ABIFF 2024 se încheie cu succes, lăsând în urmă o comunitate de animație mai puternică și mai inspirată
https://www.ziarulmetropolis.ro/abiff-2024-se-incheie-cu-succes-lasand-in-urma-o-comunitate-de-animatie-mai-puternica-si-mai-inspirata/

ABIFF – Animation Bucharest International Film Festival, evenimentul anual dedicat animaţiei, a încheiat cu succes cea de-a patra ediţie, oferind publicului o experienţă cinematografică memorabilă în prima parte a lunii septembrie.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2024

Festivalul a atras sute de spectatori entuziaști în cinematografele partenere din București și din alte 11 orașe din țară, inclusiv Pitești, Sinaia, Alexandria, Slănic-Prahova, Brad, Caransebeș, Lupeni, Oțelu Roșu, Petroșani, Reșița și Vulcan. Zeci de tineri pasionați de animație au participat la ateliere și masterclass-uri, demonstrând interesul crescut pentru acest domeniu artistic.

Dincolo de proiecțiile de filme care conectează publicul, ABIFF înseamnă o platformă de învățare și o sursă de inspirație. – Mirona Radu, director artistic ABIFF

Ediția din acest an a prezentat o selecție diversă de filme, de la animații contemporane de excepție la capodopere clasice, captivând publicul de toate vârstele. Proiecțiile, atelierele și masterclass-urile susținute de profesioniști din România, Marea Britanie și Lituania au fost o sursă de inspirație pentru toți cei prezenți.

Festivalul a inclus, de asemenea, o secțiune specială dedicată filmelor de animație și experimentelor vizuale create de studenți și absolvenți ai UNATC, oferind o perspectivă asupra viitorului animației românești.

Cele 22 de scurtmetraje care au fost selectate în competiția de animație pentru copii și competiția de filme de animație de autori, au fost evaluate de un juriu internațional compus din Vlad Ioachimescu (România) – lector universitar doctor și Decan al Facultății de Film, UNATC, cu o vastă experiență în sound design și efecte vizuale, Lilia P. Schneider (Germania/Ucraina) – producătoare, autoare și regizoare de filme de animație, specializată în conținut digital și VR cinematic storytelling, Eirini Vianelli (Grecia) – regizoare, scenaristă și animatoare premiată, cu lucrări prezentate și premiate la festivaluri internaționale de renume și Ilija Tatić (Serbia) – producător de festivaluri, cu o experiență bogată în organizarea și promovarea evenimentelor culturale. Au fost acordate următoarele premii și mențiuni:

Mențiune Onorifică în Secțiunea Animație de Autor: „𝐃𝐄 𝐈𝐌𝐏𝐄𝐑𝐈𝐎”, regizor: Alessandro Novelli, Portugalia

Argumentul juriului: „DE IMPERIO” de Alessandro Novelli este extrem de impresionant prin povestirea sa abstractă și multiplă, cu o animație tradițională desenată de mână, alegeri grafice unice și o compoziție muzicală și de sunet foarte bine realizată. Am decis împreună cu echipa de juriu să acordăm o atenție specială acestei opere de artă.”

Mențiune Onorifică în Secțiunea Animație pentru Copii: „𝐌𝐘 𝐍𝐀𝐌𝐄 𝐈𝐒 𝐄𝐃𝐆𝐀𝐑 𝐀𝐍𝐃 𝐈 𝐇𝐀𝐕𝐄 𝐀 𝐂𝐎𝐖”, regizor: Filip Diviak, Cehia

Argumentul juriului: „MY NAME IS EDGAR AND I HAVE A COW” juxtapune brilliant umorul sec cu observații discrete dar profunde asupra naturii umane. De la consecințele acțiunilor noastre până la gestionarea singurătății, acest film ne-a lăsat cu dorința de a deveni persoane mai bune, la fel ca Edgar.”

Premiul pentru Cea Mai Bună Animație în Secțiunea Animație de Autor: „𝐎𝐧𝐥𝐲 𝐏𝐚𝐩𝐞𝐫”, Regizor: Maxime Vouillon, Franța

Argumentul juriului: „Pentru minunata și emoționanta modalitate de a transmite o poveste simplă și semnificativă nu doar pe hârtie, ci și pe ecran, pentru îmbinarea abilă a tuturor ingredientelor audio-vizuale care compun filmele animate excelente, Premiul Secțiunii Autori merge la Maxime Vouillon pentru “Only Paper”

Premiul pentru Cea Mai Bună Animație în Secțiunea Animație pentru Copii: „𝐓𝐡𝐞 𝐓𝐮𝐫𝐧𝐢𝐩”, Regizori: Piret Sigus, Silja Saarepuu, Estonia

Argumentul juriului: „Inspirat dintr-o poveste populară veche și prezentat printr-o tehnică de animație sofisticată, “The Turnip” aduce la viață vechea poveste din perspectivele celor de sub pământ. Prin portretizarea personajelor cu umor fermecător, captează emoții și alegeri într-o estetică vizuală remarcabilă și un design sonor autentic.”

De asemenea, festivalul a mai acordat un premiu pentru întreaga activitate regizorului român Constantin Păun, oferit de DACIN SARA.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

13
/11
/24

ETERN, o poveste de dragoste pusă la încercare de o amenințare care ar putea însemna sfârșitul lumii, navighează interacțiunea dintre schimbările climatice, alegerile umane și consecințele lor, creând o narațiune bogată în simbolism care cucerește publicul.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

20
/10
/24

Asociația PATRUPETREI anunță un eveniment special de proiecție a filmelor documentare realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” (proiectul Focus Plus), respectiv ai Școlii Gimnaziale nr. 31 „Triaj” (proiectul Focus Plus 31), la Centrul Cultural Reduta, duminică 20 octombrie, începând de la ora 15:00, cu intrarea liberă.

15
/10
/24

Timișoara se pregătește să găzduiască din nou Festivalul Taifas, un eveniment dedicat filmului și culturii balcanice! Între 15 și 20 octombrie 2024, ne așteaptă o săptămână de filme, muzică, poezie și mâncare balcanică, toate reunite sub tema libertății. De la proiecții premiate la festivaluri internaționale, până la evenimente culturale și petreceri animate, Taifas promite să aducă împreună oameni de toate vârstele.

07
/10
/24

Săptămâna aceasta începe KINOdiseea - Festivalul internațional de film pentru publicul tânăr, ajuns la ediția cu numărul 16. Între 9 și 13 octombrie, la Sala Gloria și Cinema Muzeul Țăranului din București, publicul va putea descoperi o selecție remarcabilă de filme educative, recunoscute și premiate la festivaluri prestigioase precum Annecy, BUFF Malmö sau Locarno Kids.

07
/10
/24

Un nou film românesc de impact, despre un subiect major și necesar, se lansează în cinematografele din țară pe 11 octombrie. „Clara”, lungmetrajul românesc regizat de Sabin Dorohoi, spune povestea milioanelor de români care sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a asigura familiilor lor un trai mai bun.