Absolvenții UNATC, pe scena Teatrului Metropolis. PE LUMINĂ
https://www.ziarulmetropolis.ro/absolventii-unatc-pe-scena-teatrului-metropolis-pe-lumina/

Până pe 9 iulie, Teatrul Metropolis găzduieşte Gala Absolvenţilor UNATC, în cadrul căreia studenţii secţiei actorie, anul III, au prezentat miercuri, 6 iulie, spectacolul „Pe lumină” de Alina Grigore. 

Un articol de Alina Vîlcan|8 iulie 2022

„Pe lumină”, spectacolul de licență susținut de clasa profesorului Mircea Gheorghiu și a doctorandei Alina Grigore de la UNATC, s-a jucat miercuri, 6 iulie, în Sala Amfiteatru a Teatrului Metropolis, de la orele 17.00 și 20.00. Am asistat la cea de-a doua reprezentație, iată cum a fost!

Semnat de Alina Grigore (deținătoarea marelui premiu la Festivalul de la San Sebastian 2021 pentru filmul său de debut, „Crai nou”), „Pe lumină” propune o poveste de familie despre singurătate și prietenie, autodistrugere și salvare, depășind toate așteptările cu care mergi să vezi un spectacol de licență. Facem astfel cunoștință cu patru frați, despre care aflăm că sunt orfani, rămași în grija celui mai mare dintre ei, Cosma (Valentin Gheorghe), medic. Gilda (Cristina Strecopîtov) este pilot de avion, însă de patru ani nu a mai zburat, refugiindu-se în pictarea icoanelor și într-o vădită înclinație spre habotnicie – la ultimul său zbor, Gilda a avut o revelație. Sașa (Macrina Bârlădeanu ) și Romeo (Răzvan Ionescu) sunt gemeni. Ea a refuzat să fie studentă și s-a refugiat în droguri, el este student și se pricepe la calculatoare, sisteme de operare și vânzări pe internet. Distribuția e completată de Bogdan (Valentin Sichim), ofițer, vechi camarad de-al lui Cosma din teatrele de război, cu care Gilda trăiește pe ascuns o poveste de dragoste, și de July (Maria-Isabela Pașol), buna prietenă a lui Romeo, și ea cu certe probleme de familie, care vine într-o zi cu ideea: și dacă ar sparge un bancomat? Ar putea deveni bogați și – de ce nu sau mai ales – celebri.

Piesa care stă la baza spectacolului este atent scrisă, oferind partituri de dimensiuni egale fiecăruia dintre actorii din distribuție. Textul are tragism și emoție, dar și umor și jovialitate, iar actorii își rostesc replicile, de-a lungul a mai bine de o oră, fără urme de ezitare, fără să stâlcească niciun cuvânt, ci dimpotrivă – ei sunt de fiecare dată credibili, ei știu să-și ia alături publicul și să-l convingă fără a-l plictisi. Fiind personaje atât de diferite unele de altele, interacțiunile lor sunt adesea dure, replicile pot fi sarcastice, însă nimeni nu-și ascunde vulnerabilitatea și nimeni nu pozează în ce nu poate fi. Peste toate acestea, se stinge și se aprinde, de nenumărate ori, lumina din casa pe care o împart.

Iar casa aceasta este un alt plus al spectacolului care își datorează o parte din farmec scenografiei realizate de Şteff Chelaru. Pe o scenă mobilă, care se rotește în fața spectatorului, ni se dezvăluie camerele personajelor, care atrag prin grija pentru detaliu – icoanele, pensulele și cearșafurile albe din camera Gildei, sau masa unde se adună cu toții la cină. Și tot un plus sunt muzica, sugestiv aleasă, și light designul semnat de Vlad Lăzărescu, de-a cărui relevanță aici ne dăm seama încă din titlul spectacolului. Însă niciunul din toate aceste plusuri nu ar reuși să asigure un spectacol dinamic, pe care îl privești cu plăcere și interes, în lipsa jocului convingător al actorilor. Faptul că, la capătul a trei ani de studiu, șase tineri își stăpânesc atât de bine rolurile creând magia care dă viață unei povești atent construite, captivante prin formă și conținut, este fără îndoială unul care merită aplaudat.

Nu uitați, până pe 9 iulie, Teatrul Metropolis vă invită să vedeți și alte spectacole din cadrul Galei Absolvenților UNATC! Intrarea este liberă în baza unei rezervări prealabile. Detalii, aici.

PE LUMINĂ / UNATC

Distribuția:

July: Maria-Isabela Pașol / Gabriela Gheorghe

Romeo: Răzvan Ionescu / Mihnea Moldoveanu

Gilda: Cristina Strecopîtov

Bogdan: Valentin Sichim

Sașa: Macrina Bârlădeanu / Ana-Maria Nicu

Cosma: Valentin Gheorghe

Scenografie: Şteff Chelaru

Light Design: Vlad Lăzărescu

Proiect coordonat de: drd. Alina Grigore și prof. univ. dr. habil. Mircea Gheorghiu

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.