A murit Lucian Pintilie. Influentul regizor avea de 84 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-lucian-pintilie-influentul-regizor-avea-de-84-de-ani/

Regizorul Lucian Pintilie a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani. Acesta era internat în stare gravă de câteva zile la Spitalul Elias din Capitală. Filmele şi montările sale au provocat controverse în epoca comunsită, Pintilie fiind astfel forţat să emigreze.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2018

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de teatru și film român, s-a născut la 9 noiembrie 1933, Tarutino, județul interbelic Cetatea Albă, Regatul României, azi în Ucraina).

După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Lucian Pintilie a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din București, precum și două filme de lung metraj: Duminica la ora 6 și Reconstituirea.

Reconstituirea a provocat un scandal imens, iar Nicolae Ceaușescu a dispus interzicerea filmului. Rolurile principale erau interpretate de Vladimir Găitan și George Mihăiță.

După interzicerea piesei Revizorul, Pintilie a primit un pașaport și a fost lăsat să plece din țară.

Interdicția de a mai lucra în România l-a determinat să se expatrieze în 1975. A continuat în străinătate seria spectacolelor de teatru montate pe câteva din scenele importante ale lumii, în paralel cu activitatea de regizor de teatru montând și spectacole de operă.

În 1973 a realizat la Televiziunea iugoslavă filmul Salonul nr. 6 după nuvela omonimă a lui Cehov. În 1979 a filmat în România „De ce trag clopotele, Mitică?” după un scenariu propriu pornind de la piesa D’ale carnavalului, film interzis vreme de peste zece ani, până în 1990.

În 1992, a realizat filmul „Balanța”, cu o distribuție memorabilă: Răzvan Vasilescu, Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc, Florin Călinescu, Marcel Iureș, Dan Condurache, Emil Hossu.

„E adevarat că există un trac al retrospectivelor. Pentru mine toate retrospectivele sunt confruntări dureroase cu filmele pe care nu le-am facut. Şi sunt atins atunci de un fel de creativitate violentă şi bolnavă.” – Lucian Pintilie

Șase ani mai târziu, Pintilie a obținut premiul juriului la Festivalul de Film de la Veneția pentru coproducția franco-română „Terminus paradis”.

În 1990 a fost numit Director al Studioului de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, poziție din care a sprijinit filme realizate de tineri regizori români.

Foto: Lucian Pintilie – facebook

10
/07
/23

Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de invitaţi din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte fac parte din programul ediţiei a zecea a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara, Capitală Europeană a Culturii.

05
/07
/23

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

05
/07
/23

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.