A murit Omar Sharif, la 83 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-omar-sharif-la-83-de-ani/

Devenit celebru prin rolurile din filmele „Doctor Zhivago” şi „Lawrence al Arabiei”, actorul Omar Sharif a murit astăzi, într-un spital din Cairo. Avea 83 de ani.

Un articol de Liliana Matei|10 iulie 2015

Portrivit agentului său, Steve Kenis (citat de ziarul The Guardian), Omar Sharif a suferit astăzi un atac de cord. Fiul său, Tarek Sharif, a declarat în luna mai că actorul suferea de boala Alzheimer.

Sharif este unul dintre puținii actori de origine arabă care a obținut succes la Hollywood. Artistul a copilărit în Cairo, unde mama sa socializa cu Regele Farouk. „Noaptea juca cărți, ziua mă bătea cu papucul”, declara actorul într-un interviu din 2012. „M-a lovit pe spate în fiecare zi, până la vârsta de 14 ani. Era o femeie extraordinară – a trăit până în 1998. Am fost foarte apropiat de ea, chiar dacă m-a bătut tot timpul!”

Sharif a fost nominalizat la Oscar pentru rolul din „Lawrence al Arabiei”, de David Lean, și a primit un Glob de Aur pentru același rol (primul în limba engleză, după mai mult de 20 de roluri în filme egiptene).

În 2012, actorul declara pentru ziarul The Guardian: „Când am făcut filmul ăsta, m-am gândit: «E o nebunie. Nu tu fete, nu tu actori faimoși; doar bărbați și acțiune puțină; și bătăi puține.» A ieșit atât de bine pentru că regizorul a fost un tip sclipitor. Ăsta e adevărul. David Lean a fost un om extraordinar.”

omar sharifDupă aceast succes, Sharif a devenit unul dintre actorii importanți de la Hollywood. Au urmat roluri în „Behold a Pale Horse” (alături de Gregory Peck și Anthony Quinn) și „Genghis Khan” (unde a jucat personajul principal).

În 1965 s-a reîntâlnit cu regizorul David Lean, cu ocazia filmului „Doctor Zhivago” (pentru care a mai câștigat un Glob de Aur).

Sharif a mai jucat alături de Barbra Streisand în „Funny Girl” și „Funny Lady”. Nu a fost mândru de toate filmele în care a jucat. Declara că, din 1972 încoace, trei dintre ele au fost foarte proaste: „Să înveți un dialog prost e atât de dificil și atât de plictisitor. Iar să lucrezi cu un regizor tâmpit, care îți spune să faci lucrurile aiurea, e de nesuportat.”

Ultimul film al lui Sharif a apărut în 2013: drama „Rock the Casbah”. A mai jucat și într-un film care încă n-a apărut, „1001 invenții și lumea lui Ibn Al-Haytham”.

Și în afara ecranului, Sharif a avut o viață plină de evenimente. În 2003, a primit o lună de închisoare cu suspendare pentru agresarea unui polițist într-un cazinou parizian. În 2005, i s-a cerut să urmeze cursuri de management al furiei, după ce a atacat un valet, în Beverly Hills. În 2011, a fost filmat în timp ce a plesnit o jurnalistă care încerca să-i facă o fotografie, la Festivalul de Film de la Doha.

Sharif a fost un faimos jucător de bridge (recent, chiar a dezvoltat o aplicație pentru iPhone, destinată acestui joc de cărți). În noiembrie 2005, a primit de la UNESCO medalia Sergei Eisenstein, ca recunoaștere pentru contribuțiile sale în lumea filmului și a diversității culturale.

23
/08
/23

Copiii celorlalți/ Les enfants des autres, al cincilea lungmetraj al regizoarei și scenaristei Rebecca Zlotowski, care a avut premiera în competiția Festivalului de Film de la Veneția 2022, aduce în fața publicului, cu sensibilitate și umor franțuzesc, povestea unei femei de 40 de ani, prinsă între ceasul ei biologic care ticăie și povestea de dragostea dulce-amăruie cu un tată singur.

22
/08
/23

Începând de azi și până pe 3 septembrie va debuta ediția aniversară a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr, etapa Open Air, în Parcul Obor din București, cu un program de douăsprezece filme pentru toată familia, ateliere de creație și educație cinematografică, spectacole de jonglerii și magie și un târg de produse handmade, care va avea și o zonă gastronomică.

22
/08
/23

Cinema în aer liber continuă pe Insula Artelor din Parcul Titan cu încă trei săptămâni în care vor rula unele dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate și premiate la festivaluri de film internaționale importante: premiile César, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastián, Veneția și Cannes și chiar la Oscaruri.

22
/08
/23

Documentarul Nopți albe, un proiect amplu ale cărui filmări sunt în derulare, aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000 în care Echipa națională a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii, care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

22
/08
/23

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo.

21
/08
/23

8 zile pline de întâlniri și revelații, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri și proiecții de film și peste 8.000 de participanți – așa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediția de majorat. Maratonul de evenimente dedicate comunității locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoții și promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenți din trupe, experiența începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii și mentorii care i-au însoțit în procesele lor de explorare și dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei, oferindu-le îndrumare, susținere, feedback și recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunitățile din care fac parte.

17
/08
/23

Pantofii de dans, entuziasmul de a-i întâlni pe creatorii care schimbă lumea prin intermediul filmelor de animație și curiozitatea de a urmări cele mai noi și mai promițătoare producții de gen nu trebuie să lipsească din kitul spectatorilor celei de-a 18-a ediții Animest.

16
/08
/23

CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?