetrajelor premiate cu aur în 2014 la Berlinale, Locarno și Clermont-Ferrand – Golden Shorts, care va fi proiectat vineri, de la ora 23:00, la CinemaPRO. TAPROBANA, NOAH, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN și ABANDONED GOODS vor fi difuzate în premieră în România.