Actrița Cezara Dafinescu, premiată pentru întreaga carieră la TIFF 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/actrita-cezara-dafinescu-premiata-pentru-intreaga-cariera-la-tiff-2021/

Nume sonor în cinematografia română, îndrăgită şi apreciată pentru apariţiile sale pe micul şi marele ecran, dar şi în teatru, actriţa Cezara Dafinescu va fi celebrată la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august).

Un articol de Liliana Matei|8 iulie 2021

Artista care a cucerit inimile românilor în zeci de roluri interpretate pe scenă și în producții autohtone de succes va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere TIFF 2021, pe 31 iulie. În prezența sa, la Cluj va fi proiectată comedia muzicală Cucoana Chirița, regizată de Mircea Drăgan, în care actrița interpretează un rol memorabil.

Cu un palmares care include nu mai puțin de 40 de roluri în film, apariții în seriale de televiziune și peste 60 de roluri principale interpretate în cele patru decenii de activitate în teatru, Cezara Dafinescu se numără astăzi printre cei mai iubiți artiști din România. S-a născut pe 4 august 1948, in Sibiu, iar în copilărie, cariera sa părea să se îndrepte către lumea sportului, după ce a cucerit titlul de campioană naţională la juniori, la săritura în înălţime. Evoluția ei în atletism a fost întreruptă brusc, în urma unei accidentări, dar atracția pentru artă a determinat-o să se îndrepte către lumea teatrului. În 1973 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în același an a jucat în Explozia, în regia lui Mircea Drăgan, cel care în 1971 îi oferise și rolul din B.D. în alertă, comedia care a marcat debutul actriței în cinema.

Talentul și naturalețea Cezarei Dafinescu au contribuit la ascensiunea sa în lumea filmului, unde s-a remarcat, de-a lungul vremii, și în Întoarcerea Vlașinilor (1983, Mircea Drăgan), Secretul lui Nemesis (1985, r. Geo Saizescu), Dumbrava minunată (1980), Cucoana Chiriţa (1986) și Chiriţa în Iaşi (1987, r. Mircea Drăgan), Boy Wizard (1996, r. Johnny Mysto), dar și în producții de televiziune extrem de populare înainte de 1989 – celebrele scheciuri umoristice, spectacole de teatru TV și seriale de succes în anii 2000. Printre cele mai recente apariții sunt cele din filmele Toni Edrmann (2016, r. Maren Ade) și Între chin și amin (2019, r. Toma Enache). În paralel, cariera sa artistică a continuat și în lumea teatrului, unde actrița a interpretat zeci de roluri memorabile, majoritatea pe scena Teatrului Național din București.

În 2021, Cezara Dafinescu intră în galeria marilor actori premiați pentru întreaga activitate artistică la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania. Ediția a 20-a va avea loc între 23 iulie și 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță necesare în contextul actual.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.