A Journey into classical cu violonistul Răzvan Stoica
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-journey-into-classical-cu-violonistul-razvan-stoica/

În 2012, nu ştiam absolut nimic despre violonistul Răzvan Stoica. Mi-a trimis un CD să-l ascult şi mi-a plăcut bravura lui, sunetul frumos şi bineînţeles, faptul că el cânta pe o vioară Stradivarius, obţinută în urma concurs la care a avut 180 de contracandidaţi. Spre finalul anului 2012, mi-am adus aminte de el când noi, cei de la Radio România Muzical, ne gândeam pe ce tânăr interpret să propunem pentru concursul New Talent de Bratislava derulat sub semnul Uniunii Europene de Radio.

Un articol de Cristina Comandaşu|22 septembrie 2015

În octombrie 2013, Răzvan Stoica a câștigat unicul premiu pus în joc la acest important concurs internațional, o mândrie pentru România, pentru că până la el, niciun român nu obținuse laurii acestei competiții fondate în urmă cu 40 ani de Yehudi Menuhin.

După ce a câștigat acest concurs, Răzvan Stoica, care atunci avea 27 ani, a devenit cunoscut și în România pe care a părăsit-o pe când avea 18 ani pentru studii la Amsterdam, unde s-a și stabilit și și-a câștigat o frumoasă reputație.

Răzvan Stoica formează de mulți ani un duo cu sora sa, pianista Andreea Stoica, o muziciană de același calibru de înaltă clasă.

În 2010, Răzvan Stoica a înființat Kamerata Stradivarius, o orchestră de cameră alcătuită practic numai din soliști de valoare, care cântă fără dirijor.

Răzvan Stoica, Andreea Stoica și Kamerata Stradivarius se întâlnesc prima dată pe un disc a cărui lansare este programată în 25 septembrie 2015, o producție Universal Music România intitulată A journey into classical.

Titlul este inspirat de o poveste reală din viața lui Răzvan Stoica, dezvăluită și în bookletul CD-ului: “Avem orchestrații originale minunate și cred enorm de mult în acest proiect.

Timp de mulți ani, am visat să combin un aranjament pentru vioară, pian și orchestra de corzi, într-un repertoriu care să surprindă. Emoțiile, visele și muzica formează o sinergie perfectă, e un fapt dovedit.

Am selectat câteva dintre piesele mele de concert preferate și le-am folosit ca sursă de inspirație, pentru a crea o călătorie muzicală magică. Fiecare piesă de pe album are propria poveste.

De ce o incursiune în clasic? Povestea care a adus acest proiect la viață își are rădăcinile într-o întâmplare reală. La sfârșitul unui concert mare pe care l-am susținut cu sora mea, (cealaltă jumătate a Duo Stoica), a venit la noi o frumoasă doamnă în vârstă, aflată într-un scaun cu rotile. Ne-a întrebat când avem de gând să susținem un nou concert în aceeași regiune.

Din cauza handicapului ei, nu reușise să ajungă la timp și ratase concertul. Avea lacrimi în ochi, în timp ce ne vorbea. Atât eu

A Journey into classical

cât și sora mea, am simțit responsabilitatea rolulului nostru de artiști și am repetat concertul doar pentru frumoasa doamnă.

A fost atât de fericită, încât nu putea articula nici un cuvânt. Dar când a vorbit, a spus o frază uimitoare, care ne-a făcut să ne simțim incredibil de copleșiți și totodată compleți, ca artiști. Ea a spus: ‘Aceasta a fost călătoria vieții mele …’ Și acesta a fost punctul de pornire al noului nostru proiect, A journey into classical”.

Da, o poveste de viață este în aceste 8 piese celebre din repertoriul clasic – Paganini, Fauré, Bazzini, Piazzolla, Kreisler, Saint-Saëns, Lalo și Ravel sunt compozitorii. O poveste de viață care poate fi nu doar emoționantă, dar și plină de umor, relaxantă.

Suntem în fața unui disc gândit pentru un public larg, care poate alege să asculte acest CD și pentru satisfacții estetice și artistice, și, pur și simplu, pentru destindere, în traficul aglomerat din marile orașe, de exemplu.

Este un disc care pune în evidență calitățile ieșite din comun ale protagonistului și ale instrumentului pe care cântă: o vioară Stradivarius cu un timbru întunecat și un violonist care dincolo de o bravură tehnică sclipitoare transmite o emoție specială.
Și până la urmă, muzica este, în primul rând, emoție….

Răzvan Stoica și Andreea Stoica sunt invitații Interviurilor Radio România Muzical de marți, 22 septembrie, de la ora 19.00, o emisiune care poate fi ascultată live la radio, dar poate fi și văzută pe site-ul www.romania-muzical.ro.
Albumul A journey into classical este inclus și în cadrul campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2015” derulată pe același site, www.romania-muzical.ro.

Concertul de lansare a discului A journey into classical are loc vineri, 25 septembrie, de la ora 20.00, la Palatul Bragadiru din București. Biletele sunt disponibile în rețeaua www.eventim.ro.

Foto : A Journey into classical, Răzvan Stoica

17
/12
/20

În anul aniversar Beethoven – 250 de ani de la naștere, Editura Casa Radio îl celebrează pe emblematicul compozitor german prin editarea albumului „Beethoven – Simfonia a V-a, Simfonia a VII-a”.

12
/12
/20

Proiectul PerformArt – trasee către performanța muzicală a fost finalizat în decembrie în urma a 8 luni de activităţi susţinute de-a lungul atipicului an 2020, vizând traseele educațional-artistice, sau, mai exact, performanța, perfecționarea și direcționarea în carieră pentru tinerii muzicieni.

10
/12
/20

OAMENII MUZICII În secolul 19, coloana sonoră a aristocrației vieneze era valsul, iar Regele valsului a fost Johann Strauss II. Faima uriașă de care s-a bucurat încă din tinerețe a stârnit furia tatălui său, el însuși compozitor celebru. Descoperiți-l pe Strauss fiul - garantat vă va da o stare bună, și poate nici nu veți putea rămâne pe scaun...

09
/12
/20

SoNoRo a împlinit anul acesta 15 ani de existență, ocazie cu care vă invităm să revizităm momentele aparte ale festivalului, de la primii ani când se repeta în săli de birouri până la regăsiri cu locurile natale și lucrări de o sensibilitate copleșitoare, care vor rămâne pentru totdeauna în memoria colectivă.

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.

06
/12
/20

Marți, 8 decembrie, la ora 19, pe canalul de youtube al Filarmonicii, pe facebook-ul Filarmonicii „George Enescu” și pe cel al Radio România Muzical va fi transmis cel de al cincilea concert fără public din cadrul Stagiunii de marți seara 2020-2021.

04
/12
/20

Șapte artiști pop români cântă împreună piesa „Cel mai frumos cadou”, pentru cei mai vulnerabili copii ai României. În plină pandemie, care a afectat profund industria muzicală, dar și societatea românească în ansamblu, artiști importanți din România fac un gest de solidaritate și se alătură pro-bono cauzei Hope and Homes for Children, pentru ca 1600 de copii aflați în risc de separare familială să rămână alături de părinții lor.

04
/12
/20

250 de obiecte de artă semnate Andrei Pandea, câte unul pentru fiecare an trecut de la nașterea compozitorului Ludwig van Beethoven, vor forma publicul simbolic al concertului online „ATINS prin muzică // Beethoven // Testament”, cu care violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu încheie anul 2020 din cea de-a cincea Stagiune Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”.

02
/12
/20

Filarmonica „George Enescu” și Asociația „Clasic e fantastic” anunță un nou concert, din păcate, fără public, din seria Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Sâmbătă, 5 decembrie, la ora 11, pe scena Sălii Mari a Ateneului Român, se va desfășura o nouă Lecție de jazz ce va fi transmisă on line, în timp real și la care vă invităm să participați.

27
/11
/20

OAMENII MUZICII „A muntagna”, „muntele”, este numele dat de localnici Etnei, vulcanul ce domină Catania. Un munte de frumusețe și emoție a fost și Bellini în peisajul istoriei muzicii, chiar dacă nu a creat extrem de multe lucrări și a murit la nici 34 de ani. Sicilianul blond cu ochi albaștri a rămas unul din cei trei zei absoluți ai Bel canto-ului, alături de Rossini și Donizetti.

15
/11
/20

OAMENII MUZICII Romanticul ce a dat aripi expresivității pianului, Frédéric Chopin (1810-1849) a marcat ireversibil istoria  acestui instrument, fiind primul mare compozitor care i s-a dedicat exclusiv. Compozitor legendar, celebru ca pianist și în improvizație, a fost adorat în timpul vieții și a rămas fascinant și în posteritate.