Alba ca Zapada – din 6 decembrie pe marile ecrane din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/alba-ca-zapada-din-6-decembrie-pe-marile-ecrane-din-romania/

Filmul spaniol ,,Alba ca Zapada/ Blancanieves”, propunerea oficială a Spaniei la premiile Oscar pentru ,,cel mai bun film străin”, va avea premiera pe 6 decembrie în cinematografele din România.

Un articol de Andrada Văsii|1 decembrie 2013

Filmul spaniol „Alba ca Zapada/ Blancanieves“, propunerea oficială a Spaniei la premiile Oscar pentru „cel mai bun film străin“, va avea premiera pe 6 decembrie în cinematografele din România.

Filmul Alba ca Zapada, a cărui acţiune este plasată în oraşul spaniol Sevilla din anii ’20 ai secolului trecut, este un omagiu adus filmului alb-negru mut din Europa. În versiunea regizorului Pablo Berger, Albă ca Zăpada este Carmen, fiica unui faimos toreador, care nu iese din cuvântul mamei sale vitrege, Encarna.

Carmen reuşeşte însă să fugă de acasă şi se alătură unei trupe de pitici toreadori. Frumuseţea şi talentul său în ring atrag atenţia tuturor. Astfel, Encarna află în sfârşit unde poate să o găsească pe Carmen.

Citiţi şi: Baiadera participă în Festivalul „Viaţa e frumoasă!”

Filmul, distins cu premiul special al juriului şi premiul pentru cea mai bună actriţă la San Sebastian IFF în 2012 şi premiul Goya pentru cel mai bun film (2012), a fost proiectat anul acesta la Cluj-Napoca în cadrul celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Blancanieves

Imagine din filmul Alba ca Zapada  

Rolul principal este interpretat de Maribel Verdú (Encarna) – una dintre cele mai cunoscute actriţe de origine spaniolă. Alături de aceasta, din distribuţie mai fac parte Emilio Gavira, Daniel Giménez Cacho şi Pere Poncho.

Pablo Berger şi-a început cariera de regizor cu filmul cult „Mama” (1988). Datorită numeroaselor premii pe care le-a primit, guvernul din Ţara Bascilor i-a oferit o bursă la Universitatea din New York, unde a făcut un masterat în artă cinematografică. În perioada petrecută în SUA, a realizat „Truth and Beauty”, notează Mediafax.

Lungmetrajul „Torremolinos 73″, în regia lui Pablo Berger, a avut premiera la Festivalul de Film de la Malaga, unde a câştigat numeroase premii şi a fost unul dintre filmele cu cei mai mulţi spectatori în Spania în 2004, primind numeroase nominalizări la Premiile Goya ale Academiei Spaniole de Film.

Foto credit: Cinemagia, filmul Alba ca Zapada

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.