A murit Mitică Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-mitica-popescu/

Actorul a decedat la vârsta de 86 ani, la Spitalul Elias din Bucureşti. A fost cunoscut şi iubit de generaţii de spectatori, având numeroase roluri memorabile în teatru şi film dar şi o foarte longevivă emisiune TV.

Un articol de Ziarul Metropolis|3 ianuarie 2023

Ca şi medicii, noi ne-am îndrăgostit de meseria asta pentru că iubim lumea. Şi ca să ne iubească şi ei, trebuie să simtă că îi iubim… Eu de când eram mic am plecat cu ideea că eşti al tuturor şi al nimănui. Vezi finalul de spectacol – pleci transpirat, obosit şi singur. Seara următoare o iei de la început, dar finalul e acelaşi pentru toţi. (Mitică Popescu)

Născut pe 2 decembrie 1936 la București, viitorul mare actor nu a intrat din prima la Teatru ci dintr-a patra încercare, iar apoi a trebuit să întrerupă studiile pentru 3 ani, timp în care a fost la închisoare dintr-un motiv foarte „al vremurilor de atunci”: nu și-a turnat nişte prieteni care, la o petrecere, au spus că vor să plece în America, în anul 1958. După absolvirea Institutului a jucat la Timișoara, la Piatra Neamț și apoi la București, unde a debutat pe scena Teatrului Mic în 1973.

Ne luăm rămas bun de la îndrăgitul Mitică Popescu joi, 5 ianuarie, între orele 12:30-19:30, în foaierul Teatrului Mic – Str. Constantin Mille nr. 16, iar de la orele 20:30 trupul neînsuflețit va fi depus la Capela Cimitirului Bellu. Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 6 ianuarie, ora 15:00, la Cimitirul Bellu.

Numeroase au fost rolurile de teatru pe care le-a interpretat, mulți ani dedicându-se Teatrului Mic (unde a jucat până în 2010). Pe site-ul acestui teatru, personalitatea lui Mitică Popescu este surprinsă astfel: „actor de mare farmec personal, sarcasmul pigmentându-i cu strălucire creaţiile complexe, deopotrivă dramatice, comice şi muzicale, alături de apariţiile în emisiunile de divertisment, îi întreţin marea popularitate de vedeta naţională”.

A fost într-adevăr o vedetă națională pentru mai multe generații, pe marile dar și pe micile ecrane. Rolurile cinematografice ale lui Mitică Popescu au fost nu puține, iar multe dintre ele au rămas în memoria publicului, printre acestea numărându-se rolul lui Cocoșilă din clasicul „Moromeții” regizat de Stere Gulea în 1974, sau roluri din alte producții cunoscute precum „Vânătoarea de vulpi” (1980 – ecranizare a romanului ”Niște țărani”, de Dinu Săraru și una dintre producțiile inovatoare din cinematografia autohtonă, în materie de limbaj cinematografic, în care Mitică Popescu are o apariție de neuitat), „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), „Păcală se întoarce” (2006) și altele. Pe micile ecrane, Mitică Popescu a fost gazda uneia dintre cele mai longevive emisiuni ale TVR, „ D’ale lui Mitică”, difuzată din anul 2000.

Ca într-un scenariu de film, și-a cunoscut viitoarea soție, pe celebra Leopoldina Bălănuță, în 1974 când a jucat alături de aceasta într-un spectacol în care interpreta rolul logodnicului ei.

În 2009, Mitică Popescu a primit premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER şi, în 2013, Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

Puteți găsi un portret al marelui actor, conturat în paginile Ziarului Metropolis, aici.

Munca noastră este «pe văzute». Așa că ceea ce se vede contează, nu explicațiile verbale: de ce se vede atât de puțin… Toată lumea știe că omul e muritor, dar ce ne-am face dacă ne-am gândi în fiecare clipă a vieții noastre la lucrul ăsta? Nu ne-am mai trăi viața, ci «am muri-o»!.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Foto sus: Mitică Popescu în rolul lui Ion din spectacolul „Năpasta”, de Ion Luca Caragiale, regia Alexa Visarion (1970), Teatrul Tineretului Piatra Neamț



26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.