Ada Solomon în competiție cu Jafar Panahi și frații Dardenne / Berlinale 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/ada-solomon-in-competitie-cu-jafar-panahi-si-fratii-dardenne-berlinale-2015/

Ada Solomon, producătorul “AFERIM!”, intră în cursa pentru Ursul de Aur – marele premiu al Festivalului Internaţional de film de la Berlin – alături de Jafar Panahi, fraţii Dardenne sau Juan de Dios Larrain.

Un articol de Petre Ivan|9 februarie 2015

Ada Solomon în competiție cu Jafar Panahi și frații Dardenne / “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, este o coproducție România (Hi Film și Mulberry Development), Bulgaria (Klas Film) și Cehia (Endorfilm). Premiera mondială a filmului este programată miercuri, 11 februarie, la ora locală 16:00.

Producțiile realizate de Jahar Panahi (“Taxi”), frații Dardenne (“Journal d’une femme de chambre” semnat de Benoit Jacquot), Nicolas Gonda (producătorul filmelor lui Terrence Malick și al “Knight of Cups”), sau Juan de Dios Larrain (producătorul lungmetrajelor “El Club” și “No” semnate de Pablo Larrain și “Gloria” al lui Sebastian Lelio) intră în cursa pentru Ursul de Aur acordat producătorului filmului.

Ada Solomon revine în Competiția Oficială a Berlinalei la doi ani după câștigarea primului Urs de Aur, pentru lungmetraj, din istoria filmului românesc pentru pelicula “Poziția Copilului” (regia Călin Peter Netzer).

În prezent, Ada Solomon se află în procesul de dezvoltare a noului lungmetraj semnat de Radu Jude, “Inimi cicatrizate”, adaptarea romanului lui Max Blecher.

Ada Solomon a mai produs scurtmetraje multi-premiate realizate de Cristian Nemescu (“Marilena de la P7”), lungmetrajele de debut ale lui  Răzvan Rădulescu (“Felicia, înainte de toate”), Paul Negoescu (“O lună în Thailanda”), Vali Hotea (“Roxanne”) și documentare realizate de Alexandru Solomon (“Kapitalism, rețeta noastră secretă”, “Cold Waves – Război pe calea undelor”).

În 2013, Ada Solomon a fost laureata Premiului Eurimages pentru coproducție, o distincție oferită de Academia Europeană de Film care recunoaște rolul decisiv al coproducțiilor în industria cinematografică din Europa.

Foto: Ada Solomon, Aferim – facebook.com/aferimfilm

12
/11
/13

Iniţiat în 2012 de către criticul de film Irina-Margareta Nistor, Festivalul de Psihanaliza şi Film este replica adaptată României a European Psychoanalytic Film Festival prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci şi condus de psihanalistul Andrea Sabbadini.

12
/11
/13

Filmul Stalingrad 3D, primul lungmetraj rusesc produs cu tehnologia Imax 3D, a obţinut cele mai mari încasări înregistrate vreodată în Rusia în weekendul premierei, respectiv cele mai mari încasări din China reuşite de un film străin care nu a fost produs la Hollywood.

11
/11
/13

Regizorul Andrei Gruzsniczki și actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr. vor lua parte la proiecția în premieră mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum” azi, la Festivalul Internațional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie).

11
/11
/13

Timp de trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

11
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Inspirat din nuvela cu acelaşi titlu a lui Mircea Eliade şi promovat ca primul horror românesc, „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, este un film de o platitudine regretabilă, care nu doar că nu produce fiorii scontaţi, dar frizează uneori şi ridicolul.

09
/11
/13

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de film din România (unii critici spun că este chiar cel mai important cineast român), împlineşte, astăzi, 80 de ani! Opozant al sistemului comunist, creator de şcoală de film, părinte al „noului cinema românesc“ (pentru că cei mai mulţi regizori au învăţat să facă film de la el, iar „Reconstituirea“ a fost făcut „înaintea timpului său“), Lucian Pintilie şi-a construit o carieră redutabilă, prin pelicule care au primit de multe ori o ştampilă fermă: „capodopere“.