Lucian Ban. Viața nomadă a unui artist de jazz
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucian-ban-viata-nomada-a-unui-artist-de-jazz/

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povesteşte pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

Un articol de Adina Scorţescu|9 noiembrie 2015

A – Avion. Deși este indispensabil pentru cariera mea, mărturisesc că nu-mi place deloc să zbor. Spre exemplu, în ultimele 30 de zile am zburat de la New York la San Diego, Los Angeles, Boston, Münich, Cluj, București și urmează alte câteva destinații și tot atâtea avioane.

B – Brooklyn. Cartierul orașului New York în care locuiesc și pe care de multă vreme îl numesc „acasă”.

C – Cluj. Orașul în care m-am născut și m-am format. Are un aer aparte, ceva din moștenirea Europei Centrale, și e un loc unde concertez întotdeauna cu plăcere. După concertul din București (pe 14 noiembrie), quartetul meu, Elevation, va concerta pe 19 noiembrie la Teatrul Maghiar.

D – Doina. Cântecul arhetipal al tradiției folclorice din România se înrudește foarte mult în opinia mea cu blues-ul american. Albumul Songs from afar, pe care îl lansăm la București pe 14 noiembrie (Sala ARCUB – Batiște nr. 14, ora 20.00), se deschide cu o doină extraordinară cântată de Gavril Țărmure din Bistrița, alături de quartetul Elevation.

E – Elevation. Este numele cvartetului pe care l-am fondat în 2006 cu reputatul saxofonist american Abraham Burton. Numele vine de la faptul că, de câte ori cântam cu acest cvartet, mi se părea că ei reușesc în mod magic să „eleveze” compozițiile mele în cel mai fericit mod.

G – Gavril Țărmure. Un adevărat Mecena al Transilvaniei, unul dintre cei mai neobosiți producători culturali din România – pentru muzica clasică, carte, pictură, pentru recuperarea patrimoniului imaterial, pentru teatru. Gavril are în același timp o voce extraordinară și o pasiune pentru folclorul autentic. El apare pe albumul Songs from afar cântând o doină și un cântec de nuntă, în aranjamente de jazz inedite. Societate de Concerte din Bistrița, condusă de el, este partener la realizarea albumului, alături de Sunnyside Records.

I – Iluzie. Illusions, în engleză, este titlul unei piese de Arthur Blythe, unul din marii saxofoniști americani a cărui muzică m-a determinat să plec la New York.

J – Jazz. „Jazz washes the dust of everyday life”, spunea celebrul baterist Art Blakey.

M – Thelonius Monk. Unul din pianiștii de jazz care au fost o influență decisivă pentru mine. Întruchipând spiritul jazz-ului newyorkez, el spunea ”Jazz is New York, you can feel it in the air”.

N – Nomad. Un alt nume pentru artist.

O – Oaș. Tocmai m-am întors, împreună cu violistul Mat Maneri, dintr-un turneu care a trecut și prin Țara Oașului, pe care nu o cunoșteam și am fost uimit de frumusețea locurilor și de muzica extraordinar de intensă.

Lucian Ban in NYC_credit photo Cornel Lazia

P – Pozitiv. Una dintre calitățile fascinante ale spiritului american. Mi-aș dori ca românii să fie și ei mai pozitivi în viața lor de fiecare zi.

R – Reguli. Întotdeauna le-am încălcat. Uneori am plătit pentru asta, dar tot cred că e cea mai sănătoasă atitudine.

S – Schimbare. Nevoia de schimbare a devenit acută în România și îmi dă speranță faptul că oamenii ies în stradă pentru asta.

T – Timp.Timpul definește în mod esențial aproape totul: chiar și în jazz, improvizația e compoziție în timp real.

V – Viziune. Esențială pentru orice proiect durabil.

W – Washington, statul din nord-vestul Americii, a cărui capitală, Seattle, este unul dintre cele mai importante centre pentru muzică. Am avut șansa să concertez acolo la Yearshot Jazz Festival, una dintre cele mai prestigioase manifestări de gen.

X – Malcolm X. Una dintre cele mai fascinante personalități ale istoriei și culturii afro-americane de la mijlocul secolului XX. Îmi place să citesc memorii, iar autobiografia lui e extraordinară.

Cine este Lucian Ban

Nominalizat de două ori în 2005 și 2006 la prestigiosul premiu “Best European Jazz Musician”, pianistul, liderul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban este considerat parte din generația de interpreți și compozitori aflată în prim-planul jazz-ului modern contemporan la New York. Ban conduce mai multe proiecte și scrie muzică inovatoare ce reinventează idiom-urile muzicii de jazz.

Compozițiile sale sunt interpretate și înregistrate și de alți muzicieni și ansambluri de jazz. A înregistrat până acum 8 albume sub nume personal, pentru case de discuri prestigioase, care s-au bucurat de recunoașterea criticii de specialitate. Susține în mod curent concerte și turnee cu diferitele sale proiecte în America și Europa.

În 2006 a fondat grupul Elevation, pe care-l puteți asculta pe 14 noiembrie, la ARCUB.

FOTO: Cornel Lazia

11
/05
/18

Doina Cornea vorbește despre: credinţa sa, religie, refacerea morală a societăţii româneşti, cum a fost arestată de Securitate, plecarea forţată a Regelui Mihai, Ceauşescu, corespondenţa cu Radio „Europa Liberă“, cum a rezistat bătăilor şi opresiunii securiste, într-un interviu publicat în cartea „Românii secolului XXI“, de Rhea Cristina.

31
/08
/16

Într-un volum colectiv, „Cum (să) îmbătrânim”, publicat în acest an de editura Baroque Books & Arts, mai mulți scriitori (dar nu numai) întorc pe toate fețele vârstele senectuții.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

05
/11
/15

INTERVIU Dragoş Buhagiar e unul dintre cei mai prolifici și mai premiați scenografi români. De-a lungul carierei, a câștigat nu mai puțin de cinci premii UNITER. Spune că, atunci când lucrează, nu se gândește la succesul de după, ci la descoperire și la redarea unei povești. Îi invită pe spectatori să descopere alături de el, adică să nu se plaseze într-o atitudine burgheză, confortabilă...

29
/10
/15

Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani. Am ales – fără știrea autorului - optzeci și cinci de fragmente din cărțile sale. Am colindat prin miile de pagini cosașiene pentru aceste cuvinte. Bucurați-vă de ele. Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani.

18
/10
/15

Cine nu-şi mai aminteşte de „Bădia”, actorul care a jucat în  “Drumul oaselor”,  „,Păcală se întoarce”, ”Dumbrava minunată” sau „Cireşarii” ? Actorul care a stat zece ani prin puşcării, a scris poezii, epigrame, o piesă de teatru şi a jucat în filme roluri memorabile?

04
/10
/15

Vă era dor de glumele lui Jerry Seinfeld? Acum le puteți găsi și în varianta scrisă, în volumul „Seinfeld. Pe limba mea”, apărut la Editura Allfa.

20
/02
/15

De 40 de ani slujeşte scena şi este încă îndrăgostit de teatru. Bogat sufleteşte şi profesional, actorul Dan Condurache îşi gestionează timpul şi fiinţa cu mare cumpătare, cu sinceritate, uneori cu duritate, purtând un mare respect publicului pe care îl doreşte în sala Teatrului Mic şi pentru care este dispus să lase sudoare, lacrimi şi...

03
/02
/15

Un student la Politehnica din București, sărac și slobod la vorbă, care-și câștiga pâinea ca pianist într-o școală de dans, a devenit la jumătatea secolului trecut unul dintre cei mai cunoscuți dirijori ai lumii. Îl chema Sergiu Celibidache.

31
/01
/15

O zi întunecată de ianuarie, pe o stradă cu nume de compozitor francez. Un apartament într-un bloc de două etaje, o sufragerie cu sobă de teracotă verde; când scaunele și masa de plastic sunt date la o parte, se transformă într-un ministudio, în care Miriam Răducanu dansează din 1956.