„Aida”, „Bărbierul din Sevilla”, „Samson și Dalila”, pe scena Operei Naționale
https://www.ziarulmetropolis.ro/aida-barbierul-din-sevilla-samson-si-dalila-pe-scena-operei-nationale/

Vă invităm să urmăriţi spectacolele de operă „Aida” de Giuseppe Verdi, „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini şi „Samson şi Dalila” de Camille Saint-Saëns din cadrul Stagiunii Centenare a Operei Naţionale Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2022

Joi, 19 mai, ora 18:30, vă așteptăm la spectacolul cu opera „Aida” de Giuseppe Verdi. La pupitrul dirijoral se va afla în calitate de invitat maestrul Victor Dumănescu, dirijor și profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, muzician cu o bogată activitate dirijorală, desfășurată cu mari succese în țară și în străinătate, în cadrul căreia a colaborat cu mulți artiști valoroși atât români cât și străini. Distribuția reprezentației: Aida – Lăcrimioara Cristescu (invitată), Radames – Daniel Magdal, Amneris – Sidonia Nica (debut), Amonasro – Cătălin Toropoc, Ramfis – Leonard Bernad (debut), Regele – Filip Panait, Mesagerul – Valentin Racoveanu, Marea Preoteasă – Simona Neagu. Cu participarea Orchestrei, a Corului și a Ansamblului de Balet al Operei Naționale București.

Sâmbătă, 21 mai, ora 18:30, vă invităm la spectacolul cu opera „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini, capodoperă a teatrului liric menținută în repertoriul teatrelor și în sufletul
publicului din întreaga lume de peste două secole câte au trecut de la premiera absolută. Cesare Sterbini a preluat comedia omonimă a lui Beaumarchais aplicându-i o tratare sintetică într-un libret care l-a stimulat pe Rossini să scrie nemuritoare pagini vocale pentru toate personajele integrate cu umor și bun gust într-o acțiune fascinantă. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu. Distribuția reprezentației: Figaro – Adrian Mărcan, Rosina – Oana Andra, Contele Almaviva – Bogdan Mihai (invitat), Don Bartolo – Iustinian Zetea, Don Basilio – Marius Boloș, Berta – Daniela Cârstea (invitată), Fiorello/Sergentul – Daniel Filipescu, Notarul – Andrei Bolohan. Cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București.

Duminică, 22 mai, ora 18:30, vă așteptăm la spectacolul cu opera „Samson și Dalila” de Camille Saint-Saëns. Grandioasa capodoperă vocală și muzicală a lui Saint-Saëns a fost inițial proiectul unui oratoriu biblic; inspirația fantastică a unui talent componistic neobișnuit a făcut ca amploarea structurilor muzicale și a liniilor vocale să depășească limite oratoriale, devenind o extraordinară grand opéra cu o tratare orchestrală de factură simfonică. Arii, duete și scene de ansamblu de mare bogăție stilistică oferă soliștilor satisfacția unor momente artistice de mare intensitate interpretativă a unor pagini vocale care au atins o deosebită popularitate. Scenele de balet grandioase din actul al treilea reprezintă o evoluție în care frumusețea muzicii se împletește admirabil cu eleganța ansamblului de balet. Este una dintre operele care oferă totdeauna publicului emoțiile unei seri memorabile. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea. Invitata specială a serii va fi mezzosoprana Hermine May, artistă născută în România, la Timișoara, dar plecată de timpuriu în străinătate; a studiat la Academia de Muzică din Stuttgart devenind imediat solistă a ansamblului Operei din Berlin unde a avut prilejul unei eficiente ucenicii artistice timp de trei ani, după care a devenit o artistă cu o carieră internațională îmbogățită an de an atât în privința repertoriului cât și a marilor nume cu care a colaborat precum dirijorii Zubin Mehta, Marek Janowski, Sylvain Cambreling, Rafael Frühbeck de Burgos, Gustav Kuhn, Pinchas Steinberg, Marcello Viotti în teatre prestigioase și improtante festivaluri; în repertoriul său eclectic în care se află compozitori precum Wagner, Strauss, Brahms, Mahler, atât în repertoriul operistic cât și în cel vocal simfonic, rolul Dalila ocupă o poziție specială datorită vocii sale bogată în expresivități și a figurii sale scenice de semnificativă eleganță și frumusețe. Distribuția reprezentației: Samson – Daniel Magdal, artist valoros care s-a impus cu mare succes în acest rol, Dalila – Hermine May (invitată), Marele Preot – Vicențiu Țăranu, Abimeleh – Filip Panait, Un bătrân evreu – Horia Sandu, Solul – Andrei Lazăr, Filistean I – Valentin Racoveanu, Filistean II – Daniel Filipescu. Cu participarea Orchestrei, a Corului și a Ansamblului de Balet al Operei Naționale București.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).