A Journey into classical cu violonistul Răzvan Stoica
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-journey-into-classical-cu-violonistul-razvan-stoica/

În 2012, nu ştiam absolut nimic despre violonistul Răzvan Stoica. Mi-a trimis un CD să-l ascult şi mi-a plăcut bravura lui, sunetul frumos şi bineînţeles, faptul că el cânta pe o vioară Stradivarius, obţinută în urma concurs la care a avut 180 de contracandidaţi. Spre finalul anului 2012, mi-am adus aminte de el când noi, cei de la Radio România Muzical, ne gândeam pe ce tânăr interpret să propunem pentru concursul New Talent de Bratislava derulat sub semnul Uniunii Europene de Radio.

Un articol de Cristina Comandaşu|22 septembrie 2015

În octombrie 2013, Răzvan Stoica a câștigat unicul premiu pus în joc la acest important concurs internațional, o mândrie pentru România, pentru că până la el, niciun român nu obținuse laurii acestei competiții fondate în urmă cu 40 ani de Yehudi Menuhin.

După ce a câștigat acest concurs, Răzvan Stoica, care atunci avea 27 ani, a devenit cunoscut și în România pe care a părăsit-o pe când avea 18 ani pentru studii la Amsterdam, unde s-a și stabilit și și-a câștigat o frumoasă reputație.

Răzvan Stoica formează de mulți ani un duo cu sora sa, pianista Andreea Stoica, o muziciană de același calibru de înaltă clasă.

În 2010, Răzvan Stoica a înființat Kamerata Stradivarius, o orchestră de cameră alcătuită practic numai din soliști de valoare, care cântă fără dirijor.

Răzvan Stoica, Andreea Stoica și Kamerata Stradivarius se întâlnesc prima dată pe un disc a cărui lansare este programată în 25 septembrie 2015, o producție Universal Music România intitulată A journey into classical.

Titlul este inspirat de o poveste reală din viața lui Răzvan Stoica, dezvăluită și în bookletul CD-ului: “Avem orchestrații originale minunate și cred enorm de mult în acest proiect.

Timp de mulți ani, am visat să combin un aranjament pentru vioară, pian și orchestra de corzi, într-un repertoriu care să surprindă. Emoțiile, visele și muzica formează o sinergie perfectă, e un fapt dovedit.

Am selectat câteva dintre piesele mele de concert preferate și le-am folosit ca sursă de inspirație, pentru a crea o călătorie muzicală magică. Fiecare piesă de pe album are propria poveste.

De ce o incursiune în clasic? Povestea care a adus acest proiect la viață își are rădăcinile într-o întâmplare reală. La sfârșitul unui concert mare pe care l-am susținut cu sora mea, (cealaltă jumătate a Duo Stoica), a venit la noi o frumoasă doamnă în vârstă, aflată într-un scaun cu rotile. Ne-a întrebat când avem de gând să susținem un nou concert în aceeași regiune.

Din cauza handicapului ei, nu reușise să ajungă la timp și ratase concertul. Avea lacrimi în ochi, în timp ce ne vorbea. Atât eu

A Journey into classical

cât și sora mea, am simțit responsabilitatea rolulului nostru de artiști și am repetat concertul doar pentru frumoasa doamnă.

A fost atât de fericită, încât nu putea articula nici un cuvânt. Dar când a vorbit, a spus o frază uimitoare, care ne-a făcut să ne simțim incredibil de copleșiți și totodată compleți, ca artiști. Ea a spus: ‘Aceasta a fost călătoria vieții mele …’ Și acesta a fost punctul de pornire al noului nostru proiect, A journey into classical”.

Da, o poveste de viață este în aceste 8 piese celebre din repertoriul clasic – Paganini, Fauré, Bazzini, Piazzolla, Kreisler, Saint-Saëns, Lalo și Ravel sunt compozitorii. O poveste de viață care poate fi nu doar emoționantă, dar și plină de umor, relaxantă.

Suntem în fața unui disc gândit pentru un public larg, care poate alege să asculte acest CD și pentru satisfacții estetice și artistice, și, pur și simplu, pentru destindere, în traficul aglomerat din marile orașe, de exemplu.

Este un disc care pune în evidență calitățile ieșite din comun ale protagonistului și ale instrumentului pe care cântă: o vioară Stradivarius cu un timbru întunecat și un violonist care dincolo de o bravură tehnică sclipitoare transmite o emoție specială.
Și până la urmă, muzica este, în primul rând, emoție….

Răzvan Stoica și Andreea Stoica sunt invitații Interviurilor Radio România Muzical de marți, 22 septembrie, de la ora 19.00, o emisiune care poate fi ascultată live la radio, dar poate fi și văzută pe site-ul www.romania-muzical.ro.
Albumul A journey into classical este inclus și în cadrul campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2015” derulată pe același site, www.romania-muzical.ro.

Concertul de lansare a discului A journey into classical are loc vineri, 25 septembrie, de la ora 20.00, la Palatul Bragadiru din București. Biletele sunt disponibile în rețeaua www.eventim.ro.

Foto : A Journey into classical, Răzvan Stoica

17
/11
/15

Joi, 19 noiembrie, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni va avea loc concertul „Royal Fantasies” susținut de ansamblul elvețian „The Little Light Consort”. Concertul este programat în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015 (ed. a X-a).

17
/11
/15

Cântărețul și actorul francez Charles Aznavour a primit Ordinul Coroanei în grad de comandor, înaltă distincție acordată de regele Philippe al Belgiei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Didier Reynders. Charles Aznavour, unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi, a împlinit, pe 22 mai, 91 de ani.

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

12
/11
/15

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Mighty Business, iubitorii muzicii sunt invitaţi la un concert AG Weinberger, organizat cu ocazia lansării celui de-al 9-lea album discografic al artistului.

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

Julio Iglesias transmite condoleanţe românilor în urma incendiului din clubul Colectiv, precizând că România a fost întotdeauna în inima sa şi, de aceea, este îndurerat de această tragedie. Faimosul cântăreţ spaniol a susţinut mai multe concerte sold-out în România. În această vară, artistul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spate, motiv pentru care ultimul său concert din Bucureşti a fost amânat.

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.

06
/11
/15

Unul dintre cei mai importanți pianiști români de jazz, Ion Baciu Jr., muzician stabilit în Suedia și aplaudat alături de cele mai cunoscute formații și soliști de jazz din țara sa de adopție - inclusiv alături de Stockholm Jazz Orchestra – este invitat să concerteze la Sala Radio.

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.