Actrițele Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu și Irina Velcescu, protagonistele spectacolului lectură DE TREI ORI
https://www.ziarulmetropolis.ro/actritele-nicoleta-lefter-adina-andrei-lucaciu-si-irina-velcescu-protagonistele-spectacolului-lectura-de-trei-ori/

Prima ediţie a programului educaţional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaştere prin scris, organizat de Asociaţia Culturală Control N, s-a desfăşurat între 19 octombrie şi 6 noiembrie.

Un articol de Petre Ivan|16 noiembrie 2020

În cadrul programului, 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a, din trei școli bucureștene (Şcoala Gimnazială Nr. 197, Şcoala Gimnazială Nr. 169 şi Şcoala Gimnazială “Sfinţii Constantin şi Elena”), au fost familiarizați cu scrierea creativă, scrierea dramatică și scenaristica.

Miercuri, 18 noiembrie, de la ora 18.00, va avea loc un spectacol lectură cu texte scrise de participanții programului educațional DE TREI ORI, în cadrul atelierului de dramaturgie, susținut de Mihaela Michailov. Concepția spectacolului îi aparține Oanei Răsuceanu, inițiator al proiectului și trainer. Cele ce vor da viață textelor scrise de copii vor fi actrițele Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu și Irina Velcescu. 

Spectacolul va fi transmis online, live, pe platforma Unteatru:  https://cinematic.unteatru.ro.

Event facebook spectacol, aici. 

”În cadrul atelierului de dramaturgie am încercat să răspundem la întrebarea: ce ne inspiră? Ce ne hrănește dorința de a scrie? Cum facem ca ceea ce scriem să aibă o legătură profundă cu ce ne emoționează, ne intrigă, ne trezește o reacție. (…) Participantele la atelier au avut de scris mici monoloage pornind de la: un obiect de care le leagă o poveste puternică, o situație care le-a revoltat și pe care au descris-o cu multe detalii, un moment cu impact emoțional intens trăit în pandemie. Am accentuat mult cât e de important să scriem cu detalii pregnante. Detaliile dau forță unei povești. Detaliile fac diferența.”, povestește dramaturgul Mihaela Michailov, din culisele atelierului de dramaturgie.

De Trei Ori a propus abordarea scrisului din trei perspective diferite, plecând, însă, de la un numitor comun: autorul. Copiii au fost încurajaţi să descopere şi să exploreze propriile trăiri, gânduri, experienţe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

O selecție din textele generate de fiecare participant al atelierului sunt găzduite de LiterNet.ro. Astfel că, în secțiunea Atelier a revistei, la capitolul Personale, cititorii pot descoperi universul creativ al tinerilor participanți ai primei ediții DE TREI ORI.

De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finațării.

***

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.

De-a lungul celor 12 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii dezvoltând parteneriate internaționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.

În ultimii 4 ani activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociația având în portofoliu 3 producții de teatru-dans originale (Telefonul din colțul străziiDorian – inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, Dance Yourself), o producție de teatru multimedia – Neverland, o expoziție multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) – proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România și o expoziție de fotografie – Acsinte.100, transformată într-un nou program educațional în mediul online. 

Asociația Culturală Control N a inițiat și a implementat numeroase ateliere și training-uri dedicate tinerilor (copii și adolescenți deopotrivă), educația prin film sau teatru fiind unul dintre domeniile de interes ale celor trei membri fondatori. 

Experiența de peste 15 ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenariști – regizor având în portofoliu 3 filme de lung metraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) și 12 scurt metraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de țări.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.