Absolvenții UNATC, pe scena Teatrului Metropolis. PE LUMINĂ
https://www.ziarulmetropolis.ro/absolventii-unatc-pe-scena-teatrului-metropolis-pe-lumina/

Până pe 9 iulie, Teatrul Metropolis găzduieşte Gala Absolvenţilor UNATC, în cadrul căreia studenţii secţiei actorie, anul III, au prezentat miercuri, 6 iulie, spectacolul „Pe lumină” de Alina Grigore. 

Un articol de Alina Vîlcan|8 iulie 2022

„Pe lumină”, spectacolul de licență susținut de clasa profesorului Mircea Gheorghiu și a doctorandei Alina Grigore de la UNATC, s-a jucat miercuri, 6 iulie, în Sala Amfiteatru a Teatrului Metropolis, de la orele 17.00 și 20.00. Am asistat la cea de-a doua reprezentație, iată cum a fost!

Semnat de Alina Grigore (deținătoarea marelui premiu la Festivalul de la San Sebastian 2021 pentru filmul său de debut, „Crai nou”), „Pe lumină” propune o poveste de familie despre singurătate și prietenie, autodistrugere și salvare, depășind toate așteptările cu care mergi să vezi un spectacol de licență. Facem astfel cunoștință cu patru frați, despre care aflăm că sunt orfani, rămași în grija celui mai mare dintre ei, Cosma (Valentin Gheorghe), medic. Gilda (Cristina Strecopîtov) este pilot de avion, însă de patru ani nu a mai zburat, refugiindu-se în pictarea icoanelor și într-o vădită înclinație spre habotnicie – la ultimul său zbor, Gilda a avut o revelație. Sașa (Macrina Bârlădeanu ) și Romeo (Răzvan Ionescu) sunt gemeni. Ea a refuzat să fie studentă și s-a refugiat în droguri, el este student și se pricepe la calculatoare, sisteme de operare și vânzări pe internet. Distribuția e completată de Bogdan (Valentin Sichim), ofițer, vechi camarad de-al lui Cosma din teatrele de război, cu care Gilda trăiește pe ascuns o poveste de dragoste, și de July (Maria-Isabela Pașol), buna prietenă a lui Romeo, și ea cu certe probleme de familie, care vine într-o zi cu ideea: și dacă ar sparge un bancomat? Ar putea deveni bogați și – de ce nu sau mai ales – celebri.

Piesa care stă la baza spectacolului este atent scrisă, oferind partituri de dimensiuni egale fiecăruia dintre actorii din distribuție. Textul are tragism și emoție, dar și umor și jovialitate, iar actorii își rostesc replicile, de-a lungul a mai bine de o oră, fără urme de ezitare, fără să stâlcească niciun cuvânt, ci dimpotrivă – ei sunt de fiecare dată credibili, ei știu să-și ia alături publicul și să-l convingă fără a-l plictisi. Fiind personaje atât de diferite unele de altele, interacțiunile lor sunt adesea dure, replicile pot fi sarcastice, însă nimeni nu-și ascunde vulnerabilitatea și nimeni nu pozează în ce nu poate fi. Peste toate acestea, se stinge și se aprinde, de nenumărate ori, lumina din casa pe care o împart.

Iar casa aceasta este un alt plus al spectacolului care își datorează o parte din farmec scenografiei realizate de Şteff Chelaru. Pe o scenă mobilă, care se rotește în fața spectatorului, ni se dezvăluie camerele personajelor, care atrag prin grija pentru detaliu – icoanele, pensulele și cearșafurile albe din camera Gildei, sau masa unde se adună cu toții la cină. Și tot un plus sunt muzica, sugestiv aleasă, și light designul semnat de Vlad Lăzărescu, de-a cărui relevanță aici ne dăm seama încă din titlul spectacolului. Însă niciunul din toate aceste plusuri nu ar reuși să asigure un spectacol dinamic, pe care îl privești cu plăcere și interes, în lipsa jocului convingător al actorilor. Faptul că, la capătul a trei ani de studiu, șase tineri își stăpânesc atât de bine rolurile creând magia care dă viață unei povești atent construite, captivante prin formă și conținut, este fără îndoială unul care merită aplaudat.

Nu uitați, până pe 9 iulie, Teatrul Metropolis vă invită să vedeți și alte spectacole din cadrul Galei Absolvenților UNATC! Intrarea este liberă în baza unei rezervări prealabile. Detalii, aici.

PE LUMINĂ / UNATC

Distribuția:

July: Maria-Isabela Pașol / Gabriela Gheorghe

Romeo: Răzvan Ionescu / Mihnea Moldoveanu

Gilda: Cristina Strecopîtov

Bogdan: Valentin Sichim

Sașa: Macrina Bârlădeanu / Ana-Maria Nicu

Cosma: Valentin Gheorghe

Scenografie: Şteff Chelaru

Light Design: Vlad Lăzărescu

Proiect coordonat de: drd. Alina Grigore și prof. univ. dr. habil. Mircea Gheorghiu

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]